איך עובדות מכונות מזון ושתייה?

ארז בן-ארי לועס, בולע ומעכל תעלומה טכנולוגית יומיומית. והפעם: מכונות מזון ושתייה

למראית עין נדמה כי מכונות המזון והמשקאות רחוקות מלהיות שיא הטכנולוגיה, אבל הדחף האנושי להכניס אליהן משקולות, חוטים ואביזרים אחרים כדי להרוויח פחית בחינם, מחייב את היצרנים לפתח טכנולוגיות משוכללות יותר כדי לעצור את הרמאים.

ההיסטוריה של מכונות הממכר ארוכה, ועל פי אחד הסיפורים, כבר במאה הראשונה לספירה פיתח ממציא יווני מכונה שניפקה מים קדושים באופן אוטומטי כנגד מטבע שהוכנס לחריץ. מאז ועד היום המכונות האלה התפתחו והפכו ממערכת מכנית פשוטה למכשירים ממוחשבים, שחלקם אף מחוברים לאינטרנט וכוללים מערכת של בקרה מרחוק.

השכלולים העיקריים נבעו מהצורך להתמודד עם תופעות של ונדליזם וגניבות, אבל גם כדי לאפשר למכונות לשווק מוצרים אקזוטיים יותר. ביפן, שם אחוז הפשיעה נמוך ורמת הטכנולוגיה גבוהה, מכונות אוטומטיות מציעות למכירה כמעט הכל - החל בביצים, אורז ודג טרי וכלה בתרומת דם.

מבחינה טכנית, כל מכונה המקבלת תשלום ואינה מאוישת נחשבת מכונת ממכר אוטומטית, וזה כולל גם טלפונים ציבוריים, מכונות כרטיסים ברכבת וכספומטים. בעבר הן היו יכולות לקבל רק מטבעות, מאחר שקל יותר להתמודד איתם מבחינה מכנית,אבל כיום ניתן להשתמש גם בכרטיסי אשראי ובשטרות, ולאחרונה אף בטלפון הסלולרי.
נגד הישראלי התחמן

היחידה המקבלת את הכסף נקראת "סורק אמצעי תשלום", והיא ללא ספק אחד החלקים החשובים והמורכבים ביותר במכונה. לכל מדינה יש שטרות ומטבעות שונים, ולכן סורק אמצעי התשלום צריך לעבור התאמה. בעבר הרחוק המכונות היו מזהות את המטבעות על-פי גודלם, ורוב המכונות היו מוגבלות לסוג מטבע אחד או שניים בלבד. עם זאת, זיהוי על-פי גודל התגלה כבלתי יעיל במיוחד, מאחר שהישראלי התחמן גילה כי מטבע מסוים בעל ערך נמוך מאוד במדינה אירופית זהה בגודלו לשקל הישראלי, והמכונות שלנו קיבלו אותו בברכה. גם מטבעות מזויפים עשו שמות ברווחיהם של מפעילי המכונות, ולכן פותחו מנגנוני זיהוי משוכללים יותר.

כיום המנגנון הנפוץ מבוסס על השפעתו של המטבע על שדה מגנטי. המטבע המוכנס למכונה עובר בתוך מערכת המורכבת מסלילים חשמליים – סליל אחד מפיק שדה מגנטי, והשני מודד את השטף המגנטי

של השדה. כל עצם מתכתי העובר בשדה משפיע עליו במידה מסוימת. השפעה זו מכונה "שינוי שטף" וניתן למדוד אותה. מאחר שלכל סוג מטבע יש טביעת אצבע ייחודית (תוצאה שונה של שינוי השטף), שינויים קלים במבנה או בהרכב המתכת של המטבע יפיקו תוצאות שונות, וכך ניתן לגלות אם למכונה הוכנס מטבע מזויף או עצם שאינו מטבע. כאשר נכנס לשוק מטבע חדש, יצרני המנגנון מודדים את מאפייני שינוי השטף שלו, ומעדכנים את סורק המטבעות של כל המכונות.

במכונות חדשות מותקנת גם מערכת המאפשרת לקבל שטרות. מערכת אופטית ומגנטית משוכללת סורקת את השטר באופן דומה לפעולתו של סורק ביתי, ומשווה את התמונה למאגר מידע המכיל תמונות של שטרות. המערכת מסתייעת גם בסריקה מגנטית, המסוגלת לזהות את הדיו המשמשת בהדפסת השטרות. הסריקות מדויקות מאוד, ומסוגלות לזהות זיופים בדייקנות גבוהה.

משלמים בסלולרי

ככלל, השימוש במטבעות ובשטרות לתשלום נחשב טרדה, כי ההתעסקות עם המטבעות יכולה לייגע, ואת השטרות לא תמיד מצליחה המכונה לזהות. פתרון אלטרנטיבי הוא תשלום בכרטיסי אשראי, שהולך וצובר תאוצה. המכונות המודרניות שתומכות באמצעי התשלום הזה מכילות מערכת תקשורת סלולרית פנימית, המבוססת על קישוריות מסוג GPRS, כך שמפעיל המכונה מקבל מידע בזמן אמת על כל עיסקה. המערכת מאפשרת למפעיל גם לפקח על המכונה מרחוק, כך שבמקרה של תקלה ניתן לפתור אותה מיד.

שיטה נוספת לגביית כספים הנכנסת לשימוש בימים אלה היא תשלום בעזרת הטלפון הסלולרי. השיטה הזו מתאימה במיוחד לילדים, שאינם נושאים כרטיס אשראי. בשיטה זו ניגש ההורה עם הילד למכונת המזון ומחייג למספר טלפון שמופיע על המכונה. ההורה מעביר במכונה את הכרטיס שלו, וכך נוצר קישור בין הכרטיס לבין הטלפון במערכת של מפעיל המכונה. בהמשך ניגש הילד לבדו אל המכונה ומחייג מהטלפון שלו אל המספר, וכך יודעת המכונה שהיא רשאית להנפיק לו מזון או משקה ולחייב את כרטיס האשראי של ההורה באופן אוטומטי.

אודות הכותב והטור

הכותב הוא מהנדס בחברת מיקרוסופט ישראל. המדור "איך זה עובד" נועד לתת הבנה בסיסית בתופעות טכנולוגיות, ואין הוא מתיימר לספק הסבר מלא להן.

עדכון אחרון : 10/8/2005 9:28
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים