תקופת יובש
דמע, עקצוץ, אדמומיות ותחושה של גוף זר בעין? ייתכן ואתם סובלים מעין יבשה. ד"ר מרמור מרגיע: התופעה לא מסוכנת ויש לה פתרונות
על מה מתלוננים הסובלים מעין יבשה?
"התלונות הן על דמע, עקצוץ, צריבה, גרד, ותחושה של גוף זר בעין. כמו-כן מופיעה אדמומיות בגלל גודש של כלי הדם ויש נטייה לעייפות העיניים בשעות הערב".
מהן הסיבות לתופעה?
"החיים בעידן המודרני: עבודה מול מחשב במשך שעות מרובות, מזגנים שמייבשים את האוויר, טיסות ממושכות, עשן סיגריות, ושימוש בעדשות מגע. גם תוחלת החיים שעלתה משפיעה, כי עם העלייה בגיל פוחת ייצור הדמעות. נשים סובלות מיובש בעין בגיל המעבר בגלל שינויים הורמונאליים. גם בהריון התופעה עשויה להופיע מסיבות הורמונאליות. בנוסף, התופעה עלולה להיגרם עקב שימוש בתרופות מסוימות או בשל מחלות רקע, דוגמת ראומטיזם וסוכרת".
איך זה נגרם?
"דמעות מורכבות מחלבונים, מים ושומנים, ורק הרכב נכון של השלושה מעניק לדמעות יכולת אחיזה בקרנית שתספק את הלחות הדרושה להמשך תפקודה של הקרנית. לא נדיר לראות פציינט עם טענות על דמעות כשהעין יבשה, בגלל האיכות הגרועה של הדמעות. יש גם בעיות של כמות דמעות, אבל אלו מקורן בעיקר במחלות כלליות".
מה אפשר לעשות?
"ככלל אני מציע לא להתערב באורח החיים, אלא לעזור לאנשים להתנהל עם אורח החיים שהם רגילים אליו. אני אמליץ למי שעובד מול מחשב לעצום את העיניים פעם בשעה למשך דקה ולגלגל אותן כשהעפעפיים סגורות. במזגנים כדאי לפתוח חלון לאיזון הלחות. ביובש הנגרם משימוש בעדשות מגע או בטיסות
ארוכות, כדאי להשתמש בדמעות מלאכותיות. דוגמא לתכשיר כזה הוא טירס אגיין, המספק את המרכיב השומני החסר בדמעות, וכך משפר את האחיזה של הדמעות הקיימות בקרנית. אני ממליץ עליו כי ניתן להשתמש בו בהתזה לעיניים סגורות, ומניסיוני אנשים לא טובים בהזלפה לעיניים פתוחות".
התופעה מסוכנת?
"לא, ולכן גם יש הזנחה לא מוצדקת של התופעה, אך חשוב להדגיש כי זו בעיה קשה הגורמת לפגיעה קריטית באיכות החיים של הסובלים ממנה. במקרים קיצוניים בלבד יובש ניכר ומתמשך יכול לגרום להפרעות בראייה".