לגדול עם חתולים: איך מגדלים תינוק וחתול בבית אחד?
חשבתם שתינוקות וחתולים הם שילוב בלתי אפשרי? אם תכינו את הבית ואת החתול לתינוק החדש, תוכלו להמשיך להתכרבל עם החתול שלכם ללא חשש. כמה עצות מעשיות לשלום בית

"אחת התקופות העיקריות בה אנשים נוטשים חתולים היא תקופת ההריון וממש אחרי הלידה. אי אפשר לתאר כמה חתולים ננטשים בתקופה הזאת בעיקר בגלל חוסר ידע". מפרטת אורלי זכאי, יועצת להתנהגות חתולים של רשת חנויות המחמד "פט- ביי".
- מה בעצם החששות של אנשים?
"הדבר שהכי מפחיד הורים זה התוקפנות של החתול כלפי התינוק. מלבד החשש מתוקפנות החתול יש גם את עניין המחלות ובעיקר מחלת הטוקסופלזמוזיס שעלולה לפגוע בעובר, שמועברת, בין היתר, על ידי חתולים. העניין הוא שמחלה זו מועברת גם על ידי ירקות ופירות לא שטופים או בשר לא מבושל, כך שחתולים הם לא הגורם המרכזי וברגע שדואגים לדברים בסיסיים כמו ניקוי ארגז הצרכים עם כפפות, לא צריך לפחד".
- קורה שחתולים תוקפים תינוקות?
"מבחינת החתול - ביום בהיר אחד, מביאים אליו הביתה יצור חדש שגוזל המון אנרגיה מההורים שלו. מבחינתו התינוק גוזל לו את הטריטוריה. כשמדובר בחתולים רגועים, לא אמורה להיות בעיה, אבל במקרה של חתולים חששנים או תוקפניים, בכיו של התינוק החדש עלול להבהיל ואז, מתוך רצון להתגונן, החתול יכול לברוח או לתקוף את מי שעומד לידו. אי אפשר "להפיל" את התינוק על החתול, צריך להכין אותו מראש לשינוי".
- אז איך מכינים את החתול?
"כמו שמכינים את הבית ומכינים את החדר. חשוב לשתף את החתול בחגיגה, אם זה בלתת לו להריח את קרם הגוף החדש לתינוק או את החיתול. הצעדים האלו חשובים במיוחד כי הסקרנות רק תלך ותגדל אם ירחיקו את החתול מהחפצים של התינוק. ברגע שהוא יהיה שותף הסקרנות הולכת ופוחתת".
הנה הטיפים של אורלי זכאי:

1. הכינו את השגרה החדשה מספיק זמן מראש ובאופן הדרגתי, כך יהיה לחתול זמן להתרגל.
2. הרגילו את החתול לקולות ולריחות של תינוקות. מרחו את הקרם שבו תשתמשו עבור התינוק, תנו לחתול להריח אתכם ואז תנו לו חטיף טעים. כך הוא יקשר את הריח לחוויה חיובית.
3. הזמינו אליכם חברים עם תינוק ותאפשרו לחתול להסתובב בחדר ולהריח את התינוק. לטפו וחזקו את החתול על התנהגותו הרגועה והנינוחה.
4. אפשרו לחתול לרחרח ולהתרגל לאזור שהכנתם בבית עבור התינוק, בין אם זה בחדר שלכם או בחדר נפרד. חשוב שתספקו כבר בשלב הזה את יצר הסקרנות של החתול, כך שהעניין שלו באזור זה ילך ויפחת.
5. אם אתם לא רוצים שהחתול יעלה על מיטת התינוק, מומלץ לכסות אותה ביריעת ניילון ולהדביק בצד
6. אם אתם ממש לא רוצים שהחתול ייכנס לחדר של התינוק, תוכלו להתקין מראש דלת רשת ותסגרו אותו בשעות הלילה.
7. ככל שההיריון מתקדם, לחתול יהיה פחות מקום ופחות נוח לשבת על הברכיים של האמא. חלק מהחתולים ממש מוקסמים מהבטן ההריונית, אולי מכיוון שהם מרגישים את התזוזות של העובר. כשהתינוק יגיע הביתה יהיה לכם קצת פחות זמן ללטף או לגשת אליו בכל קריאה, יחד עם זאת, הקפידו על שגרת ליטופים ואהבה ואולי זו הזדמנות טובה לבקש שיתוף פעולה פעיל יותר מבני הבית.
8. סמוך לחזרה מבית החולים כדאי להביא הביתה חיתול או בגד של התינוק ולתת לחתול להתרגל לריח.

1. כשהתינוק יגיע הביתה, החתול שלכם ודאי יהיה סקרן ויתכן שיחשוש מעט מהתוספת החדשה והמרעישה לכן, תישארו רגועים ותאפשרו לו להריח את התינוק או הסביבה שלו. תזכרו שהחתול התגעגע אליכם בזמן שהייתם בבית החולים, ולכן חשוב שלא תסגרו אותו בחדר לבד עד שתתארגנו מכיוון שזה עלול להגביר את הסקרנות והלחץ.
2. הרבה מאוד חתולים מאבדים עניין יחסית מהר ומחפשים להשתעשע במקום אחר. ייתכן שהחתול שלכם ירגיש צורך לשמור על התינוק ויצפה בכם מטפלים בו. זה בסדר, שתפו אותו.
3. שטפו ידיים אחרי שליטפתם או ניקיתם את ארגז הצרכים ולפני שתיגשו לתינוק.
4. השתדלו לשחק עם החתול ולשמור על שגרת המשחקים, הליטופים, הסירוק ובעצם כל דבר שהחתול רגיל אליו גם אחרי שהתינוק כבר נמצא בבית.
5. בתקופה הזו יגיעו אורחים רבים לראות את התינוק, חשוב שתבקשו מהם להתייחס גם לחתול. אל תגרמו לחתול להרגיש דחוי, התינוק הוא חלק מהחיים שלו ואם תתייחסו אליו כשותף בחגיגה הוא יהיה הרבה יותר רגוע ונינוח.
1. כשהתינוק מתחיל לזחול, תצטרכו למצוא מקום בטוח לארגז הצרכים ולמזון של החתול. וודאו כמובן שהחתול יכול להגיע באופן חופשי לארגז ולמזון, אבל התינוק לא. למשל שידה או מקום גבוה ונח לטיפוס, רק לא זה ליד זה.
2. כשהתינוק מתחיל לתקשר עם החתול, למדו אותו לעשות זאת בעדינות. תינוק חייב להבין שלא מושכים בזנב של החתול כמו בצעצוע או לא מפריעים לחתול ישן.
3. ספקו לחתול מדף גבוה או "עץ חתולים" כך שיוכל לטפס, רב החתולים יעדיפו לטפס לשם למנוחה ותצפית במקום לשרוט.
4. תרגמו לתינוק את שפת החתול: למשל, זנב שמתנועע מצד לצד במהירות אומר "תניחו לי"
בכל מקרה, גם אם נעשו טעויות בתחילת הדרך, ברגע שמחליטים לגייס את כל האהבה לחתול, שהוא הבן הבכור, אז הכל אפשרי.
- ומה אם יש עדיין בני משפחה שדואגים להפריד בין החתול לתינוק?
"במקרים כאלו, צריך לעבוד בעיקר על הידע של בני המשפחה ולהרחיב את רמת המודעות ליתרונות שיש בגידול ילדים עם חתולים. מחקרים רבים מראים שילדים שגדלו עם חיות מחמד החמיצו פחות ימי לימודים - גם בגלל חוש אחריות מפותח יותר וגם בגלל שהיו פחות חולים, הם בעלי מערכת חיסון בוגרת ויציבה יותר, הערכה עצמית וביטחון עצמי גבוה יותר ושהם ניחנו בכישורים חברתיים טובים יותר ובעלי קשר טוב יותר עם המשפחה.
בנוסף, ישנם נתונים שמראים שילדים להורים גרושים או כאלו עם קשיי למידה התמודדו טוב יותר כאשר הייתה להם חיית מחמד. אחותי ילדה עכשיו תאומים שנכנסו לבית עם שני חתולים ויש שם כזאת אידיליה... זה פשוט מקסים לראות איך היא מניחה לתינוק שלה בן החודש את הראש על החתול. ברור שחשוב להשגיח על שניהם, כמו שלא משאירים שני תינוקות לבד ביחד, אבל אין ספק שהאהבה פורחת שם".