צילום: חגית טורגה, באדיבות רשות העתיקות

מתקניו של בית הבד הקדום שנחשף במודיעין | צילום: חגית טורגה, באדיבות רשות העתיקות

בית הבד שבנבכי המערה

במהלך חפירות ארכיאולוגיות נחשף בית בד מרשים שנבנה במערה במודיעין. זהו בית הבד השלם ביותר שהתגלה באזור

16/5/2012 12:30 | מאת: עדי ויינברגר
בחפירות ארכיאולוגיות שנערכו במודיעין בניהולה של רשות העתיקות נחשף בית בד קדום לייצור שמן זית לשם מאכל ומאור. את החפירות הארכיאולוגיות באזור החלו בשנת 2001, אז התגלה במקום בית חווה אומאית (מהמאות השביעית והשמינית לספירה). לאחרונה, טרם הרחבת שכונה חדשה במודיעין על ידי משרד הבינוי והשיכון, עלה הצורך לבצע חפירות במקום.

"התחלנו בחפירת בית החווה האומאית," מספרת חגית טורגה, מנהלת החפירה מטעם רשות העתיקות, "והבחנו בצדו בחלק שנראה כמו סלע קטוע. לאחר שבדקנו התברר לנו כי מדובר במערה שתקרתה התמוטטה. אז התחלנו לפנות את השרידים [של התקרה]."

מתחת לשברי התקרה נגלה לפני כשבוע בית הבד השלם ביותר שנחשף עד כה באזור מודיעין. מדובר בבית בד גדול, אשר ממדיו 6X8 מטרים רבועים. לדברי טורגה, לפי המתקנים שנמצאו בו אפשר להסיק כי יוצר בו שמן בכמות תעשייתית. ייתכן שנעשה שימוש בבית הבד במשך קרוב למאה שנים, מתחילת המאה השישית לספירה, ועד לפני כ-1,400 שנים, בתקופה הביזנטית. בית הבד "השתמר במפתיע על כל מרכיביו," מציינת טורגה. היא מספרת כי באתר נמצא משטח כתישה, שבו בוצע השלב הראשון של ייצור השמן, "ממנו ניגר שמן הכתית, השמן היקר ביותר." עוד נמצאו מתקנים אשר שימשו לשלב הבא, שלב הכבישה הקרה. נחשפו שתי אומנות, שביניהן יוצבה הקורה שלחצה על העקלים, הסלים שהכילו את הזיתים המרוסקים, אשר הונחו על משטח הכבישה. בסמוך השתמר בור איגום שלתוכו ניגר השמן. מתקן נוסף שהשתמר הוא בסיס הבורג. הבורג, שתפקידו להניע את הקורה, היה "עשוי מעץ, ונראה כמו הבורג של היום," אומרת טורגה. את הבורג סובבו בני אדם, אשר הפעילו למעשה את כל תהליך הפקת שמן הזית בעזרת שרירי גופם.

צילום: חגית טורגה, באדיבות רשות העתיקות
החפירות במודיעין חשפו את בית הבד השלם ביותר באזור צילום: חגית טורגה, באדיבות רשות העתיקות

ממצאים נוספים שנחשפו במקום הן שתי קערות בעלות עיטור של צלב, וכן נר שמן ששימש לתאורה. לדבריה של טורגה, בתקופה זו בקושי התגוררו באזור יהודים או שומרונים, ועל כן קרוב לוודאי שבית הבד הופעל על ידי נוצרים. לבית הבד משמעות מיוחדת: "קיימים מעט מאוד בתי בד בארץ שנבנו בתוך מערות. הדבר היחיד ששמר עליו הוא קריסת התקרה," מסבירה טורגה. "אפילו

האומאים [שלהם השתייך בית החווה הסמוך] לא ידעו על קיומו." להקמת בית הבד בתוך מערה היו שני יתרונות עיקריים, היא מרחיבה, "המערה שמרה על קרירות השמן, והייתה מקום נעים וקריר שבו יכלו האנשים לעבוד יותר שעות ביום."

בית הבד יוצג כחלק מפארק ענבה. כעת רשות העתיקות, משרד הבינוי והשיכון ועיריית מודיעין-מכבים-רעות פועלים לשימורו.

להצטרפות למינוי »

תגובות