בת 50 ועדיין בועטת: יום הולדת לגלולה המהפכנית למניעת הריון
הגלולה למניעת היריון פרצה לחיינו לפני מאה שנה כניסוי הורמונלי. לפני יובל החלו למכור אותה בארה"ב, ומאז היא דורגה כאחת ההמצאות החשובות של המאה ה-20. אבל גם אחרי ששינתה את מעמד האישה ואת מבנה המשפחה, עדיין יש מי שמסתייגים ממנה
חברת באייר שרינג פארמה (בזמנו שרינג)
הכימאים של באייר מצליחים לראשונה למצות את הורמון המין הנקבי, אסטרדיול. שש שנים אחר כך הם יפתחו את האתינילאסטרדיול, המרכיב האוראלי האפקטיבי ביותר של האסטרוגן עד היום, שמהווה עדיין מרכיב בגלולה הקלאסית למניעת הריון.
מרגרט סנגר, פעילת זכויות נשים ומייסדת הליגה האמריקאית לאמצעי מניעה, פוגשת את הביולוג גרגורי פינקוס ומבקשת ממנו לפתח אמצעי מניעה אוראלי. פינקוס נעתר. במהלך מחקרו הוא מצליח להוכיח שהזרקת הורמון הפרוגסטרון מונע ביוץ בקרב חיות מעבדה. במקביל וללא ידיעתו של פינקוס, עובד הכימאי קארל דג'רסי על פיתוח גרסה סינתטית של ההורמון.
על פי ד"ר נוגה פורת, רופאת נשים בכירה ויושבת ראש החברה לרפואת נשים בקהילה, המצאת הגלולה שינתה לחלוטין את מעמד האישה: "הגלולה יצרה מציאות שבה השליטה נמצאת בידי האישה והיכולת לקיים יחסים נובעת מהיותה מוגנת מהריון", היא מסבירה. "בנוסף, הגלולה מאפשרת לנשים לשלוט בווסת, בפצעי הבגרות ובכאבים, כך שבעצם מדובר בנדבך שלם בשיפור איכות חייה של האישה".
גם ד"ר עמוס בר, גינקולוג בכיר וגזבר האיגוד הישראלי לאמצעי מניעה ובריאות מינית, מייחס לגלולה תפקיד מרכזי בקידום מעמד האישה: "הגלולה נבחרה על ידי מגזין טיים לאחת ההמצאות החשובות של המאה ה-20 ולאחרונה ראיתי שהיא דורגה כאחת מעשר ההמצאות הגדולות של האנושות.
"היא לא זכתה בתארים האלה רק כי היא אמצעי מניעה יעיל, אלא בגלל שהיא שינתה את מהות ומעמד האישה בעולם. עד המצאת הגלולה גורל האישה נקבע על ידי סקס. אם היא נכנסה להריון - הלך עליה. ופתאום, ביום בהיר אחד התאפשר לנשים לקיים יחסים רק לשם ההנאה".
לצד היתרונות הרבים, אומר בר, קיימת גם בעייתיות מסוימת: "אם פעם לא הייתה לאישה בחירה, הרי שהיום כל האחריות בנושא אמצעי מניעה מוטלת עליה. אפשר אפילו לומר שהיום כבר קשה לה לומר לא - מצב לא קל. עם זאת, חשוב לזכור שלא קיים מוצר אידאלי, אבל אם שוקלים את היתרונות והחסרונות על כף המאזניים, ההכרעה היא בהחלט בעד הגלולה".
פינקוס הביולוג פוגש את רופא הילדים ג'ון רוק, והשניים מתחילים לנסות את אמצעי המניעה על נשים כדי להשיג את אישור מנהל המזון והתרופות האמריקאי.
תוצאות הניסוי של רוק ופינקוס מכריעות: בקרב אף אחת מהנשים שנטלה את ההורמון לא התקיים ביוץ. "וסת היא דבר לא טבעי", מפתיע ד"ר בר. "לפני 200 שנה נשים קיבלו וסת בגיל 17, והתחילו ללדת קצת אחרי כן, כך שהיו להן מעט מאד וסתות במהלך חייהן.
"כיום קיימת נטייה להתייחס לווסת כאל דבר עקרוני, אבל זאת שגיאה לחשוב שהווסת מנקה מרעלים. החסרונות שלה, לעומת זאת, ממשיים וכוללים כאבים ואנמיה כתוצאה מאיבוד דם.
"אפילו לעובדה שהגלולות עד היום היו מתוכננות במחזורים של 21 יום יש משמעות פוליטית ולא רפואית: פינקוס ניסה לשכנע את הכנסייה, שאסרה על השימוש בגלולה, שמדובר באמצעי טבעי שלא משנה את תפקוד המערכות. אבל היום, מאחר שאנו יודעים שלווסת אין משמעות רפואית, נהוג לקחת ארבע חבילות ברצף. ככה יש מיגרנה רק ארבע פעמים בשנה".
רוק בוחר להשתמש בתרכובת הכימית של חברת סירל, הנקראת אנוויד. זוהי התרכובת הראשונה שמוגשת למינהל המזון והתרופות האמריקאי.
סיריל מקבל את אישור מינהל המזון והתרופות למכור את אנוויד כאמצעי מניעה.
באייר שרינג פארמה משיקה את הגלולה, אנובלר באירופה, באריזה מתוחכמת וקלנדרית. בארצות הברית יופצו בשנים הקרובות שמועות על תופעות לוואי חמורות, כמו קרישי דם והתקפי לב. חברת סירל מכחישה את הקשר בין התופעות לשימוש בגלולה.
"הסיבוכים העיקריים שעלולים להתעורר כתוצאה משימוש בגלולות הן בעיות הקשורות בקרישת הדם", מסביר ד"ר בר. "הבעיות האלה בדרך כלל מתעוררות בקרב נשים שיש להן היסטוריה משפחתית של בעיות קרישה. הבעיה היא שהרבה גינקולוגים לא דואגים לחקור את הנושא לפני שהם רושמים גלולות.
"אבל גם נשים צריכות להיות מודעות ולתחקר את ההורים לפני שהן מתחילות להשתמש. אי אפשר להתעלם מהיסטוריה משפחתית שכוללת הפלות מרובות אצל האם ובעיות לב בגיל צעיר אצל האב.
"מצד שני, חשוב לקחת את הדברים בפרופורציה: אם הגלולה מעלה את הסיכון לבעיות קרישה פי שניים, הרי שהריון מעלה את הסיכוי לחלות במחלות כאלה פי שש. לפי הנתונים האלה, אפשר בעצם לומר שיותר בטוח לקחת גלולות מאשר להכנס להריון".
חמש שנים בלבד אחרי שקיבלה את רישיון מינהל התרופות, יותר מ-6.5 מיליון נשים משתמשות בגלולה בארצות הברית.
העיתונאית ברברה סימן מפרסמת ספר שנוי במחלוקת על סכנות השימוש בגלולה. בין היתר, מנתה סימן קרישי דם, התקפי לב וקשר אפשרי לסרטן.

מדענים קובעים כי עישון הוא גורם משמעותי להיווצרות קרישי דם בקרב המשתמשות בגלולה. הם קובעים שמינון נמוך יותר מפחית את הסיכון משמעותית, וכן מפחית את תופעות הלוואי האחרות כמו השמנה, כאבי ראש ובחילה.
"תופעות הלוואי הן חלק מעסקת חבילה, וברובן הן חולפות עם הזמן", אומרת ד"ר פורת. "כמות ההורמונים בגלולה היום מועטת והחומרים שבה מאד יעילים - שלא כמו בדורות הקודמים".
ד"ר בר: "עד גיל 35, הסיכון לבעיות קרישת דם בקרב מעשנות שמשתמשות בגלולה נמוך. מגיל 35 ומעלה הסיכון הזה עולה בצורה דרסטית. עם זאת, ישנן עוד תופעות לוואי שעלולות להתעורר אצל חלק מהנשים, למשל מצבי רוח, ירידה בחשק המיני ואפילו שינוי צורת החשק המיני: ממחקרים עולה שנשים בתקופת הביוץ מתלבשות קצת אחרת, הקול שלהן משתנה ויש להן נטייה לבחור בפרטנר גברי. לעומת זאת, הגלולה שמדכאת את הביוץ, גורמת לנשים רבות להימשך לגברים נשיים יותר".
באייר מפתחת גלולה נטולת אסטרוגן. בשנה הבאה תפתח גלולה משולבת, שמכילה גם אתינילאסטרדיול וגם מינון נמוך במיוחד של אסטרוגן.
דיאנה, תכשיר רפואי לטיפול באקנה, יוצאת לשוק, ומתאימה גם כאמצעי מניעה.
השפעת הגלולה על תעסוקת הנשים ניכרת: כ-60% מהנשים בגיל הפריון מועסקות בארצות הברית.
על פי הערכות, כ-50 עד 80 מיליון נשים בעולם משתמשות בגלולה.
הגלולות הולכות ומתפתחות. באייר משיקה את יסמין, גלולה עם הרכב ייחודי שמשפיע גם על העור, וגלולה עם מחזור נטילה של 24 ימים.
לראשונה נרשמת בישראל גלולה למניעת היריון בעלת שלוש השפעות: מניעת הריון, טיפול באקנה קל ובינוני וטיפול ב-PMDD (תסמונת טרום וסתית חמורה).
בישראל מדווח כי נערות בנות 13 מגיעות לרופא הנשים במטרה לקבל מרשם לגלולות למניעת הריון. "השימוש בגלולות בגיל הזה חריג ובטח שלא מאפיין", אומרת ד"ר פורת.
"במקרים שבהם מגיעות נערות צעירות מאד לרופא ומבקשות מרשם לגלולות, תהיה התייחסות של גורמים סוציאליים לעניין. חשוב לנסות להבין מה גורם לנערה צעירה כל כך לקיים יחסי מין. אבל לפעמים נהוג גם לרשום את הגלולה כאמצעי טיפולי להסדרת הווסת, כמות הדמם וטיפול בפצעי בגרות".
מעוניינים להמשיך לדון בנושא? כנסו לפורום שיחת נשים בתפוז