הכה את המומחה: עין אדומה מעבודה על המחשב

עבודה מול מחשב מייצרת מגוון של מיחושי עיניים, כמו שטף דם בקרנית, או דמעות. הנה כמה טיפים להקלה

דן אבן | 1/2/2009 17:52 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר

לפני כחודשיים חשתי הרעה בראייה, שבאה לידי ביטוי בראייה מעורפלת בעין ימין. רופא העיניים גילה קטרקט, ובכל זאת דחה את המשך הטיפול, והזמין אותי לבדיקה נוספת בעוד חצי שנה. בינתיים חלה הטבה. האם יש הסבר לתופעה?

לפי תיאורך, נמצא אצלך "ירוד" (קטרקט), שהוא גורם שכיח לירידה בחדות הראייה אצל אנשים מעל גיל 50. מדובר בשינויים מבניים החלים בעדשה הטבעית של העין, הגורמת לה להיות עכורה. במקום שהעדשה תהיה שקופה ותעביר את קרני האור בבטחה לרשתית, היא הופכת אטומה.
 

ביל גייטס רוכן על מחשב
ביל גייטס רוכן על מחשב צילום: Andreas Pizsa, CC BY
בשלבים הראשונים אפשר לשפר את הראייה באמצעות משקפיים, אך בהמשך העכירות גוברת, ויש צורך בניתוח. מדובר בניתוח מוצלח במיוחד, שבמהלכו מחליפים את העדשה הפגומה בעדשה מלאכותית תוך-עינית, אך בכל זאת ישנם גם סיכונים. קטרקט יכול להיות יציב או שיתקדם, אך הוא אינו משתפר. ה"הטבה" שתיארת נובעת מהסתגלות למצב של ירוד מתחיל.

אני סובל ממחלת ה-AMD במצב יבש בשתי העיניים. לאחרונה נתגלה אצלי גם קטרקט, ואני מתלבט אם לעבור את הניתוח. מה הסכנות בניתוח זה במצבי, ואילו יתרונות יקנה לי הניתוח?

מחלת ה-AMD (ניוון הרשתית הקשור לגיל) היא סיבה מובילה לירידה בראייה. מוכרות שתי צורות: צורה יבשה המופיעה בעשירית מהאנשים מעל גיל 50, וצורה רטובה ששכיחותה נמוכה יותר.

הצורה היבשה גורמת לרוב לירידה מתונה בראייה, וטיפול בוויטמינים עשוי להאט אותה. לעומת זאת, בצורה הרטובה קיימת ירידה מהירה בראייה, ורק טיפול הולם בקרני לייזר או באמצעות הזרקת חומרים אנטי-אנגיוגניים
עשויה לעצור את המחלה.

חלק מהחולים בניוון היבש עלולים להידרדר ולעבור לצורה הרטובה, החמורה יותר. בהחלטה לגבי ניתוח במקרה שלך, ראשית כל צריך להשוות בין מידת העכירות של העדשה לחומרת השינויים ברשתית. ייתכן שבשל חומרת השינויים ברשתית - הניתוח לא ישפר את הראייה. דבר שני שיש להביא בחשבון - הוא אפשרות של החמרת השינויים הניווניים ברשתית בעקבות ניתוח קטרקט.

אני בן 35, ואני עובד מול מסך המחשב שעות רבות. פעם בחודשיים מאדימה קרנית העין שלי, כאילו נוצר שטף דם, וכעבור כמה ימים זה חולף. פעם גם הרגשתי הפרשות מהעין, ואני מעט דומע. רופא טען שאין לי כלום. מה זה יכול להיות?

50 עד 90 אחוז מהעובדים שעות רבות מול מחשב עלולים לסבול ממיחושי עיניים. המיחושים מלווים בתחושת עייפות פיזית, בירידה בפריון ובטעויות בעבודה. תסמיני דלקת, עיניים אדומות והפרשות עלולים לנבוע ממיעוט מצמוץ ויובש בעבודה מול מחשב.

כמה טיפים למנוע את הבעיות:
- לעבור בדיקת עיניים שעשויה להמליץ על טיפול מניעתי מתאים, כגון התאמת משקפיים מיטביות בעלי ציפוי אנטירפלקס
- להתאים תאורת רקע מתאימה - מחצית האור ביחס בעבודה רגילה, שדרוג מסך (מסך LCD) נוח לעין יותר (שימוש ברזולוציה גבוהה ורחבה (גודל 19 אינץ')
- מכיוון שבעבודה מול המסך קיימת נטייה למעט בעפעוף, יש לעפעף בצורה יזומה
- כדאי לתכנן הפסקות קצרות ולבצע תרגילי עיניים


התשובות ניתנו מפי ד"ר יעקב קרפ, מנהל מרפאת עיניים במחוז חיפה של שירותי בריאות כללית

כואב לכם? כתבו אלינו

בשבוע הבא יוקדש המדור לשאלות בנושא הסרת שיער בלייזר. שאלות אפשר להפנות למייל: health@maariv.co.il

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

ד''ר הצילו

מדי שבוע עונה מומחה לבריאות על שאלות חשובות שעומדות על סדר היום

לכל הכתבות של ד''ר הצילו

עוד ב''ד''ר הצילו''

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים