• צילום: China Daily/רויטרס

    ילד שוחה במים מכוסי אצות מול החוף של צ'ינדאו (Qingdao) בסין. זהו רק מקום אחד מני רבים בעולם בהם פריחות אצות הן בעיה גוברת | צילום: China Daily/רויטרס

  • צילום באדיבות ג'ף שמלץ, MODIS/NASA

    אצבעות של משקעים ופיתולים ירוקים של אצות נצפות באגם אירי (Erie) שבצפון אמריקה ב-21 במארס, 2012 | צילום באדיבות ג'ף שמלץ, MODIS/NASA

  • צילום: פיטר אסיק, נשיונל ג'יאוגרפיק

    סירה שטה דרך פריחת אצות בשנת 2011 באגם אירי במדינת אוהיו | צילום: פיטר אסיק, נשיונל ג'יאוגרפיק

  • צילום: ג'יאנן יו, רויטרס

    שני אנשים חותרים בניסיונם לחצות את אגם צ'אוהו (Chaohu) בסין, המלא באצות, בשנת 2009 | צילום: ג'יאנן יו, רויטרס

  • צילום: פיטר אסיק, נשיונל ג'יאוגרפיק

    חוואים מפזרים דשן בשדות חיטה בסין. שימוש יתר בחומרי ההזנה הללו בחוות הוא רק מקור אחד לחנקן ולזרחן המגיעים לסביבה | צילום: פיטר אסיק, נשיונל ג'יאוגרפיק

  • צילום: טום ארצ'ר, NSF

    פגר של דג שנחנק למוות בזמן פריחה גדולה של אצות באגם אירי בשנת 2011 | צילום: טום ארצ'ר, NSF

  • צילום: רויטרס

    דייג אוסף בכפות ידיו מים הגוועים בגלל אצות באגם צ'אוהו בסין משנת 2009 | צילום: רויטרס

  • צילום: דיוויד מק'ליין, Aurora Photos/Corbis

    פריחת אצות רעילות בנהר קלמת (Klamath) בקליפורניה | צילום: דיוויד מק'ליין, Aurora Photos/Corbis

גלרית תמונות

מרק אצות

פריחות קיצוניות של אצות מתפשטות ברחבי העולם

6/6/2013 16:32 | מאת: ג'יין ג' לי, חדשות נשיונל ג'יאוגרפיק
קשה להשביע עולם שבו חיים כשבעה מיליארדי בני אדם. השימוש בדשנים וגידולים בעלי תנובה גבוהה סייע לחקלאים להדביק את הביקוש הגובר למזון, אך באותה עת ישנם יבולים שאינם כה מועילים. אורגניזמים מיקרוסקופיים, דמויי צמחים, הקרויים אצות, משגשגים בתנאים של עודף חומרי הזנה, כמו חנקן וזרחן, הנמצאים בתוך דשנים המגיעים מחצרות הבתים ומשדות, ויוצרים פריחות נרחבות כל כך שלעתים הן נראות מהחלל.

בשילוב עם טמפרטורה ההולכת ונוסקת, ועם דפוסי מחזור המים, אזורים חופיים כמו צ'ינדאו (Qingdao) בסין, מפרץ מקסיקו וחופה המערבי של ארצות הברית, וגם מערכות מים מתוקים, פוגשים בפריחות עצומות של אצות, היכולות לצבוע את המים בירוק או באדום.

חלק מהפריחות גורם למחסור בחמצן בסביבתן. כאשר הן נרקבות בכמויות אדירות, חיידקים מפרקים את החומר האורגני. במהלך הפירוק, הם צורכים את החמצן שבמים ומעט מאוד ממנו נותר לדגים ולבעלי חיים אחרים. נוסף על כך, ישנם מיני אצות המייצרים רעלנים הפוגעים בכבד או בפעולות עצביות בבני אדם, ועשויים לגרום להתקפים ביונקים ימיים.

"אין ספק שאנו נוכחים בעלייה בתכיפות ובחומרה של הפריחות הללו ברמה עולמית," אומר דיוויד קרון, חוקר באוניברסיטת סאותרן קליפורניה בלוס אנג'לס, שחוקר פריחות של אצות מסוכנות. אך אף על פי שהתופעה מתפשטת, הוא אופטימי בדבר חידוש מערכות מים. לדבריו, שלא כבעלי חיים שנכחדו, אשר לא ניתן להשיבם, אם נפסיק לזהם את מקורות המים, בסופו של דבר הם יתאוששו.


קראו עוד על הדשנים החנקניים בסין ועל יישום דשנים בחקלאות בארץ

לכל החדשות » להצטרפות למינוי »

תגובות