גבינות, בשר וסרטן הלבלב: מה הקשר?
תזונה עשירה בשומנים מהחי מגדילה ב-50% את הסיכון של גברים לסבול מסרטן הלבלב - כך עולה ממחקר מקיף שנערך בארה"ב. גם נשים נמצאות בסיכון מוגבר של 23%
מחקרים קודמים כבר קשרו בין תזונה עשירה בשומנים להופעת מחלות שונות. כך, למשל, מחקר שפורסם לפני כשלושה חודשים איתר קשר בין תזונה יומית וקבועה של בשר אדום לבין מוות מוקדם.

גבינות. צילום: SXC
אך החוקרים מציינים כי זהו המחקר הראשון שמספק עדות חזקה לקשר בין טיב המזון להופעתו של סרטן הלבלב, שבממוצע, מותיר לאדם חצי שנה לחיות מהרגע שהתגלה בגופו.
עורכי המחקר ביקשו מקבוצה גדולה של משתתפים, כחצי מיליון בני אדם, למלא שאלון מפורט על התזונה שלהם. אחר כך הם עקבו אחר בעיות הבריאות של המשתתפים במהלך תקופה ממוצעת של שש שנים. מבין משתתפי המחקר, 1,337 בני אדם פיתחו את סרטן הלבלב.
החוקרים הגדירו "תזונה עשירה בשומנים" בתור הקצבה של 40% מהצריכה הכוללת לשומן. "תזונה דלה בשומן" הוגדרה כתפריט שבו 20% מהמזון הוא שומן.
ממצאי המחקר העלו כי גברים שאכלו תזונה עשירה בשומנים, במיוחד מהחי, כלומר - בשר וגבינות, נמצאו בסיכון מוגבר של 53% לפתח את המחלה הקטלני, בהשוואה לאנשים שרמת השומן במזון שלהם היתה נמוכה.
נתון נוסף שבלט במחקר הוא שהסיכון המוגבר מופיע גם אצל נשים, אבל בצורה פחות חריפה. אלה מהן שניזונו מתפריט מועשר בשומנים העלו את סיכוייהן לסבול מסרטן הלבלב ב-23%, בהשוואה לנשים שהתזונה שלהן דלת שומן.