אצות מיקרוסקופיות בכנרת
ניטור איכות המים בכנרת, הנעשה כיום באמצעות אנליזה של דגימות מים בודדות, ייעזר בצילומי לוויין של סוכנות חלל
28/5/2012 17:40 | מאת: נטע דגני

"האצות המיקרוסקופיות הצפות בעמודת המים הן המרכיב הצמחי החשוב בכנרת, כמו גם בגופי מים עמוקים אחרים," מציין ד"ר יוסף יעקבי, ביולוג במעבדה לחקר הכנרת של חקר ימים ואגמים לישראל. לדבריו, מגוון האצות המיקרוסקופיות הוא גדול (בכנרת זוהו יותר מ-200 מינים) ובשל כך כימותן באמצעות אבחון מיקרוסקופי כרוך בהשקעת עבודה רבה ומצריך ידע. אולם, יש קיצור דרך לקבלת אומדן על צפיפות האצות באגם: על ידי מדידת ריכוז הכלורופיל שלהן בדוגמאות מים. "הכלורופיל מצוי בתאי כל מיני האצות

"האצות המיקרוסקופיות מתמירות מים ופחמן דו-חמצני (CO2) לחומרים אורגניים ומפיקות חמצן בתהליך הפוטוסינתזה," מסביר יעקבי. "מכאן שיצורים אלה הנם בסיס שרשרת המזון במרבית גופי המים, ובלעדיהם לא יהיו על פי רוב חיים במים. אולם, אם האצות צפופות מדי, יש סכנה של ייצור יתר, שאמנם יכול להתקיים רק זמן קצר, אך הוא קטלני. ריבוי האצות מוגבל בעיקר על ידי זמינות האור ויסודות הנחוצים לבניית תאים כגון חנקן וזרחן שריכוזם השגרתי במים הוא לרוב נמוך. העשרת מים ביסודות כאלה, למשל על ידי הזרמה של ביוב, עלולה להביא ל'פיצוץ אוכלוסין' של אצות, ובעקבותיו להקטנת האור בתוך עמודת המים, התמוטטות אוכלוסיית האצות, האצת צריכת חמצן על ידי חיידקים החיים על החומר האורגני במים ובשלב הבא חנק דגים וחסרי חוליות."
בצילומי לוויין עדכניים נראית בבירור השפעת גשמי החורף האחרון על מי הכנרת. לדברי החוקרים, בטווח הקצר העלייה במפלס גורמת לפריחת אצות ולירידה באיכות המים, בעיקר בשל זרימת חומרי דשן וערבול עמודת המים, אך בטווח הארוך ההשפעה על איכות המים היא חיובית.


תגובות