מתלבטים מהו הגיל הנכון להוציא את הפעוט לגן? יש לכך תשובה

אם חשבתם שככל שתעכבו את שליחת הפעוט לגן כך גופו יתחזק והוא יחלה פחות, הרי שטעיתם. מחקרים מוכיחים, שאומנם בשנה הראשונה בגן הסיכוי של הקטנים להידבק במחלות גבוה הרבה יותר, אבל דווקא כך הם יהיו יותר מחוסנים ופחות חשופים לאלרגיות

הורים
אבי יופה | 21/9/2010 9:03 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
על "היפותזת ההיגיינה" כבר שמעתם? מדובר בתיאוריה, שרבים מהרופאים אימצו אותה, לפיה ילדים אשר נשמרים בסביבה נטולת גורמים מזהמים בילדותם, אינם מפתחים מערכת חיסון יציבה, ואשר זכתה לגיבוי מחקרי בעשורים האחרונים, שמצאו כי חשיפה מוקדמת לווירוסים ולמחלות בגני הילדים תניב בעתיד התמודדות טובה יותר עם אלרגיות.
אז מתי בדיוק לשלוח את הילד לגן?
אז מתי בדיוק לשלוח את הילד לגן? צילום המחשה: רענן כהן

כך, למשל, ממצאיו של מחקר שפורסם בחודש פברואר השנה בכתב העת journal of asthma הראו כי חשיפה בילדות המוקדמת לגורמים האחראים להיווצרות האסתמה, מסייעת במניעת המחלה בעתיד.

החוקרים מצאו כי חשיפה לגורמים אלה שווה ביעילותה להנקה של למעלה משלושה חודשים. גם מחקר שממצאיו פורסמו ב‭BMJ-‬ בשנת 2000 מצא שזיהומים בגיל צעיר מגנים מפני אלרגיות שונות ובהן אסתמה.

אם כך, רצוי אולי לשלוח את התינוק כבר בגיל שלושה חודשים למעון?
ד"ר רקפת בכרך, רופאת משפחה בכירה בשירותי בריאות כללית: "רצוי להימנע מחשיפה של תינוקות בני חודשיים-שלושה לגורמים מזהמים. מרגע הלידה ועד גיל חודשיים מומלץ לא להכניס תינוק לחדר שבו יש אנשים חולים, כי אם הוא יידבק, המחלה תהיה קשה יותר עבורו.

"מגיל שלושה חודשים כבר אפשר לשלוח תינוקות למעון. ברור שהם יידבקו במחלות שונות, כי כל ילד מביא איתו לגן את הנגיפים מאחיו והוריו, כך שהסיכוי להידבקות בגן הוא גדול יותר. אבל בכל מקרה, השנה הראשונה בגן תהיה קשה, גם אם היא תתחיל בגיל שלושה חודשים וגם אם היא תתחיל בגיל שלוש שנים.

"צריך רק להחליט מתי רוצים לעבור אותה. הרי גם אם תשאירו את הילד בבית עד גיל שלוש או חמש, ואז תכניסו אותו לסביבה חברתית שונה, בשנה הראשונה הוא יהיה חולה יותר. זה נכון גם לגבי גיל עשר. כך רק דוחים את ההופעה של המחלות, אבל לא מונעים אותן.

"אין טעם לעטוף את הילדים בצמר גפן. המסר להורים צריך להיות: קחו נשימה עמוקה בשנה הראשונה של הגן, היו סבלניים, אל תהיו היסטריים. ככה עוברים את זה".
דיווח יומי

ועדיין תינוק שלא יודע להביע את עצמו סובל יותר מפעוט שכבר מדבר.
"נכון שלפעוט קשה יותר לומר מה כואב לו וזה מדאיג את ההורה, אבל גם ילד בן חמש לא פחות מסכן, ואולי אפילו יותר. במחלות הילדים המוכרות יותר כמו חצבת, אדמת וחזרת, ככל שחולים בגיל צעיר יותר המחלה קלה יותר".

יש יוצאי דופן בהקשר הזה?
"ילדים מיוחדים עם מערכת חיסונית חלשה, מחלות כרוניות, מום בלב או בעיה בריאותית אחרת, שלגביהם המחשבה הבסיסית שונה. אבל לילדים בריאים, בלי מחלות רקע, סוכרת, מום בלב או מחלת ריאות כרונית - כנראה שבסופו של דבר יש יתרון בחשיפה מוקדמת שלהם למחלות.

"אנחנו יודעים כיום שחיסון בגיל צעיר יעיל יותר מחיסון בגיל מבוגר. אחרי גיל 40 קשה לייצר נוגדנים. לכן, ככל שהילד יהיה צעיר יותר והמערכת החיסונית שלו טובה יותר, החיסון יהיה יעיל יותר לעתיד לבוא".

ובכל זאת, כמות הווירוסים שמצטברת בפעוטונים היא הרי עצומה. כמעט לא עובר יום שבו אין ילדים חולים בגן.
"ראשית, פעוטונים או משפחתונים מקפידים שלא לקבל ילדים הסובלים מחום גבוה בשנה הראשונה. שנית, ההמלצה של משרד הבריאות ואיגוד רופאי הילדים היא לחסן נגד שפעת גם ילדים שהם בדרך כלל בריאים, ומעבר לזה, ‭95%‬ מהמחלות בפעוטונים ובגנים הן ויראליות.

"אני אומרת להורים שבאים אלי עם שאלה 'ממה סובל הילד'‬, שאני לא

יודעת בוודאות. אני יודעת מה זה לא, ולא מדובר במחלה מסוכנת. רוב הזיהומים הם של מערכת הנשימה, הצטננות, התקררות. לרוב סובלים גם מברונכיט ודלקת אוזניים. יש וירוסים של מערכת העיכול, שלשולים והקאות, יש וירוסים שגורמים לדלקות עיניים וגם רוב דלקות הריאות הן ויראליות. רוב המחלות - כמו שהן באות, כך הן חולפות‭‬".

מה הטיפול הנכון במחלות ויראליות?
"הורדת חום ומשככי כאבים. היום ממליצים על שילוב של אקמול ונורופן. אם הילד לוקח את התרופה להורדת חום, מרגיש טוב, שותה, אוכל ועושה את צרכיו, אפשר לדעת ששום דבר לא נורא. מחלות חום הן לא סימן למחלה קשה יותר. המצב הכללי של הילד הוא זה שחשוב. כל מחלת חום הנמשכת מעבר לחמישה ימים, מחייבת בדיקה קפדנית יותר על ידי רופא לשלילת מחלות אחרות".‬

האם יש מרכיב של מוכנות נפשית בתחלואה של הקטנים?
ד"ר ערד קודש, הפסיכיאטר המחוזי של איזור ירושלים והשפלה במכבי שירותי בריאות: "הקביעה של גיל הבשלות להוצאת הילד מהבית תלויה במספר משתנים. הראשון הוא ההתפתחות של הילד והמצב הקוגניטיבי-רגשי שבו הוא נמצא, וכמובן בהתאם לצרכים הקונקרטיים של כל משפחה.

"צריך לזכור שלפעמים יש צורך לקבל החלטות שתלויות במשתנים רבים, אבל בעיקר מדובר בתחושות של ההורה. הרי אין בית ספר להורות שיגיד שבגיל הזה אפשר לשלוח לגן ובגיל הזה עוד לא. זה מתבסס על היגיון בריא ועל ניסיון של אחרים. הורים לומדים מהורים אחרים איך לעשות את הדברים. כל תחושות האשמה והנטישה חולפות תוך ימים עד שבועות, זה לא משהו שהורה צריך לחשוש ממנו".

איך אפשר לדעת אם הפעוט הסתגל לסביבה החדשה?
ד"ר קודש: "חשוב להבחין אם יש שינויים בהרגלי האכילה. ילד שאוכל וישן טוב הוא ילד בריא. אם הילד נמצא בבית באי שקט ויש נסיגה בתפקודים שלו, זה צריך להעלות סימני שאלה. בדרך כלל ההורים יודעים אם הילד שלהם מאושר או לא. הורה נורמטיבי יודע כשהילד שלו לא מסופק. כמובן שנדרש גם דיווח מהגן. לא לחשוש לבקש אחת למספר ימים דיווח על הילד, לשאול איך הוא אכל ושתה. אני ממליץ אפילו לעשות זאת כל יום".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מחשבון הריון

אנא הזיני את תאריך המחזור האחרון שלך:

פייסבוק

טבורית

לקבלת מידע אודות שימור דם תבורי, מלאו פרטיכם
ונציג מקצועי של טבורית יחזור אליכם




/ /
שלח

פרטיך נשלחו בהצלחה
בזמן הקרוב נציג טבורית
יצור עימך קשר

מדורים