סובלת ממחלת לב? גם את יכולה ללדת

ההתקדמות ברפואה ובמדע יצרה עבור נשים חולות לב את האפשרות ללדת, אך עדיין יש סיכונים בתהליך

ד''ר אברהם שוטן | 9/5/2010 18:10 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
עד לפני מספר לא רב של עשורים, נשים שסבלו ממחלות לב היו מנועות מלהיכנס להיריון בשל הסכנה שתיווצר החמרה במצבן שאולי אף תביא למותן, גם באלה שבעייתן קלה באופן יחסי. כיום, עם התקדמות הרפואה והטכנולוגיה, יכולות ללדת גם נשים החולות במחלה לבבית משמעותית מבלי להסתכן בפגיעה בבריאותן.
גם נשים חולות לב יכולות ללדת
גם נשים חולות לב יכולות ללדת צילום המחשה: יהונתן שאול

מרבית הפניות לרופא לב מגיעות מכיוונן של נשים בריאות בהריון. הסיבה לכך, היא שגם נשים בהריון עלולות לפתח תסמינים האופיינים לחולי לב כמו דפיקות לב חזקות, פעימות מוקדמות, קוצר נשימה, עייפות או ממצאים בבדיקה גופנית שמצביעים על אוושה בלב או בצקת קלה ברגליים. מדובר בממצאים הנצפים תכופות במהלך הריון של יולדת בריאה, והם ייעלמו לרוב לאחר הלידה.

בהריון תקין נרשמת עלייה בנפח הדם והפלזמה בגוף האישה, בשיעור של 30% עד 50% ובהיריון תאומים אף יותר. מכאן, שהיולדת, גם בהיותה בריאה, נאלצת להתמודד עם עומס משמעותי הגורם לתלונותיה.

יש להתייחס לתלונות אלו, ולבצע מעקב אחר האישה במהלך ההיריון כדי לוודא שלא חלה החמרה במצבה, כזאת שגורמת לתחילתה של מחלת לב אמיתית. לדוגמה: פעימות מוקדמות הן תופעה הקיימת בקרב כ-60% מהאוכלוסייה הבריאה, ובכ-90% מהעוסקים בספורט.

במהלך ההריון ישנה התרבות של הפעימות המוקדמות, ובמרבית המקרים הנשים אינן סופגות את התחושה הלא נעימה. כשמדובר בלב בריא, לרוב אין צורך בטיפול, למעט מקרים נדירים בהם התלונות בלתי נסבלות. גם אז, הטיפול הניתן הוא להקלה סימפטומטית בלבד.
מצריך טיפול

למרות זאת, ישנן גם בעיות לבביות משמעותיות המצריכות התייחסות ואף טיפול במהלך ההיריון. בקרב כאחוז אחד מהנשים ההרות קודמת מחלת לב למחלה שמתפתחת במהלך ההריון. רעלת היריון, יצר לחץ דם או ספיקת לב ועוד, הן תופעות העלולות להופיע בהיריון ולהשאיר את עקבותיהן גם לאחריו.

יתר לחץ דם, בעיקר כאשר הוא מתפתח לכדי טרום רעלת או רעלת הריון, הוא מצב המסכן את האם ואת העובר. לפיכך, יש לטפל מיד עם האבחון ואף לאשפז במקרים הקשים. אמנם במרבית המקרים הפרעות קצב לא מצריכות טיפול, אך לעתים מדובר בצרורות ארוכים עם תלונות משמעותיות, הדורשות טיפול ואף ביקור במיון או אשפוז.

אי ספיקת לב המתפתחת כתוצאה מההריון, מתרחשת בעיקר לקראת סיומו, או

בחודשים הראשונים מתחילתו. מדובר בתופעה נדירה יחסית, המתגלה באחת מכל 3,000 נשים בהריון. במרבית המקרים, אי ספיקת לב תחלוף תוך ימים ספורים עד מספר חודשים ותפקוד הלב יתאושש.

עם זאת, בחלק מהמקרים הלב נותר פגוע ולעתים תפקודו מידרדר עד לכדי הזדקקות להשתלת לב ובמקרים נדירים אף מוות. כיום אין בידינו כלים לנבא מי מהנשים עלולה לחלות במחלה זו, למעט אולי הריון תאומים בו השכיחות גבוהה יותר, אך עדיין נדירה.

מאחר שנשים אלו נזקקות לעתים קרובות לטיפול תרופתי קבוע, הרי מלבד הסיכון המוגבר שמציב ההריון, קיים גם סיכון של השפעה מזיקה של התרופה שאותה נוטלת האישה על העובר. לכן חשוב לעבור ייעוץ טרום הריוני לפני כל החלטה של האישה.

ייעוץ לפני החלטה

הייעוץ הטרום הריוני מאפשר היערכות נכונה ומתאימה שתסייע לעבור את ההיריון בשלום ולהימנע מנזק לעובר ולאמו. בשלב הייעוץ נשקל הסיכון לאם ועולה השאלה האם ההיריון אינו מסכן את חייה.

היבטים נוספים שנבדקים הם אפשרות של היווצרות חסר דם (אנמיה), חוסר ברזל, צורך בניתוח במהלך ההיריון, האופציה של ביצוע ניתוח קיסרי ועוד. כל אלו נשקלים על ידי מומחים מתחומי המיילדות, ההרדמה, הלב ועוד, על פי הצורך ומצב האישה ולהם חשיבות מכרעת בתהליך.

בשלבי המעקב של ההיריון, שלרוב אינם שונים מהותית ממעקב אחר יולדת רגילה, יש לשים לב מתי התסמינים מתגברים מעבר לתקין, ומתי יש צורך בטיפול תרופתי, בהתערבות ניתוחית או לעתים רחוקות אף בהפסקת ההיריון. המעקב רפואי כולל בדיקה גופנית ומעקב אקו-קרדיוגרפי כדי לראות אם לא חלה הידרדרות בבעיה הלבבית.

בזמן הלידה עצמה, נדרש ניטור מוקפד והתאמה של הטיפול בכאב למחלת האישה. לדוגמה: אם נקבע כי האישה תעבור ניתוח קיסרי ולא לידה רגילה, על המרדים להתאים את הטיפול בהרדמה הניתוחית למצב המחלה הבסיסית של היולדת. בהיבט הקרדיולוגי נקבע האם היולדת תעבור ניתוח תוך שימוש באמצעי הניטור הקיימים, או הכנסת צנתר מיוחד ללב לצורך מדידה מדויקת של הלחצים בעת הניתוח והלידה.

למרות שבעשורים האחרונים חל שיפור משמעותי בידע ובטיפול בתחום הלבבי בהקשר של היריון ולידה, עדיין ישנם מצבים בהם יומלץ לנשים עם מחלות לב שלא להיכנס להריון כדי לא לסכן את בריאותן. עם זאת, המגמה היא בהחלט לאפשר את חווית ההיריון והלידה למרבית הנשים הסובלות מבעיות לבביות תוך הדגשת כל הסיכונים הכרוכים בכך.

הכותב הוא מנהל מכון הלב במרכז הרפואי הלל יפה בחדרה

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מחשבון הריון

אנא הזיני את תאריך המחזור האחרון שלך:

פייסבוק

טבורית

לקבלת מידע אודות שימור דם טבורי, מלאו פרטיכם
ונציג מקצועי של טבורית יחזור אליכם




/ /
שלח

פרטיך נשלחו בהצלחה
בזמן הקרוב נציג טבורית
יצור עימך קשר

מדורים