צילום: ג'ורג' לובל, אוניברסיטת אברטיי דאנדי

תמונה מורכבת של ביצי שלו על רקע ניסיוני | צילום: ג'ורג' לובל, אוניברסיטת אברטיי דאנדי

מצא את הביצה

זהירות, לא לדרוך – אימהות השלו מסוות את ביציהן

3/2/2013 14:13 | מאת: קטיה אנדראסי, חדשות נשיונל ג'יאוגרפיק
נקבות שלו מהמין Coturnix Japonica מטילות את ביציהן בקרקע. אך שם הביצים עלולות לשמש ארוחות מפתות למכרסמים, נחשים ואיילים. מחקר חדש שפורסם בכתב העת Current Biology, מראה כי הנקבות בוחרות אזורים בקרקע התואמים את דפוס הכתמים של ביציהן.

אף על פי שביצי השלו צבועות בצהוב בהיר או בז', הן אינן זהות במראן בשל ההבדלים בכמות הכתמים המכסים אותן. משמעות הדבר היא שאי אפשר להטיל את כל הביצים בסל אחד. תחת זאת, חוקרים סבורים שנקבות השלו "יודעות" כיצד ביציהן נראות, והן מטילות אותן במקום שמספק להן את ההסוואה המרבית.

נראה שעופות אלה משתמשים בשני סוגי הסוואה, אמר המחבר הראשי של המחקר, פ' ג'ורג' לובל מאוניברסיטת סנט אנדרוז בסקוטלנד - הסוואת רקע והסוואה על ידי שבירת קו המיתאר של הגוף. הסוואת הרקע, כשמה כן היא: דפוס הצבע של העצם המיועד להסוואה תואם את דפוס הצבע של הרקע, כמו רפרף הנטמע ברקע ענף של עץ. הצבעים בסוג ההסוואה השני, דוגמת צבעי הזברה, מפצלים את הקצוות של העצם המוסווה. השיטה "מקשה לקלוט את המיתאר, כי הקצוות הניגודיים נראים כמו חלק מהרקע," הסביר לובל.

נראה שנקבת השלו נוקטת בשתי השיטות גם יחד. לובל ועמיתיו העמידו לרשותן של נקבות השלו משטחי הטלה חוליים בארבעה צבעים שונים. נקבות שביציהן מוכתמות יותר הטילו אותן בעיקר ברקע שתואם את הכתמים, ולמעשה השתמשו בהסוואה על ידי שבירת קו המיתאר של הגוף. לעומתן, נקבות שלו שביציהן מוכתמות פחות העדיפו משטחים שתואמים את צבעי הרקע של ביציהן, אולי משום שהיעדר הכתמים בקצות הביצים הקשה ליצור את ההסוואה האחרת.

"נקבות השלו אינן חכמות יותר ממינים אחרים," אמר לובל, וכל מין מקבל החלטות בניסיונו להתרבות בהצלחה. "מה שגילינו כאן הוא שייתכן שמדובר בהחלטות שקולות מאוד."


לכל החדשות » להצטרפות למינוי »

תגובות