7 הכי: שילובים קטלניים בין מזון לתרופות

לא כדאי לקחת כדור נגד כאב ראש לפני ששותים דרינק והשילוב בין אנטיביוטיקה ופירות הדר, תרופות להורדת לחץ דם וליקריץ עלולים להוביל לחדר המיון. קוקטיילים בלתי צפויים המועדים לפורענות

ד''ר קרן לנדסמן | 27/8/2008 11:17 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אלכוהול

סכנה בשילוב עם: קומאדין, משככי כאבים, תרופות פסיכיאטריות
 

לכו לפאב: קוקטייל
לכו לפאב: קוקטייל צילום: רובי קסטרו
האלכוהול מפורק בגופנו על ידי אנזימים הנמצאים בכבד. כאשר האנזימים "תפוסים" בפירוק האלכוהול, הם לא יכולים להיות עסוקים בפירוק התרופות, שמתבצע אף הוא באותו האיבר. כתוצאה מכך, נוצר "פקק תנועה". התרופה מצטברת בגוף, רמתה עולה, ופעולתה נמשכת יותר מהרגיל.

לעיתים דווקא התרופה היא זו ש"משיגה" את האנזים, ואז
האלכוהול מצטבר בגוף, ואפשר להיקלע למצב של שכרות, כלומר, מנת יתר של אלכוהול בגוף.

בעיה נוספת שמתרחשת כתוצאה מהשילוב בין האלכוהול והתרופה היא שהעומס המוגבר על האנזימים גורם גם להצטברות אלכוהול או תרופות בתאי הכבד, מה שעלול להביא בסופו של דבר להרס של התאים.

לפיכך, בעת נטילת תרופות מהרשימה שלעיל מומלץ להפחית את צריכת האלכוהול למינימום, ואף להימנע ממנו לחלוטין, אם ניתן.

ליקריץ

סכנה בשילוב עם: דיגוקסין, חומרים משתנים, תרופות להורדת לחץ דם

השילוב בין ליקריץ ודיגוקסין עלול לגרום לאי סדירות בקצב הלב, מה שבעצמו עלול לגרום לדום לב. ליקריץ וחומרים משתנים גורמים לירידה ברמת האשלגן בדם, מה שגם כן משפיע על קצב הלב וכן לגרום לחולשת שרירים, כאבים ועוויתות.

ברוקולי, תרד, כרוב, חסה, כרוב ניצנים ותה ירוק

סכנה בשילוב עם: קומאדין
 

כרוב
כרוב צילום: cc by plagal
קומאדין היא תרופה שמונעת קרישת דם על ידי עיכוב ויטמין K, שהוא אחד מהחומרים החשובים ביצירת קריש דם. רשימת המזונות הללו מכילים כמות גבוהה של הוויטמין הזה, ולכן מפריעים לפעולת הקומאדין.

המשמעות היא שאם אדם צריך לקבל טיפול מונע קרישת דם, והוא אוכל כרוב ניצנים או שותה תה ירוק, הוא עלול להביא לכך שרמות הקומאדין שהוא מקבל לא תצליח למנוע את קרישת הדם, וכתוצאה מכך הוא עלול לסבול מתסחיפי ריאה או מחלות אחרות של קרישת דם יתרה.

שתיה שמכילה קפאין (קפה, תה, קולה)

סכנה בשילוב עם: תאופילין
 

קפה שחור
קפה שחור צילום: רענן כהן
תאופילין היא תרופה לטיפול באסתמה המכילה קסנטין, חומר שדומה לקפאין מבחינת השפעתו על הגוף, וגורם לסימנים ולתסמינים דומים. נטילה של תאופילין במקביל למזונות שמכילים קפאין עלולה להביא לתוצאה של מנת יתר של קפאין, שמתבטאת בעצבנות, הסמקה, דפיקות לב מהירות וחוסר מנוחה. במקרים חמורים המצב יכול להגיע למצב של מאניה, דיכאון ומוות.

גבינות, יין ובשר

סכנה בשילוב עם: מעכבי MAO, תרופות לפרקינסון ולדיכאון
 

סטייק
סטייק צילום: מיכל רביבו
מאכלים רבים מכילים חומר הנקרא טיראמין, אשר מפורק בגוף על ידי אנזים בשם MAO. תרופות מסוימות המשמשות לטיפול בפרקינסון ובדיכאון פועלות על ידי עיכוב אנזים זה, וכתוצאה מכך מצטבר טיראמין בגוף. הטיראימין, ברמות גבוהות, מביא לעליית לחץ דם מסוכנת. תחילה מופיעים כאבי ראש וטשטוש ראיה, ובהמשך הפרעות בקצב הלב ואף שבץ מוחי.

אשכוליות

סכנה בשילוב עם: אנטיביוטיקה, תרופות להורדת לחץ דם, תרופות כימותרפיות, קודאין (שנמצא בתרופות נגד שיעול), בנזודיאזפינים (תרופות הרגעה ושינה) ותרופות נוספות.
 

אשכולית.
אשכולית. צילום: SXC
בדומה למקרה של האלכוהול, האשכוליות והתרופות מפורקות על ידי אותם האנזימים. שתיית מיץ הדרים, ואשכוליות במיוחד, מכבידה על פעולת האנזימים הללו, מעלה את רמת התרופות בדם, ועלולה לגרום לאיבוד הכרה ולמוות, בהתאם לתופעות הלוואי הספציפיות.

רכיבי המזון פקטין וסובין

סכנה בשילוב עם: אצטאמינופן (פקטין), דיגוקסין (סובין)

האינטראקציה בין רכיבים אלה לבין התרופות אינה ברורה עדיין, אולם ידוע כי סיבים גורמים לשינוי בריכוז התרופות בדם. כתוצאה מכך עלולה להיגרם הרעלה או הפחתה בספיגת התרופה. הרעלת אצטאמינופן גורמת להרס הכבד. הרעלת דיגוקסין עלולה להביא לדום לב, אך גם רמה נמוכה מדי של דיגוקסין עלולה לגרום להפרעות קצב. בשני המקרים, ללא טיפול המצב עלול להידרדר עד לתרדמת ולמוות.

כאן, באתר של ה-FDA, ניתן לקבל מידע נוסף על האינטרקציה בין תרופות למזון

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

הכי 7

רשימות שבועיות של שבעה סעיפים בנושאי בריאות, רפואה ופארה-רפואה

לכל הכתבות של הכי 7

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים