מהגידול האגרסיבי שיש: על סרטן צוואר הרחם

כ-250 אלף נשים מתות מדי שנה בעולם מהמחלה. היא מתפתחת במשך שנים, וגם כאן – חשוב הגילוי המוקדם

פרופ' יעקב בורנשטיין | 22/7/2010 12:25 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
עבור פיצוח הסוד של הגורם לסרטן צוואר הרחם, זכה פרופ' הרלד צור-האוזן מגרמניה בפרס נובל לרפואה לשנת 2008. 25 שנה קודם לכן גילו פרופ' צור-האוזן ושותפיו, כי מספר זנים של מה שמכונה נגיף הפפילומה האנושי, בעיקר זנים 16 ו-18, הם הגורמים לסרטן צוואר הרחם. זנים אחרים, ובעיקרם מספר 6 ו-11, גורמים להתפתחות יבלות (קונדילומות) באיברי המין.
החיסון גרדסיל
החיסון גרדסיל 

על רקע ממצאים אלו, פותח כעבור מספר שנים חיסון נגד זני נגיף הפפילומה האנושי אותו ניתן לקבל היום בזריקה. החיסון, אם ניתן לפני ההדבקה בנגיף, מונע את המחלות הנגרמות באופן יעיל ביותר. בכך נסגר המעגל ומחלת סרטן צוואר הרחם, וכן היבלות באיברי המין, הפכו למחלות שניתנות ברובן למניעה.

צוואר הרחם הוא החלק התחתון והצר של הרחם הנפתח לנרתיק, וחשוף להדבקה על ידי נגיפים המועברים ביחסי מין. סרטן צוואר הרחם מתפתח בשלבים במשך שנים ולאחר ההדבקה בנגיף הפפילומה האנושי, הוא שוהה בתוך תאי צוואר הרחם בלי שהוא מזיק.

בחלק ניכר מהנשים מוכחד הנגיף על ידי מערכת החיסון. בחלק קטן מהן הנגיף נותר תקופה ארוכה בתאים ובשלב מסוים חודר החומר הגנטי שלו לחומר הגנטי של תאי צוואר הרחם. הבקרה על שלמות החומר הגנטי של התאים אובדת, ומתפתחים תאים ממאירים.

התאים הממאירים תופסים בהדרגה את האפיתל - שכבת התאים השטחית המצפה את צוואר הרחם. אז מוגדר המצב טרום סרטן או נאופלזיה תוך אפיתלית (CIN). אם CIN לא מטופל, התאים יפרצו בשלב מסוים את הקרום הבסיסי ויחדרו לרקמת הצוואר - זהו השלב שבו התהליך הופך לסרטן.

בשלב הטרום סרטני ניתן להסיר את רקמת ה-CIN מצוואר הרחם על ידי כריתת לולאה: תהליך המתבצע בהרדמה מקומית. במידה שמאובחן סרטן צוואר הרחם קובעים את הטיפול על פי גודל הגידול - בשלבים הראשונים ניתן כיום לשמר את הרחם ולהסתפק בכריתת צוואר הרחם ובלוטות הלימפה באגן. בשלבים מתקדמים יותר יש צורך לכרות את הרחם או לטפל בשילוב של כימותרפיה וקרינה.
משטח פאפ

סרטן צוואר הרחם הוא אחת המחלות הממאירות השכיחות ביותר בעולם, הגורמת למותן של כ-250 אלף נשים בשנה. זהו גם אחד הגידולים האגרסיביים ביותר, הכרוך בשיעור תמותה של כ-45% בחמש השנים שאחרי הגילוי.

התלונה שבעטיה מאובחן הגידול הממאיר בצוואר הרחם, היא דימום נרתיקי בעת קיום יחסים, דימום חזק בעת מחזור, דימומים קלים בין מחזור אחד למשנהו, כאב בעת קיום יחסי מין, ריבוי הפרשות נרתיקיות ועוד. בשלבים מתקדמים, כאשר הגידול מתפשט, מופיעים כאבים באיזור האגן ואצירת שתן.

ניתן למנוע הופעת סרטן צוואר הרחם גם במי שלא זכתה לקבל חיסון. בדיקה לזיהוי מוקדם של שינויים טרום סרטניים בצוואר הרחם נקראת משטח פאפ. במדינות שבדיקה

זו הוכנסה באופן סדיר חלה ירידה דרמטית בתחלואה.

במדינת ישראל ממליץ האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה שכל אשה מגיל 25 ועד 60 תעבור בדיקת משטח מצוואר הרחם אחת לשלוש שנים. שיטות הגילוי המוקדם הולכות ומשתכללות וכיום ניתן לבצע בדיקת פאפ דק באמצעות שימור התאים מצוואר הרחם בנוזל, ובדיקה לנוכחות וסוג נגיף הפפילומה.

במידה שבדיקת הפאפ אינה תקינה, או אם מתגלה אחד מנגיפי הפפילומה האנושי 16 או 18, מבצעים בדיקת קולפוסקופיה. בדיקה זו כוללת בחינת צוואר הרחם באמצעות מכשיר אופטי מגדיל וצביעת צוואר הרחם. מהאזורים הלא תקינים מבוצעת ביופסיה וכך מאבחנים מצב טרום ממאיר, בו ניתן לטפל על ידי כריתת לולאה.

גם גברים בסיכון

החיסונים הניתנים כיום לסרטן צוואר הרחם הם הגרדאסיל והצרבריקס. הגרדאסיל הוא חיסון כנגד ארבעת נגיפי הפפילומה האנושי - 6,11,16,18. הוא מאושר לחיסון נערות מגיל 9 עד 26 למניעת סרטן ומצבים טרום ממאירים וכן גם יבלות בצוואר הרחם, בנרתיק ובפות.

החיסון סרוויקס
החיסון סרוויקס 

בישראל החיסון נמצא בשלבי אישור סופיים כטיפול בנערים מגיל 9 עד 15. חשוב לציין, כי גברים הנושאים את נגיף הפפילומה האנושי הם בסיכון להתפתחות יבלות וסרטן, או מצב טרום ממאיר בפי הטבעת (האנוס). נגיפי 16 ו-18 גורמים ל-70%-80% ממקרי סרטן צוואר הרחם וסרטן פי הטבעת. נגיפי הפפילומה 6 ו-11 גורמים ל-90% ממקרי היבלות באיברי המין.

החיסון השני הוא הצרבריקס, המתמקד במניעת סרטן צוואר הרחם ומכיל ממס שונה המביא לגירוי מערכת החיסון כנגד הנגיפים מסוג 16 ו-18. הוא מאושר לטיפול בנשים מגיל 10 עד 45 שנים.

למרות חששות ודיווחים על תופעות לוואי עקב מתן החיסונים, מתברר עם השנים כי הם יעילים ובטוחים. פרט לתוצאות חיוביות במחקרים שכללו אלפי נשים וגברים, מתקבלות לאחרונה תוצאות מאוסטרליה, בה החלו בחיסון המוני של בנות כבר בשנת 2006, ומראות ירידה בשיעור יבלות באיברי המין ומשטחי פאפ לא-תקינים.

איגודי רופאי הילדים בישראל ממליצים לחסן באורח שגרתי בנות באחד משני החיסונים לפני תחילת קיום יחסים. שני החיסונים ניתנים שלוש פעמים בתוך חצי שנה בזריקות תוך שריריות וממומנים על ידי הביטוחים המשלימים באופן משמעותי.

הכותב הוא מנהל האגף לבריאות האישה, בי"ח לגליל המערבי - נהריה, חבר הנהלת האיגוד הבינלאומי למחלות צואר הרחם (IFCPC) ובעבר חוקר במחקרים של שתי החברות המייצרות חיסונים כנגד סרטן צוואר הרחם - MSD ו-GSK

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מחשבון הריון

אנא הזיני את תאריך המחזור האחרון שלך:

פייסבוק

טבורית

לקבלת מידע אודות שימור דם טבורי, מלאו פרטיכם
ונציג מקצועי של טבורית יחזור אליכם




/ /
שלח

פרטיך נשלחו בהצלחה
בזמן הקרוב נציג טבורית
יצור עימך קשר

מדורים