
איזון עדין: איך שומרים על תזונה נכונה בחופש הגדול?
בחופשת הקיץ קשה יותר לשמור על ארוחות מסודרות ותזונה מאוזנת. איך תוודאו שהילדים מקבלים את כל אבות המזון? כמה טיפים לשמירה על תזונת הילדים בחופש הגדול
ובנוסף לכל אלה, החום הרב גורם לנו להעדיף מזונות קרים וארוחות קלות מארוחות מבושלות ו"כבדות".

החדשות הטובות הן, שלנו, כהורים, יש מגוון דרכים יעילות לדאוג שהתזונה של ילדינו תהיה בריאה ומאוזנת גם בחופש הגדול, רק צריך להשקיע מאמץ – הן בחשיבה ותכנון מראש והן בביצוע.
גם אם הילדים יאכלו יותר חטיפים וממתקים בתקופת החופש הגדול, אנחנו עדיין יכולים לוודא שהם יקבלו את כל אבות המזון, הוויטמינים והמינרלים הדרושים להם. איך עושים את זה? מקפידים יותר על איכות האוכל שנמצא בארונות ובמקרר ויוזמים כמה שיותר ארוחות משפחתיות – כך לפחות בבית, הילדים יאכלו מזון בריא.
ברשימה הבאה תמצאו את המזונות המומלצים לילדים במשך היום. כדאי לעבור על הרשימה לפני ארוחת הערב ולכלול בה את המזונות החסרים.

• לחם ודגנים: לרוב הילדים אין בעיה לאכול מזונות מקבוצה זאת, כמו: לחמנייה, פיתה, פסטה, תפוח אדמה וצ'יפס. כדאי להכין בבית יותר מזונות מדגנים מלאים כמו אורז מלא, קוסקוס מלא, פסטה מחיטה מלאה. יש דגנים מלאים שמהם אפשר להכין סלטים קרים שילדים אוהבים כמו: סלט פסטה, סלט בורגול וסלטים מחיטה. בנוסף, אפשר לקנות או לאפות יחד עם הילדים לחם מקמח מלא או לחם שיפון.
• ירקות ופירות: תנו לילדים לאכול לפחות 5 ירקות ופירות מצבעים שונים במשך היום. כדאי להוסיף ירקות לכל ארוחה עיקרית (טריים, מבושלים או בסלט) ולאכול פרי בארוחות הביניים. דאגו שבמקרר תמיד יהיו פירות וירקות שטופים - ואם אפשר גם חתוכים.
יש ילדים שאוהבים יותר ירקות 'קטנים' כמו עגבניות שרי ומלפפונים קטנים. יש פירות שטעימים כשהם קפואים, כמו ענבים, תמרים ופירות יער. אפשר להכין מהם ומפירות נוספים שייקים או גלידות על בסיס חלב או יוגורט.

• מוצרי חלב: אפשר לשתות כוס חלב או יוגורט, להוסיף לסלט גבינה מלוחה או צפתית, לאכול טוסט עם גבינה צהובה או בולגרית, להכין לילדים פשטידה על בסיס גבינה, פסטה אפויה עם גבינות שונות, להגיש חביתיות גבינה וכו'.
• קטניות: עדשים, שעועית וגרגרי חומוס יכולים להוות תחליף צמחוני לחלבון או תוספת למנה הבשרית במקום אורז, פסטה וכד'. מקטניות אפשר להכין תוספות חמות או קרות כמו: מג'דרה, חומוס עם גרגירי חומוס שלמים, סלטים וממרחים מעדשים.
• מנה בשרית: אם במשך היום הילדים לא אכלו מנה בשרית, כדאי לשלב אותה בארוחת הערב.

• שמנים מהצומח: מומלץ לבשל בשמן זית או שמן קנולה. טחינה ואבוקדו מתאימים למריחה בכריך או כתוספת לסלט או באופן כללי לארוחה. אגוזים ושקדים מומלצים במצבם השלם רק לילדים מגיל 5. בגיל צעיר יותר אפשר לאכול אותם כשהם מרוסקים או בצורה של ממרח.
• מים: חשוב לשתות הרבה, ועדיף מים. במקום שתיית משקאות ממותקים בסוכר, אפשר לגוון את המים עם מעט לימון ו/או עשבי תיבול כמו נענע, לואיזה ועשב לימון. במקום לצנן את הגוף עם קרטיבים ממותקים, אפשר גם להכין לילדים קרטיבים מפירות מתוקים מרוסקים בתוספת מים.
הטיפים באדיבות ד"ר מיכל גילאון, דיאטנית קלינית, יועצת למועצת החלב והבקר.