תופעות הלוואי בשימוש בסטרואידים
מאקנה ועד לחץ דם גבוה, מכיווץ אשכים ועד דיכאון. לרוב הבעיות שמופיעות כתוצאה מצריכת סטרואידים יש פיתרון
נטילה של סטרואידים דורשת הקרבה, משמעת והתמדה. רגע לפני שמתחילים להשתמש בהם (וגם אחרי), כדאי מאוד לקבל סיוע רפואי ולבצע בדיקות גופניות, ולברר כמה היבטים מרכזיים, כמו סוג ההשפעה, רמות התזונה והמנוחה במהלך השימוש, שיטת הנטילה (בכדורים או בזריקות), אופן ההזרקה ומועד נטילת הסטרואידים.
מעבר לכך, השימוש בסטרואידים כרוך לעיתים בתופעות לוואי מגוונות, חלקן ניתנות למניעה או לטיפול, ורובן נעלמות כאשר מפסיקים לצרוך אותם. אחד העקרונות החשובים ביותר הוא לא להגזים: מילת המפתח היא USE, ולא ABUSE.
אקנה: אחד הסימנים הבולטים לשימוש בסטרואידים הוא הופעה של אקנה. בדומה לנערים בגיל העשרה, שייצור הטסטוסטרון שלהם גובר, גם אצל נוטלי סטרואידים עלולים להופיע פצעונים על הפנים, בגב ובכתפיים.
תופעה זו מתרחשת כאשר בלוטות בעור המחזיקות את השומנים מגורות על ידי האנדרוגנים, וכתוצאה מכך עולה רמת השומנים בעור. הדרכים להלחם בתופעה הם היגיינה גבוהה, שימוש במשחות לפצעונים ובמקרים חמורים יותר גם שימוש בתרופת מרשם.
פגמים בעובר: נשים המתכננות הריון חייבות להימנע משימוש בסטרואידים כמה חודשים לפני ההתעברות, על מנת להבטיח איזון הורמונלי בגופן. שימוש בסטרואידים עלול להוביל לפגמים בעובר, כמו התפתחות איבר מין זכרי בעובר ממין נקבה. עד היום לא ידוע על קשר בין התפתחות בעייתית של העובר ושימוש בסטרואידים בקרב הגברים, כלומר האבות.
שינויי בקרישת דם: השימוש בסטרואידים מאריך את זמן הקרישה של הדם. אמנם אין סיבה לדאגה כאשר מופיעים דימום באף או חתך ביד, אך במקרים כמו תאונת דרכים או ניתוח עלולה להיווצר בעיה.
שינויים במערכת הלב וכלי הדם: השימוש בסטרואידים מקטין את הריכוז של ה-HDL, הכולסטרול הטוב, ומעלה את הריכוז של ה-LDL, הכולסטרול הרע. היחס בין שני הפרמטרים הללו משמעותי יותר מספירת הכולסטרול הכללית, והשינויים האלה משפיעים על מערכת הלב ובלי הדם. גם העלייה בלחץ הדם, האופיינית לשימוש בסטרואידים, לא מקלה על הבעיה.
כמובן שההשפעות משתנות ביחס לסוג החומרים שנלקחים, והידע המחקרי שנאסף עד כה העלה שלחומרים הניטלים דרך הפה יש השפעה שלילית יותר מאשר לחומרים הנצרכים בזריקה.
דיכאון: תופעת הלוואי של דיכאון עלולה להופיע במיוחד כאשר משתמשים בסטרואידים עם השפעות אנאבוליות בלבד. במצב כזה, הסטרואידים מדכאים את ייצור הטסטוסטרון בגוף, וכשרמתו יורדת משמעותית, ואין "פיצוי" אנדרוגני מספק, התוצאה עלולה להיות ירידה במוטיבציה,
הדרך הטובה ביותר לטפל בבעיה כזו היא לפקח מקרוב על החומרים והכמויות הנכנסים לגוף. במקרים רבים סטרואיד אנדרוגני שנלקח ברמה יחסית נמוכה אשר מתווסף לחומרים האנאבוליים, עשוי לעזור בבעיה, עם נטילת תרופות מתאימות.
גינקומסטיה: התפתחות של רקמות שומן באיזור החזה, מתחת לפטמות, עלולה להתרחש כתוצאה מעודף אסטרוגן, ולרוב בעקבות שימוש בסטרואידים אנדרוגנים (כתוצאה מארומטיזציה). האסטרוגן העודף מתחבר לרצפטורים בחזה וגורם לנפיחות מתחת לפטמות. במצב כזה יש להיבדק מייד על מנת להימנע מגדילה אמיתית של רקמת שומן.
התקרחות: הסטרואידים אינם גורמים להתקרחות,אך מאיצים את תהליך ההתקרחות אצל אלו שעומדים לאבד את שיערם. כטיפול, נהוג ליטול פרופסיה או פרוסקר אשר מונע את הפיכת הטסטוסטרון להידרו-טסטוסטרון, שגורם להתקרחות.
לחץ דם גבוה: העליה בלחץ הדם נגרמת כתוצאה מעליית רמת האסטרוגן בגוף, לרוב בהשפעת השימוש באנדרוגנים. כאשר המצב מחריף נהוג ליטל תרופות להורדת לחץ הדם.
כאבי ראש: לרוב מקושרים עם לחץ דם גבוה. הפיתרון: משכך כאבים.
פגיעה בתפקוד הכליות: הכליות אחראיות על סינון והוצאת הרעלים אל מחוץ לגוף. כאשר בגוף נמצאים גם סטרואידים, שחלקם הגדול נפלט בשתן, הלחץ על הכליות גובר, בייחוד לאור לחץ הדם הגבוה.
אחד הסימנים לפגיעה בתפקוד הכליות הוא שתן כהה מאוד וכאבים באיזור הגב התחתון. מצב של פגיעה בכליות מחייב הפסקה מיידית של כל החומרים ופנייה לרופא.
סרטן ערמונית: נפיחות, אפילו קלה, של רקמות הערמונית יכולה להתפתח לסרטן, במיוחד בקרב גברים מבוגרים. עדיין אין קשר מוכח בין סרטן הערמונית לשימוש בסטרואידים, אך ידוע ששימוש באנדרוגנים קשור לרמות גבוהות של DHT (דהידרו-טסטוסטרון). לכן, נהוג ליטול פרופסיה או פרוסקר במקביל, ולשקול מעבר לאנאבולים.
אטרופיה באשכים: השימוש בסטרואידים יוצר עודף בהורמון טסטוסטרון בגוף ולכן הגוף מפסיק לייצר אותו. כתוצאה מכך האשכים, שנמצאים בחוסר פעילות, עלולים להתכווץ. לרוב, כאשר הגוף מתנקה מהסטרואידים, האשכים חוזרים לגודלם המקורי. תרופות מתאימות עשויות לעזור גם כאן.
תוקפנות: סטרואידים לא נמצאו עד כה כגורמים לתוקפנות יתר. עם זאת, השימוש בהם עלול להגביר נטיה לתוקפנות.
ירון שיר הוא יועץ כושר במועדון "גו אקטיב" קרית אונו