טיפול בהורמון גדילה: הזדמנות לצמיחה

הגדילה היא מדד לבריאות הילד. יש למדוד את קצב ההתפתחות ולדעת שיש פתרון במצב של קומה נמוכה

פרופ' אלי הרשקוביץ' | 28/6/2010 16:22 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
שחקן הכדורגל ליאונל מסי סבל כילד ממחסור בהורמון גדילה, מה שהוביל לקומה הנמוכה שלו. בזכותו מופנה עתה אור הזרקורים לעבר בעיית הילדים הנמוכים שלא חוו גדילה וליעילות הטיפול בהורמון גדילה בהתוויות המתאימות.
גבי מיליטו עם ליאו מסי
גבי מיליטו עם ליאו מסי צילום ארכיון: רויטרס

גדילה תקינה של ילד היא אחד מהדברים החשובים שעל הורה לשים לב אליהם. הגדילה מהווה מדד חשוב למצבו הבריאותי של הילד, וכדי להעריך אם קצב הגדילה תקין יש לעקוב באופן סדיר אחר המשקל והגובה שלו.

לשם כך יש לבצע מדידות תקופתיות ומדויקות עם ציון התאריך בעת המדידה. כך נוכל לצייר את קו הגדילה של הילד בעקומת הגדילה, כשסטייה של הקו מהדגם התקין עלולה להיות הביטוי הראשון למחלות כלליות או להפרעות הורמונליות.

יש לנסות לאבחן ולטפל בבעיה מוקדם ככל האפשר, ובכך להבטיח תועלת מקסימלית. ללא טיפול, יגדל הילד לאדם נמוך קומה שיסבול מבעיות בריאותיות שונות. בישראל הורמון הגדילה נכלל בסל הבריאות ובין האינדיקציות העיקריות לשימוש ניתן למצוא חוסר בהורמון גדילה ומצב של משקל קטן מאוד לאחר הלידה, המלווה בגדילה איטית עד גיל שנתיים.

ייתכן שישנם מאות ילדים, מרביתם נולדו קטנים, שסובלים עתה מקומה נמוכה ולא נהנים מהזכאות לטיפול בשל חוסר מודעות מצד ההורים והרופאים המטפלים.
מהו הורמון גדילה?

הורמון גדילה חיוני להתפתחות ולגדילה תקינה. הוא מופרש מבלוטת ההיפופיזה במוח בעיקר בשעות הלילה ובעקבות פעילות גופנית, שינה או תחושת רעב. מאחר שהורמון זה ייחודי לאדם, לא ניתן להפיקו מבעל חיים.

להורמון הגדילה השפעות חשובות גם על קצב חילוף החומרים, חיזוק מסת העצם ובניית השריר. קיימות תרופות המיועדות לטיפול במחלות שונות, שבין השפעותיהן גם זירוז הפרשת הורמון הגדילה, אך הן אינן יכולות להינתן כטיפול לבעיות של חסך בהורמון זה מאחר שהן עלולות לגרום לתופעות לוואי.

הטיפול בהורמון הגדילה בילדים קטנים לגילם נועד לשפר את גדילתם, למרות שאינם חסרים את ההורמון בגופם. כ-90% מהילדים האלו מצליחים לתקן את גובהם עד גיל שנתיים והמיעוט סובל מגדילה איטית וקומה נמוכה.

ההשפעה הרגשית-חברתית על חסר בהורמון גדילה

התפיסה העצמית של הילד הנמוך עלולה להיות מושפעת מדעות חבריו ומלווה בתחושת השפלה ופגיעות. במחקרים נמצא שילדים אלו מגיעים להישגים אתלטיים פחותים לא עקב חוסר יכולת, אלא בשל תפיסה עצמית, חשש חברתי וערך עצמי נמוך בהשוואה לחבריהם. לעתים קרובות מתייחסים לילד נמוך בהתאם לגובהו ולא לפי גילו או יכולותיו, מה שמוסיף לפגיעות של הילד.

זיהוי בעיות גדילה

הגורם החשוב ביותר המשפיע על קומתו של האדם הוא הגורם התורשתי למרות שהגדילה יכולה להיות מושפעת מגורמים רבים נוספים כמו מצבו התזונתי של הילד, המערך ההורמונלי שלו והבריאות הכללית.

כדי להעריך אם דגם הגדילה של הילד תקין, יש לעקוב בצורה סדירה אחר משקל גופו והגובה שלו. בעזרת מדידות אלו ניתן לצייר את קו הגדילה של הילד בעקומת הגדילה. ככלל, ברוב תקופת הילדות (מגיל שנתיים עד תשע) שומר הילד על אחוזון הגדילה שלו - סטייה מקו הגדילה עלולה להצביע על קצב גדילה איטי.

חשוב לזכור כי בתקופת הינקות ובגיל ההתבגרות חלים שינויים אינדיבידואלים בקצב הגדילה,

כמו לדוגמה נער שבגרותו המינית מתאחרת עלול לגדול לאט יחסית בהשוואה לבני כיתתו שהתבגרותם המינית החלה.

קצב גדילה אחיד חשוב יותר מהגובה עצמו, לכן אין צורך לדאוג לילד הממשיך לגבוה במספר ס"מ באופן סדיר מדי שנה. את אחוזון הגדילה של הילד ניתן לברר אצל רופא הילדים. יש מקום לפנות לרופא במקרה של סטייה ברורה מעקומת הגדילה של ואם קיים הבדל משמעותי בגדילה בין שנה לשנה.

במצב בו גובהו של הילד לא תואם לגובה הוריו שהוא גובה המטרה, התבגרות מינית מוקדמת יחסית לזמנה עלולה להוות בעיה. ניתן לזהותה אם היא מתחילה לפני גיל שמונה בבנות ולפני גיל תשע בבנים.

פוגע בחיי החברה

התבגרות מינית מאוחרת אמנם בריאה, אבל מפריעה לחיי החברה של הילד במקרים בהם חברים לכיתה כבר נראים כמבוגרים. במקרה של חשד לבעיה בגדילה או בהתפתחות המינית, מומלץ לפנות לרופא הילדים כדי לבצע בירור לאבחון בעיה רפואית כללית או חוסר הורמונלי.

לא ניתן לחזות במדויק את הגובה הסופי, אך ניתן להעריך זאת במידה מסוימת. הגנטיקה משפיעה רבות על הגובה - גובה המטרה של בן יהיה ממוצע הגובה של הוריו בתוספת 6.5 ס"מ וגובה המטרה של בת יהיה הגובה הממוצע של הוריה פחות 6.5 ס"מ. ישנו פיזור סטטיסטי וילדיכם צפוי להיות בטווח של 8.5 ס"מ מגובה המטרה לכאן או לכאן.

בין הגורמים המגבירים את הסיכון לקומה נמוכה: קומה משפחתית נמוכה, התבגרות מינית מאוחרת, תזונה לקויה, מחלות כרוניות, טיפול ממושך בסטרואידים, תת פעילות של בלוטת המגן וחוסר בהורמון גדילה.

במקרה של ילדים נמוכי קומה הסובלים מחוסר בהורמון גדילה או כאלה בעלי משקל לידה נמוך שלא תקנו את גדילתם בגיל שנתיים, הורמון הגדילה הוא טיפול מאושר ובטוח לשימוש שניתן תחת פיקוח של אנדוקרינולוג ילדים. טיפול זה יינתן החל מגיל ארבע שנים.

הכותב הוא מומחה לאנדוקרינולוגיה וסוכרת בילדים - המרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מחשבון הריון

אנא הזיני את תאריך המחזור האחרון שלך:

פייסבוק

טבורית

לקבלת מידע אודות שימור דם טבורי, מלאו פרטיכם
ונציג מקצועי של טבורית יחזור אליכם




/ /
שלח

פרטיך נשלחו בהצלחה
בזמן הקרוב נציג טבורית
יצור עימך קשר

מדורים