אני ילד ירוק: על צמחונות בילדים
הילד לא חוגג אתכם סביב המנגל ואינו מסכים לאכול בשר? רצוי שתוודאו שהוא לא סובל מחסרים תזונתיים. הדיאטנית הקלינית רוני גוטליב עם טיפים להורים לילדים צמחונים
מסיבות שונות, חלה עלייה גדולה בשנים האחרונות בתיעוד ילדים שאינם מעוניינים לאכול בשר. ילדים אלה מתחלקים לכמה סוגים:
1. ילדים ש"נכפה" עליהם להיות צמחונים בגלל צמחונות הוריהם. ילדים אלו הורגלו לפעמים כבר מגיל ינקות, להימנע ממוצרי בשר.
2. ילדים שהחליטו להימנע מבשר ומוצריו בגלל אידיאולוגיה או לחץ חברתי.
3. ילדים שבשר אינו טעים להם.
4. ילדים שבעקבות חשש ההורים, פוחדים מהשמנה או בריאות לקויה. בשר נתפס כ"לא בריא" ו"משמין" והדבר עלול להשפיע על בחירת המזון.

לפי הרפואה הקונבנציונלית, חלבונים מן החי כמו בשר, עוף או דגים, חיוניים לצמיחה תקינה של ילדים.
בכל סוגי הבשר נמצאים חלבונים איכותיים המספקים אנרגיה לבנייה של תאים ושרירים, וויטמינים ומינרלים החיוניים לקיומנו. את חלק מהרכיבים

אומגה 3
אומגה 3 חשובה להתפתחות מערכת העצבים של הילד (וגם של העובר), נמצאת כמעט בבלעדיות רק בדגי ים. ילד שימנע מדגים לאורך זמן ולא יושלמו לו בדרך עקיפה חומצות השומן החיוניות הללו - עלול לסבול מנזקים הקשורים למערכת העצבים. מחקרים גילו לאחרונה קשר חיובי בין צריכת אומגה 3 , קשב וריכוז, בריאות הלב ואפשרות למניעת מחלות קרדיווסקולריות.
ויטמין B12
ויטמין זה קיים רק במזונות מן החי. הוא נמצא בביצים ובגבינות אבל בעיקר בבשר. ילד שיימנע לאורך שנים מבשר, עלול למצוא עצמו בגיל מבוגר עם חוסר בויטמין זה, שיש לו השלכות קצרות וארוכות טווח בפעילות התקינה של העצבים והמוח.
ברזל
מינרל חיוני הנמצא בבשר, הודו, דגים, וגם בעלים ירוקים, טחינה או ביצים וגבינות. המקור האיכותי ביותר של הברזל נמצא בבשר בקר ובבשר הודו, בעיקר באיברים הפנימיים (כבד).
ירקות ירוקים מכילים כמות קטנה של ברזל שספיגתה ירודה. ברזל חשוב מאוד לגדילה תקינה, להובלת חמצן בדם, לעירנות ולריכוז.
ילד שלאורך זמן יחסר בברזל עלול ללקות באנמיה, שהשלכותיה הן בין השאר חולשה, עייפות, חוסר ריכוז, דיכאון, חוסר אנרגיה ורצון לתפקד.
חלבון חסר ומלא
כדי שתזונת הילד תהיה איכותית ובריאה יש להקפיד על אכילת חלבון איכותי ומלא.
חלבון איכותי הוא למשל חלבון הנאכל מביצה שלמה (ביצה אחת ליום מומלצת בעיקר לצמחונים) עוף, דגים, בשר.
חלבון דרוש לגדילה תקינה, לבניית תאים ושרירים וחוסר בו עלול לפגוע בתפקוד הילד.

לכל סוג של הימנעות מבשר, תהיה סיבתה באשר היא, השלכות בריאותיות וחברתיות, לכן חשוב ללמוד להיות צמחוני באופן בריא ונכון.
ילדים הם פעילים מאוד – משחקים בחוץ, משתתפים בחוגים ונפגשים עם חברים, לכן הם צריכים המון אנרגיה. אנרגיה זו צריכה להצרך מקלוריות המגיעות דרך האוכל.
ילד שמוותר על אכילת בשר/עוף/דגים לא בהכרח יגוון את מזונו ביותר פירות וירקות, דגנים מלאים וזרעים. לעיתים החלל הריק של הארוחה החסרה יתמלא באכילת חטיפים מלוחים או מתוקים. אם לא יצליח להשלים את האנרגיה ממזונות אחרים, הוא עלול לרדת במשקל בצורה דרסטית ולהגיע אפילו למצב של תת משקל.
לטעויות בבישול ובתזונה לילדים עלולות להיות השלכות קצרות טווח (חסרים תזונתיים, עייפות, כאבי ראש) או ארוכות טווח (מחלות כרוניות עקב חסרים תזונתיים).
למרות כל אלה, ילד שרוצה להיות צמחוני - חשוב לקבל את החלטתו ולא לכפות מזון שאינו טעים לו.

1. כשמוותרים על בשר, יש להקפיד על החלפת החלבון מן החי בחלבון איכותי אחר. חלב ומוצריו, למשל, יכולים להוות תחליף איכותי.
מנות מלאות המשולבות בדגנים וקטניות, יכולות גם הן לספק מנת חלבון איכותית. אורז מלא ואפונה, עדשים עם אורז, חומוס בלחמנייה מלאה, שעועית עם אורז – יכולים להוות דוגמה לשילובים מומלצים שיספקו בארוחה חלבון מלא ואיכותי. גם שקדים טבעיים יכולים לתת גיבוי למנת החלבון (אם כי הם מכילים כמות שומן רבה ולכן לא יתאימו לילדים עם עודף משקל).
2. תחליפי בשר - שימו לב שמנות צמחוניות כמו שניצל סויה או טופו עלולים (אם נאכלים ללא מידה נכונה) להכיל מלחים רבים, חומרי מאכל מלאכותיים, חומרים משמרים וגם פיטואסטרוגנים מסויה – שעלולים לגרום להתפתחות מינית מוגברת ומוקדמת או למחלות קרצינומיות. לא מומלץ לאכול ממזונות אלו על בסיס יום יומי ומומלץ לגוון במנות החלבון.
3. מומלץ לצרוך כל יום מיקס של כ-10 אגוזים מסוגים שונים. באגוזים מצוי מקבץ גבוה של ויטמינים ומינרלים שנמצא בחלק ניכר של מוצרי הבשר.
4. מומלץ לעבור בדיקת דם אחת לתקופה כדי לעקוב אחרי חסרים תזונתיים ולטפל בהם במידת הצורך בתוספים ובהשלמות תזונתיות.
5. תכנון נכון: הורים לילד צמחוני חייבים ללמוד לתכנן את ארוחותיו כך שיכילו את כל הרכיבים החשובים בדרכים חלופיות.
6. אם הילד אינו אוכל את ארוחתו בבית, ודאו איזה סוג של אוכל יוגש לו ואילו תחליפים קיימים במקום. אם יש צורך, שלחו איתו את המזון שלו הוא זקוק.
7. חשוב ומומלץ להתייעץ עם דיאטנית קלינית בכדי להימנע מטעויות בתפריט היומי ובצריכת תוספים. חסרים תזונתיים עלולים להשפיע לטווח הקצר או הארוך.
רוני גוטליב היא דיאטנית קלינית Bs.c Nutrition ומנהלת מחלקת הסברה רפואית בחברה פלוריש הדס.