כתבות קודמות

  • צילום: פיטר אסיק

    מי נגר עתירי דשנים גורמים לפריחה רעילה של אצות מיקרוסקופיות. פריחה זו כיסתה שליש מאגם אירי (Erie) שבצפון ארצות הברית ב-2011

  • צילום: פיטר אסיק

    אצות מיקרוסקופיות, שניזונות מדשנים, דחקו רבים מהצמחים המקוריים של מעיינות וויקי וואצ'י (Weeki Wachee) בפלורידה

  • צילום: פיטר אסיק

    גלויה מציעה הצצה להופעה של בתולות הים במעיינות וויקי וואצ'י בשנת 1949, אז שחו העלמות היפהפיות בתוך סבך של עשבי ים

  • צילום: פיטר אסיק

    נגר הדשנים נשמר ברמה מזערית בחווה זו בוויסקונסין בזכות זריעת רצועות של אספסת בין שדות תירס ופולי סויה

  • צילום: פיטר אסיק

    חקלאי מבני אמיש (Amish) מפזר זבל ותבן מהאסם שלו ברחבי שדה שנקצר לאחרונה. הזבל מספק חנקן ליבולים של השנה הבאה

  • צילום: פיטר אסיק

    מדשאות הפכו להיות פופולריות בפארקים ובשכונות פרוורים בסין. חוות, כמו זו שבצילום, מגדלות שטחי דשא עתירי דשנים

  • צילום: פיטר אסיק

    השטח המופיע בכתום בתמונה שנוצרה במצלמת תת-אדום מראה היכן ריכוז החנקן הוא הנמוך ביותר בשדה בארצות הברית. חקלאים נעזרים בתמונות כאלה להכוונת פיזור הדשן

  • צילום: פיטר אסיק

    דוגמית מים רגילה ממפרץ מקסיקו

  • צילום: פיטר אסיק

    דוגמית מים מאזור פגוע במפרץ מקסיקו כמעט אינה מכילה חמצן

  • צילום: פיטר אסיק

    ביוכימאי (בסירה) בודק את צלילות המים בנחל אסקווית (Asquith) בקירבת מפרץ צ'ספיק (Chesapeake)

  • צילום: פיטר אסיק

    פועלים בחווה שיתופית ליד שנגחאי מפזרים דשן בשדות חיטה. סין היא היצרנית והצרכנית הגדולה ביותר של דשנים בעולם

  • צילום: פיטר אסיק

    תרנגולות מספקות דישון לחווה זו במדינת פנסילבניה. הלולים הניידים מועברים ממקום למקום לצורך פיזור אחיד של הזבל, כדי שלא יתנקז למפרץ צ'ספיק

  • צילום: פיטר אסיק

    העץ Faidherbia albida מציע פתרון בר-קיימא למחסור בחנקן שבאפריקה: עליו, וגם החיידקים בפקעיות שבשורשיו, מדשנים את גידולי השדה

  • צילום: פיטר אסיק

    מפעל זה בניגריה הוא בית החרושת היחיד באפריקה שמדרום לסהרה המייצר דשן שתנן זול. לדעת מדענים, יש לאפשר לאיכרים באפריקה לנצל את יתרונות הדשן

גלרית תמונות

עולמנו המדושן

ללא הדשן החנקני, האדמה לא הייתה יכולה להניב מזון בכמויות שאנו מורגלים בהן. אם לא ניזהר, החקלאות עלולה להרוס את כדור הארץ. אבל יש דרכים לגדל את המזון הדרוש בפחות כימיקלים

מאת: דן צ'רלס ועידית אלנתן | צילום: פיטר אסיק
חנקן. הוא בלתי מורגש, חסר טעם, ובכל זאת ממלא את קיבותינו. הוא המנוע של החקלאות, המפתח לשפע בעולמנו הצפוף והרעב. בלי היסוד הזה, מנגנון הפוטוסינתזה לא היה פועל - חלבונים לא היו יכולים להיווצר, צמחים לא היו יכולים לגדול. תירס, חיטה ואורז, צמחי המאכל מהירי הגדילה שבהם האנושות תלויה לעצם קיומה, נמנים עם הצמחים הרעבים לחנקן יותר מכל. למעשה, הם דורשים יותר חנקן מכפי שהטבע יכול לספק להם.

כאן נכנסת לתמונה הכימיה המודרנית. בתי חרושת ענקיים לוכדים גז חנקן ממאגריו הכבירים באטמוספירה ומאלצים אותו ליצור קשר כימי עם המימן המצוי בגז טבעי, וכך נוצרות התרכובות מהירות התגובה שהצמחים משתוקקים להן. הדשן החנקני הזה, שאספקתו העולמית נאמדת ביותר ממאה מיליוני טונות בשנה, אחראי ליבולים השופעים. בלעדיו הציביליזציה האנושית לא הייתה יכולה להתקיים במתכונתה הנוכחית. האדמה שעל פני כדור הארץ פשוט לא הייתה יכולה לגדל די מזון כדי להאכיל שבעה מיליארדי בני אדם בכמויות שאנחנו מורגלים בהן. ואמנם, כמעט מחצית מהחנקן המצוי בשרירינו וברקמות שבגופנו מקורה בבית חרושת לדשנים.

אבל הפלא המודרני הזה גובה מאיתנו מחיר לא קטן. חנקן שיצא משליטה והשתחרר מחניק את יצורי הבר באגמים ובשפכי נהרות, מזהם את מי התהום ואפילו מחמם את האקלים. עולמנו הרעב צפוי להכיל עוד מיליארדי פיות המשתוקקים לחלבונים עתירי חנקן, אך איזו כמות של מים ואוויר תשרוד ללא פגע לנוכח הביקוש שלנו לשדות פוריים?

דילמת החנקן בולטת לעין יותר מכל בסין, ארץ שאוהבת לאכול ושחוששת שמא תאזל אספקת המזון שלה. סונג לין-יואן, איכר בכפר שמצפון-מערב לנאן-ג'ינג (Nanjing), מפיק 817 קילוגרמים אורז לדונם. איכרים רבים יכולים רק לחלום על יבול דומה. מנין נובע ההבדל? "דשן טוב יותר," הוא אומר. אך הוא אינו חושב שהוא גורם נזק כלשהו. "לא, שום זיהום," אומר סונג כשהוא נשאל על השפעות הדשן על הסביבה.

מבחינת המדענים, הסיפור הוא אחר. בשדות אשר מעובדים באופן אינטנסיבי, "השימוש בדשנים חנקניים מופרז ב-30 עד 60 אחוזים. זה שימוש לרעה!" אומר סיאו-טאנג ג'ו מהאוניברסיטה החקלאית של סין בבייג'ינג. מרגע שמפזרים את תרכובות החנקן בשדות הן מתחילות להתפשט ברחבי הסביבה ולשנות את פני העולם, לרוב בדרכים לא רצויות.

גם בישראל המדענים נשארים עם היד על הדופק. הפעילות החקלאית בארץ היא גורם משמעותי בתרומה של חנקן למקורות המים, ובארות באזור החוף ובערבה נפסלות בשל ריכוז החנקות. לדברי חוקרי מכון וולקני, ד"ר אורי ירמיהו וד"ר אשר בר-טל, לא מעט חקלאים בישראל נוטים להשתמש בדישון עודף בעיקר כמקדם ביטחון. "אנו יודעים כיום על גידולים המדושנים ברמות גבוהות מעל הנדרש, ויש קושי לשכנע את החקלאים בלי להציג הוכחות, כלומר מחקרים מבוססים בתחום," אומר ירמיהו. "דוגמה לכך היא דישון עודף של מטעים ופרדסים שמושקים במי קולחים. אלה מכילים חנקן, ובכל זאת מגדלים רבים מוסיפים דשן כמו בהשקיה במים שפירים." בהיעדר תקנים ליישום דשנים או חנקן בחקלאות, המלצות משרד החקלאות משמשות קנה מידה לשימוש נכון, לפי סוג הגידול, היבול, סוג הקרקע, שיטת ההשקיה, זמינות מינרלים ועוד.

עם זאת, ירמיהו ובר-טל מציינים כי לעומת מדינות מפותחות הטיפול בדשנים מתקדם ביותר בישראל, ושימוש בדשנים מורכבים המכילים כמה יסודות נפוץ בכל הגידולים המושקים. "בגידולים אלה חומרי הדשן ניתנים לרוב עם מי ההשקיה (הדשיה). יישום דשנים ובעיקר חנקן בשיטה הזאת מאפשר יעילות רבה ביותר, מאחר שניתן לספק לצמח את החנקן הנדרש במיקום הנכון, במינון הדרוש ובמועד המתאים לו. בשיטה זו, בשילוב עם הידע הנדרש לגידול, ניתן למזער דליפה של חנקות למי תהום," אומר בר-טל.


הכתבה המלאה פורסמה בגיליון מאי 2013 של מגזין נשיונל ג'יאוגרפיק

להצטרפות למינוי »

תגובות