אני וההנבטה נשנה את העולם
שוחרי בריאות רבים מעדיפים לגדל בעצמם נבטים טריים, ולזכות בכמויות עשירות של מינרלים, ויטמינים וחומצות אמינו
"לנבטים יש אינסוף יתרונות בריאותיים וקל מאוד לגדל אותם", אומר בסיפוק גורן, מנכ"ל חברת תוכנה. "הוויטמינים, המינרלים והאנזימים שמתקבלים מהם הם פי כמה וכמה אפקטיביים יותר מאלה שהגוף מקבל אם אוכלים פשוט ירקות".
המטבח הבריאותי של גורן כולל אך ורק מזון אורגני. מוצרי חלב כאן הם מחוץ לתחום, וגם חימום יתר הוא דבר שגורן נמנע ממנו, כדי לא להרוס את היתרונות הבריאותיים של המזון. המנבטה, דיירת חדשה במטבח המאובזר הזה, ניצבת במלוא הדרה במקום המרכזי ביותר.
"אני מבשל ומארח הרבה מאוד אנשים בבית", הוא מסביר, "אני משלב את הנבטים בסלטים, בתבשילים ואפילו במנות גורמה". גם שולה סבח, גמלאית ממודיעין, מנביטה בביתה נבטים. אבל היא אינה משתמשת במנבטה, אלא עושה זאת פשוט על שולחן במטבח. לפני שעברה מדירתה לדירה קטנה יותר, הצליחה אפילו להתפרנס ממכירה של נבטים לחברות ולמכרים במחיר סמלי של שישה שקלים ל-100 גרם נבטים. "על שולחן גדול במטבח הייתי מעמידה גיגיות וכלים עם רשתות, ומנביטה כמעט כל דבר", היא מספרת. "כל מי שנכנס לדירה היה פשוט בשוק מהכמויות שהצלחתי להנביט בבית".
התחביב של סבח נולד בעקבות הרצאה ששמעה, והסבירה בדיוק מדוע כדאי להנביט, וכיצד לעשות זאת. "עוד לפני שחזרתי הביתה מההרצאה, כבר ראיתי בעיני רוחי איך הבית שלי הולך להיות ירוק", היא מספרת. "מאז פשוט התמסרתי לזה. הבעיות שהיו לי במערכת העיכול נפתרו לחלוטין, אני כבר לא לוקחת שום כדור, ומרגישה מצוין. גם המשפחה והחברים הקרובים שלי התחילו לאכול מהנבטים שלי, וכולם פשוט התמכרו".
את הטרנדיות שנקשרת בהנבטה אפשר אולי לייחס לשילוב בין ערכה הבריאותי ובין שיטת ה"עשה זאת בעצמך", מרכיב חשוב אצל שוחרי הבריאות בשל היכולת לשלוט בתוצאה. "כשאתה מגדל בבית אתה יודע בוודאות שהאדמה לא דושנה בדשנים מלאכותיים, ושהנבט לא רוסס בחומרי הדברה", מסבירה סבח.
נבטים הם זרעים או גרעינים שהצמיחו שורש, גבעול או עלים. הזרע מורכב מקליפה חיצונית, מחומרי הזנה ומנבט. בתהליך ההנבטה מתעוררים לחיים שפע של אנזימים הפועלים בתוך הזרע, כדי
"הנבטים הם אחד המקורות העשירים והאיכותיים ביותר למינרלים, לוויטמינים ולחומצות אמינו חיוניות", אומר אלירן דה-מאיו, הממונה על הגידולים במצפה אלומות, חוות בריאות בקיבוץ אלומות שליד הכנרת. "כמות הוויטמינים שבזרע מוכפלת במאות אחוזים בתהליך הנביטה. הנבטים אינם משמינים, הם מכילים אנרגיה זמינה, סיבים תזונתיים, חלבון איכותי ומעט חומצות שומן הכרחיות.
הסוד שלהם טמון בהיותם דרך יעילה ופשוטה להכניס לגוף מקסימום מרכיבים תזונתיים במינימום קלוריות: אפשר לאכול 100 גרם נבטים, ולקבל את אותה כמות של יתרונות בריאותיים של שני קילוגרמים של ירקות טריים".
תהליך ההנבטה פשוט יחסית, אבל דורש עקביות. חלק מהנבטים זקוקים פשוט למים ולחושך ולשטיפות תכופות כדי לנבוט, וחלקם זקוקים לשכבת אדמה דקה שמרפדת משטח מחורר כלשהו בבית (מכל חומר - פלסטיק, קלקר וכדומה).
כמעט את כל סוגי הנבטים אפשר ואף מומלץ לאכול טריים, משום שדי בחצי שעה של שהייה במים רותחים כדי שיאבדו את כל החיוניות. את הנבטים שמנביטים במשך יומיים, כמו למשל חומוס ומאש, אפשר לבשל אחרי ההנבטה, ואז מאבדים הרבה פחות מהמרכיבים שהיו הולכים לאיבוד אילולא נבטו קודם. נבטים אפשר לקנות גם במרכולים הגדולים, אבל אז אין שליטה בתהליך הגידול, וכמובן גם לא בטריות.
"היתרון הגדול ביותר של גידול נבטים בבית הוא היכולת לאכול אותם טריים ככל האפשר", אומר דה-מאיו. "נבט הוא צמח רגיש מאוד, ובתוך ימים ספורים הוא מאבד לחלוטין את היתרונות הבריאותיים שלו. אנשים שבוחרים לגדל אותם בבית יכולים לדעת בוודאות שהנבט טרי ומלא בחיים".