הלחות מתחילה מבפנים: כך תשפרו את עור הפנים שלכם באמצעות שינוי התזונה

אם הפנים שלכם נראות כמו הפרסומת של "ישראל מתייבשת" כנראה שאתם מגזימים עם הג'אנק פוד והמתוקים, ולא אוכלים מספיק ירקות, פירות ואגוזים. כך תילחמו בקמטים מבפנים

מיכל יעקב-יצחקי | 9/8/2009 9:37 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
רגע לפני שדנה מפקידה את פניה בידיו של מזריק הבוטוקס הכי נחשב בארץ היא מודה שאין לה בעיה להתמודד עם הזקנה, אבל קמטים זה משהו שהיא לא מוכנה לסבול. "את רואה את החריצים האלה מעל השפה שלי?", היא שואלת, "אני רק בת ‭,38‬ וזה הכל בגלל הגנטיקה. אם לא אתחיל עכשיו, בעוד שנה הפנים שלי ייראו כמו של ההיא מהפרסומת של ישראל מתייבשת", היא ממשיכה ומדליקה עוד סיגריה.

"את לא חושבת שיש קשר לעישון ולצ'יפס נוטף השמן שבצלחת שלך?", אני מקשה. "מה פתאום, את רוצה להגיד לי שאם הייתי אוכלת בריא אז לא היו לי קמטים?".

לדברי נורית רייכמן, דיאטנית קלינית וספורט ברשת סטודיו ‭,C‬ רגע לפני שאתם ממלאים את הבית בקרמים ובמוצרי קוסמטיקה שמבטיחים לכם עור פנים חלק וצעיר, רצוי שתבחנו מקרוב במה אתם מזינים את העור שלכם מבפנים, ולא מבחוץ. רוב הסיכויים שהקפדה על תזונה נכונה ומאוזנת הייתה דוחה את הופעת הקמטים לגיל מאוחר יותר.

"זה נכון שאי אפשר להתעלם מהמרכיבים הגנטיים",‬ היא מסבירה, "אבל לתזונה יש השפעה רבה ומהותית על בריאותנו בכלל, ועל עור הפנים בפרט. תזונה מאוזנת בהחלט יכולה לצמצם נזקים בעור, לשפר את מראהו ולהאט את סימני הגיל".

יש ילדים שכל התזונה שלהם היא ג'אנק פוד, למה אין להם קמטים?
"עם העלייה בגיל, קצב חלוקת תאי העור מואט, והוא מאבד מהאלסטיות שלו ויכולתו לרפא פצעים ופגמים יורדת. אצל ילדים יכולת חידוש התאים והרקמות מהירה, אבל בהחלט יש אפקט מצטבר. תזונה לא מאוזנת וחשיפה ממושכת לשמש יגרמו לנזקים שבעתיד יתנו את אותותיהם". ‭
הקץ למרגרינה

מלבד הגנטיקה, מראה העור מושפע מתהלכים שונים כמו גיל, שינויים הורמונליים, חשיפה לקרינת השמש, זיהום אוויר, ואפילו לחץ וחרדה. לדבריה של מיכל לזרוביץ', N.D  ד"ר לנטורופתיה, מומחית ברפואה טבעית ומנהלת פורום רפואת עור טבעית וקוסמטיקה טבעית באתר "דוקטורס", קשה לדעת איזה משקל ניתן לשייך לתזונה נכונה על בריאות העור, אולם ממחקרים בהחלט ניתן להבין שההשפעה היא

מהותית ולא שולית.

"מחקרים גילו שאנשים הניזונים מתזונה ים-תיכונית הם בעלי עור פנים מוצק יותר, והם סובלים מפחות פגמים וכתמים בעורם", מסבירה לזרוביץ‭.'‬ "תזונה ים-תיכונית, שנחשבת בריאה ביותר, מבוססת על ירקות, שמן זית, דגים, קטניות ודגנים מלאים, בניגוד לתזונה המערבית, שבה מרבים לצרוך בשר אדום ומרגרינה, שנחשבים למזונות רווים בשומן".
דגים - לעור מושלם ללא כתמים
דגים - לעור מושלם ללא כתמים צילום: SXC

בחירה של מזונות אלה אינה מקרית, מאחר שנוגדי החמצון הרבים שמצויים בהם מסייעים במלחמה נגד הרדיקלים החופשיים, שהם האויב מספר אחת של מראה העור.

"רדיקלים חופשיים הם למעשה מולקולות יציבות שפוגעות ברקמות ומביאות לתהליכי חמצון והרס של תאים", מדגישה רייכמן. "אותם רדיקלים חופשיים נוצרים, בין היתר, בעת חשיפה ממושכת לשמש ולזיהום אוויר, וכשהם פוגעים ברקמת העור הם פוגעים גם בייצור חלבון הקולגן, שאחראי על הענקת אלסטיות לעור".

מהם נוגדי חמצון?

"מדובר למעשה בוויטמינים ובמינרלים שמצויים במזונות מסוימים, ולהם תפקיד חשוב בשיקום מראה העור ובדחיית הופעת הקמטים. הוויטמינים החשובים ביותר הם ויטמין ‭,A‬ ויטמין C וויטמין ‭.E‬ ויטמין A מצוי בפירות ובירקות כתומים, בביצים, בכבד ובחלב מלא. ויטמין C הוא גורם הכרחי ליצירת חלבון הקולגן, ובכך מסייע בשמירה על המבנה והגמישות של העור. מלבד זאת, הוא מספק הגנה מפני קרינת ‭.UV‬ מזונות העשירים בוויטמין הם פלפל אדום, תותים, קיווי, עגבניות ופירות הדר".

"ויטמין E ניתן למצוא באגוזים, שקדים, בוטנים, זרעים ושמנים צמחיים, כמו שמן אבוקדו, זיתים ותרד. פעולתו היא בעיקר לשמור על מבנה תקין של תאי העור ולמנוע דלקות וזיהומים. חשוב להזכיר גם את האבץ, הסלניום והליקופן, שגם להם תפקיד חשוב בשמירה על בריאות העור ובהחלמתו".

"לפי הגישה הנטורופתית", מוסיפה לזרוביץ', "מומלץ להעדיף חלבונים מהצומח, כמו פולי סויה וקטניות, על פני חלבונים מהחי, מאחר שהם חומציים יותר ועשויים ליצור דלקות בעור".

גם לוויטמינים מקומפלקס B יש מקום של כבוד בנטורופתיה, ולדבריה של לזרוביץ' הם נחשבים ויטמינים אנטי-סטרס, שמסייעים בהחלמת פצעים ובמניעת אקנה. "את הוויטמינים מקבוצת B ניתן למצוא בדגנים מלאים, שמרי בירה, סויה, עלים ירוקים וקטניות", היא אומרת. "מולטי-ויטמין כתוסף מזון מספק פוליסת ביטוח, אבל עדיין נכון יותר לקבל את כל אותם הוויטמינים מהמזון עצמו". 

מלך, האגוז

תוספת של ירקות ואגוזים היא רק חלק מהדרך להשגת מראה עור זוהר, גמיש וצעיר. כדי שהטיפול יושלם, יש מספר מוצרי מזון שרצוי שתתרגלו לפסוח עליהם כשאתם יוצאים לקניות בסופר. לדבריה של רייכמן, הראשונים הם המזונות המעובדים והתעשייתיים, ואחריהם ברשימה כל מוצרי הג'אנק פוד, האלכוהול ומזונות עתירי מלח.

אגוזי מלך - חשוב לשלב בתפריט היומי
אגוזי מלך - חשוב לשלב בתפריט היומי צילום: SXC

לזרוביץ' רואה דווקא בסוכר אויב קטלני ביותר, שפוגע בעור וגורם לו חספוס וחוסר גמישות. "הסוכר מתחבר לחלבוני הגוף, ולמעשה נקשר לסיבי הקולגן", היא מסבירה.

"אותה היקשרות מביאה להצלבה בסיבים שמובילה לאותו חספוס. מלבד זאת, הוא מצטבר בעור וגורם לפצעונים ואקנה. מומלץ גם להפחית בצריכה של קפאין ואלכוהול, שמייבשים את העור, וכמובן, מזון עשיר בשומן רווי, שגורם למראה עור שמנוני ונקבובי".

אז מה בעצם צריך לכלול התפריט היומי?
"תפריט מאוזן צריך לכלול לפחות שש מנות ירקות בצבעים שונים ועד שלוש מנות פרי. את החלבונים רצוי לקבל משלוש מנות שבועיות של בשר רזה או עוף ושלוש מנות שבועיות של דגים מהים הצפוני, כמו סלמון, בקלה, הליבוט וטונה משומרת".

"מומלץ לצרוך שתי מנות קטניות ביום וכשלושת רבעים כוס של דגנים מלאים. כמו כן, חשוב מאוד לשלב בתפריט היומי שש יחידות של אגוזי מלך או אגוזי ברזיל, וגביע יוגורט לא ממותק המכיל חיידקים פרו-ביוטיים. מתוקים הם חטאים, אבל אם ממש רוצים אפשר לקחת קוביית שוקולד ביום. באופן אישי, אני ממליצה על פרוסת לחם מדגנים מלאים מרוחה בממרח שקדייה".

"מלבד הקפדה על תזונה נכונה", מוסיפה רייכמן, "יש להקפיד על שתיית מים בכמות של לפחות ליטר וחצי ביום. המים מאפשרים הפרשה יעילה של רעלים, הם תורמים ללחות הרקמות, ומסייעים למחזור הדם. תרומה חשובה נוספת היא כמובן פעילות גופנית, שתורמת לבריאות פיזית ונפשית"‭

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים