מחקר חדש: חינוך - מהאמצעים היעילים למלחמה בעודף משקל

חוקרים ישראלים בחנו את תוכנית משרד החינוך למלחמה במגפת ההשמנה בילדי בתי הספר והגנים. הם מצאו כי בקבוצת ילדים בגילאי הגן בה נערכה פעילות חינוכית בנושא תזונה, חלה ירידה ניכרת במספר הסובלים מעודף משקל. "לירידה השלכות רבות על הסיכון להפוך למבוגרים שמנים", סיכמו עורכי המחקר

אפרת זמר | 8/1/2010 9:24 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
השמנה בקרב ילדים היא לא רק מכת מדינה, היא מגפה שמטרידה את כל העולם המערבי. ניסיונות רבים נעשו כדי לטפל בתופעה המטרידה, ומחקר חדש מוכיח כי אחד האמצעים החשובים ביותר במלחמה בעודף משקל הוא חינוך.

חינוך לתזונה נכונה
חינוך לתזונה נכונה צילום המחשה: ברקאי וולפסון
כמו בכל העולם המערבי, גם בישראל ילדים בגיל צעיר ביותר מתמודדים עם ההשלכות הבריאותיות והחברתיות של משקל עודף. מחקר מקיף שנערך עבור משרד החינוך מגלה כי פעולת התערבות חינוכית אינטנסיבית בגיל הרך יכולה להביא לשיפור המצב.

המחקר גילה כי בקבוצת ילדים בגילאי גן שבה נערכה פעילות חינוכית משמעותית בנושא תזונה חלה ירידה של עד 40% במספר הילדים שסבלו ממשקל עודף ומהשמנה, והם הגיעו למשקל תקין.

המחקר, שנערך על ידי ד"ר דני נמט ופרופ' אלון אליקים מהמרכז לספורט ובריאות לילדים ונוער במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא, בדק את התוכנית "תפור עליי" של משרד הבריאות ומשרד החינוך, הפועלת ב‭500-‬ גני ילדים ברחבי הארץ, כמו גם במאות בתי ספר.

התוכנית, הכוללת שיעורים ופעילויות בהתנהלות בריאה ותזונה נכונה, נהגתה בעקבות נתונים ומחקרים שונים שהוכיחו כי מגפת ההשמנה העולמית לא פסחה על ישראל, ואפילו לא על הילדים הצעירים ביותר.
כל ילד רביעי - שמן

"התוכנית מזמינה את הילדים להיות גורמים פעילים ושותפים בשיח סביב הנושאים בהם תתמקד התוכנית, ובהם חשיבותם של הגיוון במזונות שאנו אוכלים, ארוחת הבוקר, שתייה מספיקה ופעילות גופנית להתפתחות ולגדילה, לבריאות ולשיפור דימוי הגוף", הסבירו ד"ר נמט ופרופ' אליקים במסמך שהוגש למשרד החינוך.

הפעילות הובלה על ידי הגננות בעצמן, ושמה דגש גם על הסברים תיאורטיים וגם על פעילות גופנית מעשית על בסיס יום-יומי. הנתונים ההתחלתיים הציגו תמונה מאד לא מעודדת: ‭26.2‬ אחוז מהילדים סבלו ממשקל עודף או מהשמנה, מתוכם ‭17.3‬ אחוז סבלו ממשקל עודף ו- ‭8.9‬ אחוזים סבלו מהשמנה משמעותית. הנתונים החמורים

יותר התגלו דווקא בקרב הבנות: משקלן של ‭28.7‬ אחוז מהן היה לא תקין, לעומת ‭24.1‬ אחוז מהבנים.

אחרי שנה של הפעלת התוכנית מצא המחקר כי חלה ירידה של 36 אחוז במספר הילדים שסובלים ממשקל לא תקין. במקרים של ילדים הסובלים מעודף משקל חלה ירידה משמעותית של 40 אחוז, ובמקרים של ילדים הסובלים מהשמנה משמעותית חלה ירידה של ‭28.6‬ אחוז. עיקר הירידה חלה בקרב הבנים.

"אחוז גדול של ילדים שהחלו את ההתערבות בעודף משקל או בהשמנה משמעותית הפכו בסיום התוכנית לילדים בעלי משקל תקין", מסכמים כותבי המסמך. "לירידה זו השלכות רבות על הסיכון של אותם ילדים להפוך למבוגרים שמנים".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים