גיוון גורלי
בית גידול מגוון אינו מבטיח מספר גדול יותר של מינים, כך מצאו חוקרים באוניברסיטה העברית בירושלים
12/3/2013 15:24 | מאת: עדי ויינברגר
כדי לבחון את הנושא, תלמידי המחקר עמרי אלוש ומיכאל קלוז'ני, בהנחייתו של פרופ' רונן קדמון מהמכון למדעי החיים באוניברסיטה העברית ובשיתוף חוקרים מאוניברסיטת גרנדה בספרד, פיתחו מודל מתמטי המתאר את התהליכים בחברה אקולוגית - אוסף האוכלוסיות של כל המינים באזור נתון. המודל מדמה תהליכים שהפרטים באותה חברה אקולוגית חווים, כגון ילודה, תמותה, הגירה, אכלוס על ידי מינים חדשים והכחדה, ולוקח בחשבון מאפיינים כמו גודל השטח ורמת הבידוד שלו מחברות שכנות.
בשלב הבא בחנו המדענים את תחזיות המודל באמצעות ניתוח של עשרות בסיסי נתונים מהספרות, שהכילו מידע על תנאי הסביבה ועושר המינים של חברות אקולוגיות שונות, בהן צמחים, עכבישים, חלזונות ובעלי כנף. הנתונים נאספו במקומות רבים בעולם, בעיקר במערכות איים, אך גם ב"איים הרריים" - רכסי הרים גבוהים מאוד המאוכלסים בבעלי חיים שמותאמים לגובה ומוקפים ב"ים" של שטחים נמוכים. הניתוח המעמיק ביותר התייחס לנתונים של מאות מיני עופות מקננים בחבל קטלוניה שבספרד, כאשר גיוון תנאי הסביבה באזור המחיה נמדד בטווח הגבהים במקום. "ההנחה היא שככל שטווח הגבהים רחב יותר, כך יש יותר חגורות צומח ושינויים במסלע," מסביר קלוז'ני. אך התוצאות הראו כי באזורים מגוונים יותר, היו האוכלוסיות קטנות יותר, מיני עופות רבים יותר נכחדו במשך זמן, ומעבר לטווח גבהים מסוים הייתה ירידה ברורה במספר המינים.

ככל שבית הגידול מגוון יותר, כך יש פחות שטח ומשאבים שמתאימים למינים מסוימים. "בשטחים גדולים האוכלוסיות יהיו גדולות ויציבות יותר, אך בשטחים קטנים המינים פגיעים יותר להכחדה," אומר קלוז'ני. "דוגמה פשוטה לכך היא בית גידול המורכב ממאה משבצות. אם נפרק את השטח לעשרה בתי גידול, שכל אחד מהם מכיל עשר משבצות בלבד, לכל מין יהיה רק שטח מצומצם שבו הוא יוכל להתקיים, ולכן אוכלוסייתו תקטן."
לטענת החוקרים, אחת הסיבות לכך שניתוחי נתונים קודמים הציגו רק השפעה חיובית של גיוון תנאי הסביבה על מספר המינים היא התייחסותם של מחקרים קודמים למינים שנמצאו באוספים, אשר לעתים נדגמו במשך מאות שנים, וכך ביטלו את השפעתם של מקרי הכחדה מקומיים.
למסקנות המחקר עשויות להיות השלכות על מאמצי שמירת הטבע בעולם. "אחת הגישות לשימור מגוון ביולוגי דוגלת בהגנה על כמה שיותר מינים," מציין קלוז'ני. "על סמך התיאוריה כי בית גידול מגוון יותר מכיל יותר מינים, עודדו מחקרים קודמים הכרזה על שמורות טבע הכוללות יותר בתי גידול. היו גם מאמרים שהציעו להעלות את הגיוון בתנאי השטח כמו ביצוע שריפות מבוקרות ודילול החורש בישראל." המחקר החדש מזהיר כי פעולות מעין אלה עלולות דווקא להחיש הכחדת מינים במקום. השפעה שלילית זו מתחזקת כאשר מדובר בשטחים מבודדים וקטנים, מצב המאפיין שמורות טבע רבות בעולם. "מגוון המינים הוא חלק מהמורשת שלנו," מדגיש קלוז'ני את משמעותו של הנושא. "הוא טומן חשיבות כלכלית אדירה, משירותי המערכת האקולוגית ועד להמצאות ותגליות מדעיות שנעשות בהשראת הטבע או אגב שימוש בצמחים, בעלי חיים ופטריות."

תגובות