הכה את המומחה: שומנים במזון

במה עדיף לאפות עוגה - בחמאה, שהיא טבעית אבל עשירה בשומן רווי, או במרגרינה סינתטית שמכילה פחות שומנים רעים?

דן אבן | 7/6/2009 13:16 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מה ההבדל בין שומן רווי לשומן בלתי-רווי, ואיזה מבין השניים נחשב בריא יותר?
שומנים הם מרכיב חיוני בגוף. ארגוני בריאות ממליצים כי עד 30 אחוז מהתפריט היומי יורכב מהם. מחקרים רבים מצאו כי שומנים טובים יכולים להשפיע לטובה על מצבים בריאותיים.

שומנים משפיעים על רמות הכולסטרול בדם. שומן רווי ושומן מסוג טרנס הנם שומנים "רעים" המעלים את רמות הכולסטרול ומצויים למשל בחמאה, בשר שמן, גבינות קשות, גבינות שמנות. שומן בלתי רווי או שמן הם שומנים טובים המורידים את רמות הכולסטרול ומצויים בשמנים צמחיים כמו קנולה, סויה וזית, וכן באבוקדו, שקדים, בוטנים, מרגרינה רכה ודגים (סלמון, טונה, אנשובי, מקרל‭.(‬
  
חמאה על מחבת.
חמאה על מחבת. צילום: רובי קסטרו

אני בת 35 ובבדיקות דם אובחנתי עם כולסטרול רע (LDL)‬ בדם ברמה של 164 יחידות (מ"ג לדציליטר‭.(‬ אילו מזונות יוכלו לסייע לי להוריד את רמות הכולסטרול, לפני שאני מתחילה להשתמש בתרופות?
מוצרים כגון אבוקדו, שקדים, בוטנים, מרגרינה רכה, שמנים ממקור צמחי (קנולה, סויה, זית‭,(‬ דגנים (סלמון, הליבוט, טונה, אנשובי, מקרל) יכולים לסייע בהורדת הכולסטרול הרע.
  
במה עדיף לאפות עוגה? בחמאה או במרגרינה?
שומן טרנס אכן מזיק לבריאות, כי מבין כל סוגי השומן הוא זה שיכול להעלות באופן המובהק ביותר את רמת הכולסטרול בדם. לכן צריך להעדיף מוצרי מזון שאינם מכילים שומן טרנס. בעבר הכילו מרגרינות שומן טרנס, אולם בשנים האחרונות, בזכות טכנולוגיות מתקדמות, המרגרינות המוצעות כיום במרכולים אינן מכילות שומן טרנס.

ארגוני בריאות ממליצים כי עד 30 אחוז מהתפריט היומי יהיה מורכב משומנים, כאשר עד 10 אחוז יכול להיות שומן "רע‭,"‬ זאת בשל העובדה כי כל מוצר מזון המכיל שומן, מכיל גם שומן טוב וגם שומן רע מה שקובע לגבי איכות המוצר הוא היחס ביניהם.

ככל שאחוז השומנים הטובים גדול יותר, כך המוצר יהיה בריא יותר. אנשים רבים אופים עם חמאה למשל, מתוך תפיסה שמוצר טבעי הוא בריא יותר. בהשוואה בין 100 גרם מרגרינה ללא שומן טרנס ל-100 גרם חמאה אחוז השומן הכולל זהה, אך קיים שוני מהותי באיכותו: בעוד שבחמאה שיעור השומן הרווי (הרע) הוא כ-50 אחוז, הרי שבמרגרינה שיעורו נמוך ב-15 אחוז.

בנוסף, במרגרינה 0 מ"ג כולסטרול, לעומת 246 מ"ג בחר מאה. במרגרינה פחות מגרם של שומן טרנס, ואילו בחמאה חמישה גרם.
  
אם אני מטגנת שניצלים לילדיי, האם יש שמנים מזיקים פחות ומזיקים יותר בטיגון?
כל השמנים הצמחיים העשירים בשמנים בלתי רווים טובים לטיגון. שמן קנולה הוא המומלץ ביותר, כי טמפרטורת העישון שלו גבוהה משל האחרים (עד 215 מעלות‭,(‬ טעמו טוב, וכך גם הרכב השומנים שלו. עם זאת, גם שמנים צמחיים אחרים, כגון שמן סויה, טובים לטיגון.

התשובות ניתנו מפיה של אורנה לוי, דיאטנית ראשית, מנהלת תזונה ובריאות ב"יוניליוור ישראל" על שומנים במזון
כואב לכם? כתבו אלינו

בשבוע הבא יוקדש המדור לשאלות בנושא כאבים

אורתופדיים. שאלות אפשר להפנות למייל: ‭health@maariv.co.il

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

ד''ר הצילו

מדי שבוע עונה מומחה לבריאות על שאלות חשובות שעומדות על סדר היום

לכל הכתבות של ד''ר הצילו

עוד ב''ד''ר הצילו''

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים