עוברים דירה: טיפים למעבר דירה מוצלח עם ילדים

מעבר דירה היא נקודת ציון משמעותית בחיי המשפחה, לא כל שכן הילדים. הכנה מוקדמת ושיתוף נכון יסייעו להתגבר על תחושות של אי ודאות, אבדן השליטה ושבירת הרצף המוכר

הורים
מיכל רינות | 13/10/2011 10:07 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
זכור לי היטב עד היום כיצד בני, שהיה כבן 5, חשש והתנגד למעבר הדירה. כשהבין שהעניין סגור ושאכן עוברים, ביקש שלא נשכח דבר משלנו. הוא סקר את חדרו ואת הבית כולו, מזכיר לי פריטים שאסור שנשכח... המשחקים, שולחן האוכל, כל הכיסאות, הטלביזיה, המחשב...הוא לא שכח אף פרט.

בתמימותו אף ביקש שנעביר את הקירות. מבלי שחשבתי על הדבר, תכננו בדירה החדשה קיר גבס עם נישות בדומה לדירה הישנה. באותן הנישות הושמו החפצים המוכרים. עד היום אני זוכרת את מבטו הנרגש והכרת התודה שבקולו, כשגילה שאכן דאגנו להעביר גם את ה"קיר". 

הבנתי אז שהילד הקטן שלי ביטא ברצונותיו צורך אנושי בסיסי שלא הייתי ערה לעוצמתו באותה עת - הצורך לשמור על המוכר והידוע, בעיקר במצב של שינוי משמעותי כמו מעבר דירה. הוא גם סיפק את הצורך לשמור על תחושת שליטה כלשהי במצב כשנתן "הוראות" מה לקחת...ועדיין היתה עוד דרך ארוכה עד להסתגלות והרגיעה המיוחלים.

מעבר דירה שייך למשפחה הרחבה יותר של שינויים משמעותיים. כמו כל שינוי, המאפיינים העיקריים והסיבות המרכזיות  לתחושת הלחץ וההתנגדות הם  – אי הודאות, אובדן תחושת השליטה ושבירת הרצף המוכר.

למעבר דירה השלכות משמעותיות על כל תחומי החיים, עבור המשפחה כולה והילדים בפרט, שהרי הבית הוא לכאורה "רק" החלל הפיזי בו מתנהלים חיי המשפחה, אולם בפועל החוויות והאירועים המתרחשים בו מפיחים בקירותיו רוח חיים. לא במקרה רובנו הגדול מזדהה עם האמרה "ביתו של אדם מבצרו" - הבית משרת את המשפחה ומותאם לצרכיה והופך ליצירה משותפת של הפרטים החיים בו. לא מפתיע על כן שמבוגרים, ובודאי ילדים, נקשרים רגשית אל הבית וחשים בתוכו מוגנים, מוכלים ושייכים.          
                                                                       
משמעות רבה יש גם למיקומו של הבית ולסביבה החברתית. הגן, בית הספר, החברים, המרכז המסחרי וכל שאר מאפייני הסביבה הופכים להיות חלק אינטגרלי מחיי בני המשפחה. ילדים מתרגלים ומתחברים לסביבה בה הם גדלים, שנחווית כחלק מהמשמעות הרחבה של המושג "בית".

מעבר הדירה מתרחש ביום אחד, אך בפועל מדובר בתהליך מתמשך, שמתחיל עם התגבשות הרצון לשינוי מקום המגורים והחיפוש אחר בית חדש, הלאה עד הבחירה וסגירת החוזה והמשכו בתהליך הפרידה מהמקום המוכר, המעבר עצמו והכניסה לבית החדש. סיומו של התהליך בהסתגלות וההשתלבות בסביבה החדשה.

במילים אחרות, מעבר דירה מורכב משלבים שונים. התמודדות נכונה וקשובה בכל שלב ושלב, שתתייחס לגיל הילד, אופיו ויכולותיו תסייע ותקל באופן משמעותי על התהליך, ובודאי תוביל לתוצאות מהירות וטובות יותר בסיומו. 

איור: שאטרסטוק
ילדים מתרגלים לסביבה בה הם גדלים, שנחווית כחלק מהמושג ''בית''. איור: שאטרסטוק

כיצד אם כן נכין את ילדינו למעבר?

· הכנה מוקדמת – הסתגלות לרעיון ושיתוף הילד בכוונה לעבור דירה. בשלב הזה צפויות לא מעט התנגדויות והשגות, לצד התלהבות ורצון לשינוי. מאחר והמעבר עדיין רחוק, השיח בעיקרו כללי, כך שבעיקרון הרעיון פחות מאיים ומאפשר מרחב  לחשוב ולפנטז על

השינוי. זהו זמן נוח "לבשל" ולהסתגל לרעיון. שיתוף הילדים אינו אומר בלבול ביחס למי הם הקובעים הסופיים בתהליך – החלטה אחראית וברורה מצד ההורים יוצרת גבולות בהירים ומחזקת תחושה של יציבות וביטחון ושיש על מי לסמוך.

· שלב החיפושים - ההחלטה אם לשתף את הילד או לא, תלויה בגיל הילד, אופיו וגישתו כלפי המעבר. בעקרון זהו שלב שהילדים לא לוקחים בו חלק פעיל, מסיבות פרקטיות ורגשיות-הדבר עלול להתיש ולבלבל אותם.

· היכרות עם הסביבה החדשה עוד לפני המעבר – מהווה התחלת ההכרות וההסתגלות לאזור החדש, והזדמנות לילד להביע את תחושותיו כלפי המעבר, עוד לפני שזה בוצע בפועל. לנו ההורים יש אפשרות להקשיב ולהתייחס לחששות, להסביר ולשתף את הילד בשיקולים שנעשו (בהתאם לגילו כמובן) ולבטא התחשבות ברצונותיו. כל אלה מחזקים תחושת השותפות בהחלטות, ומקטינים התנגדות.

· למפגש הראשון עם הבית החדש חשיבות רבה - זו החוויה הראשונה ביחס למקום החדש,שנצרבת בזיכרון, לכן רצוי להשקיע בה תשומת לב והכנה. הילדים סקרנים לראות ולהכיר את המקום החדש - הגינה הציבורית, חנות הצעצועים וכד'- נשתדל ליצור ציפייה ועניין, תחושה שהמקום מזמין ומותאם עבורם. לפעמים מדובר בשכונה או באזור שיש בו כבר אנשים מוכרים, למשל חברים או משפחה, דבר שיכול לחזק את תחושת המוכרות והשייכות.                                                                  

שאטרסטוק
הבית משרת את המשפחה ומותאם לצרכיה והופך ליצירה משותפת של הפרטים החיים בו. שאטרסטוק

· שיתוף הילד באריזה – ילדים יכולים לקחת חלק באריזה, לבחור מה הם רוצים לקחת ומה כבר יכולים למסור. לגבי ילדים קטנים , אני ממליצה על אקט סמלי בלבד של תחילת האריזה. מראה של החדר עם קירות חשופים וללא כל הצעצועים יכול להיות קצת מפחיד ומיותר. מומלץ לארוז את חדרי הילדים אחרונים , ולסדרם ראשונים בבית החדש. רצוי לשתף את הילדים בארגון החדר החדש- מיקום הריהוט,מיטה, שולחן, מדף, וכמובן, לא לשכוח לקחת את המוכר והאהוב- תמונות, משחקים ושאר הדברים שבחר לקחת איתו.  רכישת ציוד חדש לחדר ילדים כדאי שתיעשה בשיתוף עם הילד.
· זמן מועדף למעבר - אין ספק שלמעבר בקיץ יש יתרון. שנת הלימודים מסתיימת, ממילא נפרדים מהמורה/מהגננת. חופשת הקיץ נותנת פסק זמן להתארגנות והסתגלות. אפשר לשלב את הילדים בקייטנה באזור החדש. בקייטנות לרוב יש אוסף ילדים ממסגרות שונות ולא כולם מכירים, כך קל יותר ליצור קשרים חדשים ולהכיר חברים מהסביבה החדשה. להורים מקום מרכזי ביצירת קשרים שיחזקו את אחיזתו של הילד, בעיקר כשמדובר בילדים קטנים- מפגשים אקראיים בגן הציבורי או בכל מקום אחר בשכונה יכולים להיות הזדמנות ליצירת קשרים חדשים.

· פרידה מהסביבה החברתית - ולא נטישה – נטישה היא עזיבה פתאומית, חד צדדית, ללא הכנה מוקדמת וללא האלמנט הטקסי, המשאירה אחריה תחושה של נתק וניכור. פרידה לעומת זאת, היא תהליך מעובד ומתוכנן, הנותן מקום לביטוי תחושות ורגשות. בפרידה יש מקום לבטא הערכה ותודה על מה שהיה הן מצד העוזב והן מצד הנשארים. מה שהיה לא הופך לדבר חסר משמעות אלא מהווה חלק מסיפור חייו של הילד, סיפור שיש בו המשכיות. אפשר להיפרד במפגש בכיתה שיוקצה לכך, או במסיבה בבית, או כל דרך אחרת שתבחר ע"י הילד ותתאים למצב.

· שמירה על קשר עם חברים טובים - בהחלט רצוי לאפשר המשך יחסים גם עם חברים ותיקים. לגבי ילדים גדולים יש כמובן מגוון אפשרויות, טלפוניות אינטרנטיות וכו'. לגבי ילדים צעירים יותר, האחריות בעיקרה על ההורים. הזמנה לבית החדש ושיתוף החברים בתהליך המעבר, כמו גם ביקור במקום הקודם, בהחלט רצויים.

· לקראת תחילת שנת הלימודים - היכרות מוקדמת עם הגן או בית הספר. תהליך ההרשמה במקום החדש כבר כולל מפגש ראשון עם המסגרת החדשה- ילדים קטנים פוגשים בגננת, תלמידים נחשפים לבית הספר. פעילויות בחופש, כמו יריד מכירת ספרי לימוד וכד', מהוות הזדמנות להיחשף למקום החדש ולהכיר את הדמויות הפועלות בו. אפשר גם לבקש מהגננת/מורה עזרה בחיבור והיכרות עם מספר ילדים מהמסגרת החדשה.

היו מגובשים ושלמים עם החלטתכם - מעבר דירה הוא נקודת ציון משמעותית בחיי הפרט והמשפחה, והזדמנות לפתיחת פרק חדש בחיים. אי הודאות המלווה את התהליך יכולה לעורר חששות והתנגדות אך יש בה גם מקום למימוש רצונות ומשאלות, בסיס לצמיחה ולתמורות חיוביות. צריך גם לזכור שתגובות הילדים מושפעות מההורים - כשאתם מגובשים ושלמים עם המהלך, ערים ליתרונות ולחסרונות ופועלים מתוך רצון ומותאמות, אתם משרים גם על הילדים תחושה של יציבות ובטחון.

היו קשובים לילדים אל תתעלמו ואל תכחישו את הקושי - הילדים אולי לא יכולים לבחור ולומראת המילה האחרונה בנושא, אך יש להם הרבה מאד מה לומר, וטוב שכך. לנו יש הזדמנות לאפשר להם לשחרר את אשר על ליבם, להתייחס לרגשותיהם, לתמוך ולחזק אותם.

לסיכום: ככל שנפעל נכון יותר בתהליך ההכנה למעבר הדירה, כך יקל תהליך ההסתגלות למקום החדש. ככל שהילד חש יותר משמעותי ושותף בתהליך, כך התנגדותו ומעצוריו ירדו ומחויבותו לתהליך תגבר.

מיכל רינות היא פסיכותרפיסטית ומטפלת משפחתית וזוגית מוסמכת. m-rinot@zahav.net.il.


כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מחשבון הריון

אנא הזיני את תאריך המחזור האחרון שלך:

פייסבוק

טבורית

לקבלת מידע אודות שימור דם טבורי, מלאו פרטיכם
ונציג מקצועי של טבורית יחזור אליכם




/ /
שלח

פרטיך נשלחו בהצלחה
בזמן הקרוב נציג טבורית
יצור עימך קשר

מדורים