נפל עליו טיק

"טיקים מופיעים בדרך כלל בצורת מצמוץ או בעוויות פנים בין הגילים שלוש עד שמונה". ספורט, פעילות מחשבתית וסבלנות יכולים לעזור

דקלה קפקא | 16/1/2007 8:27 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר

"טיקים - או פיקים בעברית - הם תנועות פתאומיות, חוזרות על עצמן וזהות זו לזו, המערבות קבוצות שרירים מוגדרות. פיקים יכולים לבוא לידי ביטוי בתנועה בלבד, כגון מצמוץ, גלגול עיניים, הטיית צוואר או תנועת גפה מהירה, או בליווי השמעת קול, כיוון שגם הפקת קול מקורה בתנועת שרירים", אומר פרופ' נתן גדות, מומחה לנוירולוגיה של הילד, "מכבי שירותי בריאות".

באיזה גיל מופיעים הטיקים?

"טיקים מופיעים בדרך כלל בצורת מצמוץ או בעוויות פנים בין הגילים שלוש עד שמונה. השמעת קולות כמו אנפוף או כחכוח יכולה להופיע כבר בגיל שלוש, אולם ברוב המקרים הופעת הקולות תגיע באיחור של כמה שנים אחרי הטיקים המוטוריים".

מהם הגורמים של הטיקים?

"הטיקים הם תולדה של פעילות מוחית הגורמת תנועות בלתי רצוניות. מדובר בפעילות יתר של המערכת המוחית המופעלת בדופמין (מוליך עצבי במוח). מצבי מצוקה נפשית ומתח מזרזים את הופעתם של הטיקים, ואילו פעילות מאומצת - כמו ספורט או פעילות מחשבתית - מדכאת אותם זמנית".

האם אפשר לטפל בטיקים, ואם כן, כיצד?

"אפשר לטפל בטיקים בתרופות המדכאות את ההשפעה העודפת של מערכת הדופמין. מבחר התרופות די גדול, אבל הטיפול משופע בתופעות לוואי. לכן נדרשת הערכה קפדנית מאוד כדי לקבוע את מידת התועלת של הטיפול לטווח ארוך ביחס לסיבוכים האפשריים. מאחר שמתח הוא גורם מזרז, יש להפחית ככל האפשר
מצבים של סטרס.

"לתלמידים בכיתתו של הילד צריך להסביר שזו תופעה גופנית שאין לו שליטה בה, ויש לקבלו כפי שהוא, כמו ילד שמרכיב משקפיים או ילד לקוי שמיעה. בבית יש להימנע מלהעיר לילד ולומר לו 'תפסיק', 'תתאפק' ועוד. כדאי לזכור שבמרבית המקרים התופעה חולפת עם הזמן".
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

ד''ר הצילו

מדי שבוע עונה מומחה לבריאות על שאלות חשובות שעומדות על סדר היום

לכל הכתבות של ד''ר הצילו

עוד ב''ד''ר הצילו''

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים