צילום: גורדון ווילטסי, נשיונל ג'יאוגרפיק

תרנגול קורא ביער ערפל הרוס באמזונס (תמונת ארכיון) | צילום: גורדון ווילטסי, נשיונל ג'יאוגרפיק

איך התרנגול יודע לקרוא עם שחר

נראה שהתרנגול יודע שהשחר מפציע גם בחדר חשוך, כך טוען מחקר חדש

10/4/2013 17:06 | מאת: ג'יין ג' לי, חדשות נשיונל ג'יאוגרפיק
בעבר, לפני ששעונים מעוררים השכימו אותנו משנתנו טרוטי עיניים אל בוקר חדש, היה התפקיד היומי בלעדי לתרנגולים. כעת מחקר חדש מראה שהתרנגולים אינם זקוקים לאור היום המפציע כדי לדעת מתי השחר עולה. למעשה, השעונים הפנימיים שלהם הם אלה המורים להם על השעה.

כאשר חוקרים באוניברסיטת נגויה ביפן חקרו את היסודות הגנטיים של הפקת קול מולדת, התנהגות שאינה נרכשת, הם גילו שהעופות הזכרים יודעים מתי להתחיל לקרוא גם בלי איתותי אור חיצוניים. "להפתעתנו, איש לא הדגים במסגרת ניסוי את תפקידו של השעון הביולוגי בתופעה המוכרת הזאת," מוסר אחד ממחברי המאמר, טקשי יושימורה, המתמחה בשעונים ביולוגיים באוניברסיטת נגויה.

שופכים אור על התרנגולים

יושימורה ועמיתו טסויושי שימורה, אף הוא מאוניברסיטת נגויה, החילו שני משטרי אור על תרנגולים שהורבו בהכלאה עצמית, המשמשים רבות במעבדות בשל קווי הדמיון הגנטיים שלהם. בניסוי הראשון היו התרנגולים נתונים 12 שעות באור ו-12 שעות בתנאי תאורה עמומה במשך 14 ימים. המדענים גילו שהתרנגולים מתחילים לקרוא שעתיים לפני הפעלת האורות, בהתאם לתצפיות על תרנגולים מובהקים בטבע.

בניסוי השני הוחזקו התרנגולים בתנאים של תאורה עמומה שדלקה 24 שעות ביממה במשך 14 ימים. יושימורה ושימורה הבחינו שהתרנגולים התחילו לפעול לפי יממה של 23.8 שעות, וקראו כשהם חשבו שעלה השחר. כשהמדענים חשפו את התרנגולים לגירויים של קול ואור כדי לבדוק אם אותות חיצוניים גורמים להם לקרוא, הם גילו שהתרנגולים מפיקים קולות בתגובה לחשיפה בבקרים יותר מאשר בשעות אחרות ביממה. משמעות הדבר היא שהשעונים הפנימיים של התרנגולים קודמים לאותות חיצוניים.

עוד התגלה שמעמדות חברתיים בקרב התרנגולים משפיעים על עיתוי קריאותיהם. "הקריאה היא אות אזהרה שמכריז על תביעות טריטוריאליות. מהמידע המוקדם שלנו עולה שלתרנגול בעל המעמד הגבוה יש קדימות בהכרזה על השחר וכי תרנגולים נמוכי מעמד מחכים בסבלנות מדי בוקר לתורם לקרוא אחרי התרנגול בעל המעמד הגבוה ביותר," אומר יושימורה.



קריסטן נוורה, מומחית להורמונים בקרב עופות באוניברסיטת ג'ורג'יה, שלא השתתפה במחקר, אינה יודעת מדוע התופעה לא נבחנה עד כה ביתר עיון. "אני חושבת שבמקרים רבים לא עולה בדעתנו לחקור את מה שעומד ממש לנגד עינינו. למשל, הבחנו בבירור שהתרנגולים שלנו מתחילים לקרוא לפני הזריחה ותהינו מדוע, אבל לא עלה בדעתנו לבדוק אם מדובר במחזור שמונע משעון פנימי ולא בעקבות אות חיצוני." היא מוסיפה שלדעתה "המחקר מעניין מאוד והיה צריך להיערך כבר לפני זמן רב."


המחקר על התרנגולים פורסם בכתב העת Current Biology

לכל החדשות » להצטרפות למינוי »

תגובות