הסוכר שמותר

הסוכר הלבן אשם בבעיות בריאות רבות, כמו השמנה, לחץ דם גבוה, מחלות לב ושבץ. הנחיות חדשות של אגודת הלב האמריקאית מגבילות באופן דרמטי את הצריכה היומית של משקאות וממתקים. כמה סוכר כדאי לאישה לצרוך (פחות מפחית) ומהו מספר הקלוריות שגבר יכול להוציא על אכילת מתוק מדי יום (שתי עוגיות)

יעל גלר | 26/8/2009 9:10 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אגודת הלב האמריקנית (AHA) פרסמה השבוע מסמך הנחיות חדש בו היא מפצירה באזרחי אמריקה  להפחית את צריכת תוספי הסוכר, בעקבות ראיות לכך שצריכת סוכר גבוהה היא אחד האשמים המרכזיים במצבים בריאותיים מסוכנים, כמו השמנה ולחץ גם גבוה, ומהווה גם גורם סיכון למחלות לב ולשבץ.
 
לא רק בקפה.
לא רק בקפה. צילום: SXC

המונח "תוסף סוכר" מתייחס הן לסוכרים ולסירופים שצרכנים מוסיפים למזון בעצמם, למשל בקפה, בדגני בוקר, בעוגות ובעוגיות שנאפות בבית, והן לסוכרים שהיצרנים מוסיפים למזונות כמו גלידות, דגנים, עוגות ועוגיות מוכנות, סופגניות, וכמובן – משקאות קלים. לפי מסמך ההנחיות, שפורסם במהדורת סוף אוגוסט של כתב העת Circulation, צריכה מוגברת של סוכרים מסוג זה משבשת את פעילות חילוף החומרים התקינה, מובילה לחוסר ברכיבים תזונתיים וגורמת, בסופו של דבר, למצבים בריאותיים לקויים.

על מנת להגביל את צריכת תוספי הסוכר הללו, ההנחיות כוללות הגבלות מפורטות של כמויות הסוכר שמקורם העיקרי – לפחות בארצות הברית – הוא המשקאות הקלים הממותקים.

לפי ההנחיות, ובאופן כללי וממוצע, על נשים לצרוך לא יותר מ-100 קלוריות ביום שמקורן בתוספי סוכר (25 גרם, או שש כפיות סוכר בקירוב), ועל גברים לצרוך לא יותר מ-150 קלוריות ביום (37.5 גרם, או 9 כפיות סוכר בקירוב).

לפחות בארצות הברית, מדובר בהפחתה משמעותית למדי של כמות הסוכר: מנתונים שאספה אגודת הלב האמריקנית עולה כי בין השנים 2001 ל-2004 צריכת הסוכר שמקורו בתוספי הסוכר הממוצעת עמדה על 355 קלוריות ביום (22.2 כפיות סוכר, בקירוב).
6 כפיות סוכר

ד"ר רייצ'ל ק' ג'והנסון, פרופסור לתזונה מאוניברסיטת וורמונט שבברלינגון, ארצות הברית, שכתבה הצהרה לצד ההנחיות בכתב העת, ציינה כי פחית רגילה של משקה קל מכילה בסביבות 130 קלוריות, שהן בערך 8 כפיות סוכר. עבור נשים, רק הפחית עצמה חורגת מהצריכה המומלצת ביום.

ג'והנסון מדגישה שצריכת הסוכר הזה – בניגוד לסוכר טבעי שמקורו במזון בלתי-מעובד, קשורה בקשר הדוק לערכי לחץ דם גבוהים, לערכי שומנים גבוהים בדם, לסוכרת כמובן, ולגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם. "לסוכר", אומרת ג'והנסון, "אין שום ערך למעט הקלוריות שהוא 'תורם'".

באופן מפורט יותר מצוין בהנחיות האגודה, כי צריכת הסוכר שמקורו בתוספי סוכר לא צריכה לעלות

על מחצית מצריכת הקלוריות "המותרת לחלוקה לפי שיקול אישי" (Discretionary calories). ובמילים אחרות: לכל אדם יש כמות קלוריות שאותה הוא יכול לצרוך למרות שהיא מעבר לקלוריות ההכרחיות לצרכי הגוף שלו. לפי ההנחיות, צריכת הסוכר צריכה להגיע עד מחצית מהכמות של קלוריות ה"בונוס" הללו.

כמובן שבכל מקרה עדיף לנצל אחרת למרי את אותה "יתרה קלורית", בצריכת מזונות בריאים ובהימנעות מוחלטת  מסוכר, אבל מי שמעוניין במתוק ולא מצליח להתאפק, צריך להקפיד, לפי ההנחיות, שלא לעבור את מחצית הקלוריות.

על מנת להבין באילו כמויות מדובר, הטבלה הבאה, שהופיעה במסמך ההמלצות, מציגה מספר מקרים לדוגמה.
 טבלת בריאות
טבלת בריאות עריכה: אלכסיי טקצ'ב

יוגורט עדיף על קולה

למשל: לגבר בשנות העשרים המוקדמות, אשר עוסק בפעילות גופנית, צורך 3000 קלוריות ליום ושומר כך על משקל גוף תקין, יש 512 קלוריות ביום שהוא יכול לצרוך לפי בחירתו החופשית, לאחר שכבר סופקו כל המרכיבים התזונתיים ההכרחיים לו (הכוונה ל-512 קלוריות 3000 הקלוריות המומלצות לו). במקרה שלו, אסור אם כן שצריכת הסוכר תעלה על 288 קלוריות.

נוסף על כך, ג'והנסון העירה שאם כבר צורכים סוכר בצורת תוספי סוכר, עדיף שמקורו יהיה במזונות שיש להם ערך תזונתי נוסף, ולא במזונות שהסוכר הוא מרכיבם העיקרי. כך, למשל, סוכר שמקורו במשקה יוגורט ממותק יהיה עדיף על סוכר שמקורו במשקה קל.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים