כך תתמודדו עם שריר מכווץ
לא ברור למה מתרחשת התופעה הנפוצה של כיווץ שרירים, אבל יש מה לעשות. הנה כמה עצות
ישנם שרירים בעלי נטייה מוגברת להתכווצות: שרירי כפות הרגליים המניעים את אצבעות הרגליים ושרירי הסובך (שריר התאומים, בחלק האחורי של השוק).
אולם, ההתכווצות עלולה להיוץ להיות בכל שריר בגוף, כולל שרירי הבטן, הידיים, ושרירי הירך. התכווצות השרירים מופיעה בדרגות שונות של עוצמה; מ"טיק" או קפיצה קטנה של השריר ועד מצב של כיווץ חזק, שעלול להימשך כמה דקות. יותר מכך, יש התכווצויות שריר חזקות שמשתחררות לאחר זמן ארוך יותר, אך חוזרות ומופיעות שוב ושוב.

פיתרון אפשרי: עיסוי.
הגורם להתכווצויות שרירים אינו ברור לחלוטין ואנשי מקצוע שונים מחזיקים בכמה תיאוריות. חוסר גמישות של השרירים, עייפות או הפרעה מטבולית הוצעו כגורמים להופעתן של התכווצויות שרירים. ידוע למשל כי פעילות גופנית בטמפרטורה גבוהה ובמצב של חוסר נוזלים מזרזרת הופעתן של התכווצויות שרירים. הגורם לכך הוא כפי הנראה מצב של אובדן מלחים (אלקטרוליטים) כשמתחילים להזיע וכתוצאה מכך נרשמת הפרעה בשליטה על כיווץ והרפיית השרירים.
ספורטאים העוסקים בפעילות מאומצת עלולים לסבול מהתכווצויות שרירים בעיקר בתקופת ההכנה לעונה או בזמן של התחלת פעילות חדשה שהם עדיין אינם מורגלים בה. התכווצויות השרירים עשויות להופיע לקראת סוף האימון או המשחק, כשהשריר עייף או בזמן המנוחה בלילה שלאחר המאמץ.
הטיפול המיידי בהתכווצות שרירים הוא להפסיק את הפעילות ולמתוח בזהירות את השריר המכווץ. עדיף להחזיק את המפרק במצב המתוח עד הרפיית השריר. ניתן לשלב גם עיסוי קל ומקומי של השריר המכווץ.
אפשר למנוע או לצמצם את התופעה המטרידה של התכווצות השרירים בנקיטת הפעולות הבאות:
- להרבות במתיחות של השרירים, בעיקר של שרירים שהתאמצו או עבדו קשה במהלך הפעילות
- לשפר את רמת הכושר וסיבולת השרירים
- להרבות בשתיית משקאות איזוטוניים (משקאות מועשרים במלחים) בעיקר במשך אימונים בתנאי חום ולחות.
על הכותב
עידו דנה, B.PT הוא מרצה בחוג ללימודי המשך ברפואת ספורט באוניברסיטת ת"א, מלווה ומייעץ לקבוצות ספורט מטעם שירותי בריאות כללית idodana@walla.com