עולה-עולה: על חום וילדים
מה נחשב חום גבוה אצל תינוק, באיזה שעה רצוי למדוד את החום ואלו אמצעי מדידה קיימים לרשותנו? כל מה שרצוי לדעת על חום וילדים

"טמפרטורת הגוף משתנה במשך היום," מזכיר ד"ר מיקי שטיין, מומחה לרפואת ילדים בקופ"ח כללית במחוז חיפה והקריות. "שיאו של החום נמדד בשעות אחר הצהריים המאוחרות, בעוד שהחום הנמוך ביותר נמדד בשש בבוקר, וההפרשים מגיעים לכדי מעלה אחת, לכן יש להתחשב גם בשעת מדידת החום לילד."
האם קיימים הבדלים באמצעי המדידה השונים?
"חום גבוה אצל תינוק במדידה רקטלית הוא 38 מעלות. במדידה דרך הפה: מעל 37.5 מעלות. במדידת חום באוזן: 37.7 מעלות לילדים עד גיל .11 לילדים גדולים יותר חום גבוה ייחשב מעל 37.6 מעלות.
חשוב לזכור שהנקה, הזנה בבקבוק, הלבשה בשכבות בגדים רבות, אמבטיה חמה ומאמץ, עלולים לגרום לעליית חום של 1.5-1 מעלות, ולכן במקרי ספק יש לחזור על המדידה כחצי שעה לאחר נטרול הגורם הסביבתי."

"בשנת 1980 טבע ד"ר שמידט את המושג Fever phobia בעקבות מחקר שערך על התפישות המוטעות של הורים על חום. הוא מצא כי החששות הגדולים של ההורים כשלילד יש חום הינם: שהמוח של הילד 'יתבשל,' חששות מפני פרכוסי חום ומפני דלקת קרום המוח."
"המוח לא 'מתבשל,' גם לא כאשר החום מגיע ל40- מעלות. במצב כזה הילד יחוש רע מאוד ויתלונן על
פרכוסי חום הם תופעה שכיחה בילדים קטנים, אך היא אינה מסוכנת למוחו של הפעוט. הפרכוס נגרם עקב עלייה מהירה ותלולה של החום והוא מופיע לרוב בשלבים הראשונים של המחלה."
והטיפול?
"תרופות להורדת חום מסוג פאראצטמול ")אקמול," "נובימול," "פאראמול," "אברולט(", אפשר לתת בכל ארבע שעות, ולכל היותר חמש מנות ליממה. ותרופות מסוג איבופרופן ("נורופן," "אדויל"( אפשר לתת מידי 8-6 שעות. בכל מקרה יש להיצמד לטבלה המצורפת לתרופה, ואין לחרוג מהמינון גם אם החום אינו יורד."
ומתי צריך לפנות מיד לרופא?
"ברוב המקרים אין צורך לפנות מיד. המתנה של יום-יומיים לא תגרום נזק לילד ותאפשר לראות את התמונה הקלינית יותר בבהירות."
מקרי חירום שבהם יש לפנות למרפאה מיידית הינם:
1. חום של 38 מעלות בתינוק עד גיל חודשיים.
2. כשהילד אפתי ורדום.
3. כשעם החום מופיעה פריחה שאינה נעלמת בלחיצה.
4. כשהילד סובל מהקאות תכופות וקיים חשד להתייבשות.
5. במקרה שהילד סובל משלשולים דמיים.