כאב גב בהריון: יש דרכים לטיפול ומניעה

שינויים הורמונליים, משקל עודף וצמיחת הרחם הם בין הסיבות שעלולות להוביל לבעיה ממנה יסבלו כ-70% מהנשים בצורה כזו או אחרת

ד''ר נחשון רנד | 28/10/2009 15:25 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
כאב גב הפך להיות הבעיה שמטרידה נשים רבות במהלך ההריון, שגורמת לסבל ומוגבלויות משמעותיות. הכאבים הופכים לעתים לחמורים יותר בשל העובדה שהאישה ההרה והסובבים אותה חוששים ממצבה הגופני, אינם יודעים כיצד עליהם להתמודד איתו וכך נמנעים פעמים רבות מפעולות שיכולות לעזור בטיפול.

לשמור על הגב.
לשמור על הגב. צילום: SXC
צורת האבחון והטיפול מוגבלים יחסית בשל הרצון לשמור על בריאות העובר המתפתח והאם, אך עדיין ישנם בנמצא אפשרויות לטיפול בבעית כאב הגב התחתון, שכ-70% מהנשים ההרות יסבלו ממנה בצורה כזו או אחרת.

בין הסיבות העיקריות להיווצרות כאבי גב בהריון, ניתן לציין את העלייה ברמת ההורמונים בדם. במהלך ההריון עובר גוף האישה שינויים רבים, בעיקר הפרשת הורמונים מסוג אסטרוגן ורלקסין, שמטרתם לאפשר גדילה והתפתחות תקינה של העובר.

לשינויים אלה גם תופעות לוואי כמו ריפיון של הרצועות, המפרקים, שרירי הבטן וחיבורי הגידים. כולם נועדו להפוך את גוף האישה לגמיש ואת האגן בפרט, זאת כדי שיוכל להכיל את הרחם הגדל בתוכו ולאפשר את מעבר היילוד בתעלת הלידה.

עליה במשקל היא סיבה אפשרית נוספת לכאבי גב. במהלך ההריון עולה האישה משמעותית במשקל, בעיקר בשל גדילת העובר אך גם בשל תוספת שומן. הדבר מוסיף עומס משמעותי על המבנים המייצבים את עמוד השדרה ועל עמוד השדרה עצמו, ותורם ליצירת כאב גב.
בעיות ניווניות בדיסקים

בעקבות צמיחת הרחם, חל שינוי במיקום מרכז הכובד שנע קדימה לגוף, לעומת מצב רגיל בו מרכז הכובד עובר דרך עמוד השדרה. מצב זה מאלץ את האישה להשען לאחור ולהקשית את הגב כדי לייצב את הגוף.

זו הסיבה לעמידה האופיינית לנשים הרות, הנשענות לאחור תוך תמיכת הגוף בהשענת הידיים על האגן. מצב זה יוצר מנח הקשתה מוגבר של עמוד השדרה עם עומסים חריגים על השרירים המייצבים והדיסקים, ומוביל בסופו של דבר לכאב גב תחתון.

בעיות

ניווניות בדיסקים ובמפרקי עמוד השדרה, הם כמובן סיבה נוספת לכאבי גב תחתון, כמו גם עודף משקל ובעיות עמוד שדרה טרם ההריון.

כאב הגב בהריון נובע לרוב מסיבות שונות מאלה שמובילות לכאב גב רגיל באדם מבוגר, ולכן גם מאפייני הכאב שונים. מדובר בכאב שעלול להיות אופייני במרכז הגב התחתון, או כחגורה עם קרינה לעכוזים ולרגליים. לחילופין, יכול להיות גם כאב המשפיע גם על האגן, באיזור מפרקי האגן האחוריים והקדמיים.

הכנת הגוף להריון

למרות העומסים החריגים המופעלים על עמוד השדרה במהלך ההריון, נמצא כי שיעור פריצות הדיסק בתקופה זו אינו גבוה יותר מאשר בנשים לא הרות באותו גיל, ובכלל מדובר בבעיה חריגה ונדירה בזמן הריון.

כדי לטפל בכאבי גב בתקופה זו, ניתן לפעול במספר דרכים: הכנת הגוף להריון - מכיוון שמדובר בבעיה שכיחה שניתן לחזותה בסבירות גבוהה למדי, הטיפול צריך להתחיל עוד לפני ההריון בהכנת הגוף. כדאי לדאוג לרדת במשקל מבעוד מועד, לבצע פעילות גופנית סדירה על מנת להגיע להריון בכושר גופני טוב ועם שרירים מייצבים חזקים ככל האפשר. במידה שיש בעיות עמוד שדרה ידועות טרם ההריון - כדאי להשלים את הבירור ולטפל בהן ככל האפשר.

מניעה - גם במהלך ההריון כדאי לנקוט בגישה פעילה ולא להמתין לכאב הגב, אלא לבצע באופן סדיר פעילות גופנית מתונה, תרגילים יומיים לחיזוק שרירי עמוד השדרה, שמירה על משקל מתאים ולהמנע מפעילויות המעמיסות על עמוד השדרה באופן חריג (משאות כבדים במיוחד, כיפופים חוזרים ונשנים וכדומה).

התאמה ארגונומית של הגוף והסביבה - המנעות מנעילת עקבים המעמיסים על עמוד השדרה, הקפדה על יציבה זקופה ונכונה, שימוש בשרירי הרגליים במקום להעמיס על עמוד השדרה (בעקר בכיפוף), ובכלל תשומת לב לאופן בו זזים, מתיישבים ונעמדים כך שלא יבוצעו פעולות פתאומיות חדות המעמיסות על עמוד השדרה.

לידה מוקדמת

כמו כן, יש להמנע מהטיות ותנועות פיתול של עמוד השדרה המעמיסות עליו. שינה על הצד (לרוב עדיף על צד שמאל) מקלה פעמים רבות על הכאב (עקב השינויים במבנה האנטומי הנגרמים על ידי הרחם הגדל), שימוש בכרית תומכת בין הברכיים, ובעמידה ממושכת להגביה רגל אחת על שרפרף קטן להקטנת העומסת על הגב.

דרכים נוספות למניעת הופעת כאבי הגב, הן מנוחה קצרה מספר פעמים ביום, טיפול מנואלי, הרפיית השרירים ובהמשך גם עבודה על חיזוקם, יכולים להקל במדה ניכרת על הכאב. פרט לכך, אין להשתמש במחוך כל זמן ההריון, עקב החלשת שרירי הגב והבטן ולחץ אפשרי על הרחם. עם זאת, ניתן להיעזר במחוך למספר שעות בעת החמרת הכאב או לפני פעילות מאומצת במיוחד.

קיים גם כן הטיפול התרופתי. בעת כאב חריף אפשר להיעזר בנוגדי דלקת ובמשככי כאב שונים - כשההמלצה היא למעט בכך ככל האפשר ולהיוועץ ברופא המיילד ביחס לבטיחות התרופה לפני השימוש.

ברוב המקרים מדובר בכאב גב מתון שאינו מחייב פניה לרופא. כדאי להתייעץ עם מומחה כאשר מדובר בכאב גב קשה במיוחד או מתמשך, כשהכאב הולך ומתגבר ואינו נרגע במנוחה קצרה, בעת כאב חד שהתחיל בפתאומיות, או כשהוא מלווה בקרינת כאב לרגל ושינויים תחושתיים. כאשר מדובר בכאב בעל אופי גלי עוויתי מלווה בהתכווצויות - הדבר עלול להעיד על סימנים ראשונים ללידה מוקדמת.

הכותב הוא מומחה לכירורגיה אורתופדית ולניתוחי עמוד השדרה בביה"ח אסותא בתל אביב

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים