יורקים גרעינים
מנגנון כימי בצמח רכפתן מדברי הגדל בארץ גורם לקוצנים הניזונים ממנו לירוק את זרעיו, וכך לסייע בהפצתם
20/9/2012 14:39 | מאת: עדי כץ
מכרסמים שמפיצים את זרעיו של הצמח רכפתן מדברי על ידי יריקה תועדו לראשונה על ידי מיכל סמוני-בלנק מהפקולטה לביולוגיה בטכניון. הרכפתן המדברי פיתח מנגנון כימי המכונה "פצצת שמן החרדל", כדי לגרום למכרסמים דוגמת עכברים מהסוג קוצן, הניזונים מפירותיו, לירוק את הזרעים.
"הקוצנים הם מפיצי זרעים איכותיים," מסבירה סמוני-בלנק. "הזרע אינו עובר במערכת העיכול שלהם, אשר עלולה לפגוע בו, ומכיוון ששטח מחייתם קטן לעומת זה של עופות, הזרעים מתפזרים בתחומי בית הגידול הטבעי של הצמח." לדבריה, הקוצנים מפזרים את הזרעים במרווחים גדולים יחסית במרחק מהצמח, והדבר מאפשר להם סיכויי נביטה טובים יותר, לעומת זרעים הכלואים בצפיפות בלשלשת עופות.
לכל החדשות »
להצטרפות למינוי »"הקוצנים הם מפיצי זרעים איכותיים," מסבירה סמוני-בלנק. "הזרע אינו עובר במערכת העיכול שלהם, אשר עלולה לפגוע בו, ומכיוון ששטח מחייתם קטן לעומת זה של עופות, הזרעים מתפזרים בתחומי בית הגידול הטבעי של הצמח." לדבריה, הקוצנים מפזרים את הזרעים במרווחים גדולים יחסית במרחק מהצמח, והדבר מאפשר להם סיכויי נביטה טובים יותר, לעומת זרעים הכלואים בצפיפות בלשלשת עופות.

זרעי פירותיו העסיסיים של הרכפתן המדברי מכילים רעל
צילום: אורי פרגמן-ספיר
בעבודת הדוקטורט שלה, שנכתבה בהנחיית פרופ' זאב ארד מהטכניון ופרופ' עידו יצחקי מאוניברסיטת חיפה, מצאה סמוני-בלנק כי מנגנון פצצת שמן החרדל מבוסס על גלוקוזינולטים - חומרים כימיים בציפת הפרי, המתפרקים לסוכר ולרעל הדומה לציאניד במפגש עם האנזים מירוזינאז, המצוי בזרעים. החוקרים ביקשו לבדוק כיצד המנגנון הזה משפיע
על בעלי חיים אוכלי זרעים לעומת מפיצי זרעים. ניסוי בשטח ובמעבדה בעכברים מהמינים קוצן זהוב וקוצן מצוי הראה כי הם אכן אוכלים את ציפת פרי הרכפתן, אך יורקים את זרעיו בשלמותם בשל הטעם שמשתחרר מהם. כאשר ניתנו לחלק מהקוצנים פירות רכפתן שפצצת שמן החרדל נוטרלה בהם, הם אכלו את הזרעים בהנאה בלי לירוק דבר.

תגובות