מחקר: מזון אורגני אינו בריא יותר
מוצרים אורגניים אינם מכילים רמות גבוהות של רכיבי מזון המועילים לבריאות, כמו ויטמין סי, סידן ומגנזיום - כך עולה ממחקר מקיף שנערך בבריטניה. עם זאת, החוקרים לא השוו בין רמות הכימיקלים בסוגי המזון

ירקות. צילום: SXC
המחקר נערך בבית הספר הלונדוני להיגיינה ולרפואה ותוצאותיו פורסמו בגיליון האחרון של כתב העת American Journal of Clinical Nutrition. מאחורי המימון למחקר עומדת הסוכנות הבריטית לבקרה על מזון (FSA).
החוקרים ערכו בפעם הראשונה 'ניתוח על' (מטא-אנליזיס) של 55 מחקרים שונים שבדקו את סוגיית המזון האורגני עד היום, ושנערכו בין השנים 1958 ל-2008. במחקרים הללו הוכללו גם דוחות שבהם נמדדו והושוו המרכיבים התזונתיים במזונות אורגניים ובמזונות רגילים. החוקרים מדגישים שעל מנת להשיג תוצאות תקפות ואמינות, הם הקפידו על זיהוי נכון וודאי של מזון אורגני, הן מבחינת רישיונות ואישורים שאכן מדובר במזון כזה, והן מבחינת וידוא ואימות ישיר של נתונים הנוגעים לחוות הגידול וליצרני המזון.
בינתיים, אין עדות שתומכת באורגני
במחקר נבדקו 13 רכיבי מזון שונים, ביניהם ויטמין סי, סידן, אשלגן, אבץ, מגנזיום וחנקן. תוצאות המחקר איתרו הבדלים משמעותיים בין מזון אורגני למזון רגיל בשלושה רכיבים בלבד: חנקן, זרחן ורמת החומציות.
לדברי החוקרים, ההבדלים ברמות החנקן והזרחן קשורים ככל הנראה בסוגי הדשנים שנעשה בהם שימוש, ואילו רמת החומציות מעידה ככל הנראה על מידת הבשלות של הפירות והירקות. בכל מקרה, לדברי החוקרים, זה בלתי סביר להניח שלהבדלי הרמות שאותרו יש משמעות בריאותית כלשהי.

מזון אורגני אינו בריא יותר
"בהסתמך על הסקירה
השיטתית שערכנו, אין כל עדות לכך שקיים הבדל תזונתי איכותי בין המזון האורגני לבין המזון שמיוצר באמצעים הרגילים", ציינו החוקרים בסיכום המאמר. "ההבדלים הקטנים שנמצאו הם כאלה שאפשריים מבחינה ביולוגית, וככל הנראה קשורים לשיטות הייצור".
לדברי ד"ר אלאן דאנגור, חוקר בבית הספר הלונדוני להיגיינה ולרפואה ואחד מעורכי המחקר, "מספר הבדלים קטן נמצא אמנם בין הרכיבים התזונתיים שבמזון האורגני לבין אלו שבמזון הרגיל, אבל ההבדלים הללו אינם רלוונטיים לבריאות הציבור. מהמחקר שלנו עולה כי נכון לעכשיו לא קיימת עדות שתתמוך בבחירה של מזון אורגני על פני מזון רגיל על בסיס עדיפות תזונתית כלשהי".
ג'יל פיין, האחראית על בריאות תזונתית בסוכנות הבריטית לבקרה על המזון, שיזמה ומימנה את המחקר, אמרה בראיון לרשת ה-BBC כי "הצרכנים זכאים למידע מדויק שיסייע להם לבצע בחירות מושכלות באשר למזון שהם צורכים". לדברי פיין, פירושו של המחקר אינו שהציבור צריך להימנע מאכילת מזון אורגני, שכן לבחירה במזון האורגני יש השלכות חשובות על הסביבה ועל רווחת בעלי החיים.