ד"ר הצילו: לידה אחרי מנופאוזה מוקדמת
בעבר התקשיתי להיכנס להריון. כבר שנה וחצי אני לא מקבלת מחזור וללא חשק מיני. האם אוכל להרות שוב?

נפסקת היכולת להרות. מנופאוזה מוקדמת צילום המחשה: sxc
ד"ר גדעון קופרניק, סגן יו"ר האגודה הישראלית לגיל המעבר בנשים ובגברים:
"אף שלא נבחנו תוצאות של בדיקות דם מתאימות, ניתן להניח שנכנסת למצב המכונה מנופאוזה מוקדמת. כשני אחוזים מהנשים סובלות מהתופעה, המוגדרת ככזו אם היא מתרחשת לפני גיל 40. הביטוי הפיזי לבעיה הוא שהשחלה מפסיקה לייצר ולשחרר ביציות כמעט לגמרי, וכך נפסקת היכולת להרות.
"כמו כן, נפסק כמעט לגמרי ייצור ההורמונים שמקורם בתקופת הפוריות בשחלה: אסטרוגן, פרוגסטרון וטסטוסטרון. המצב שכיח בעיקר בנשים שעברו טיפולים כימותרפיים או הקרנות לאיזור השחלות, ומופיע גם ללא סיבה ברורה כמו במקרה הנוכחי.
"חשוב לזכור שלא מדובר במנופאוזה רגילה ולכן ישנן בשורות טובות ורעות. הטובות
הן שבאחוז גבוה מהנשים שחוו מנופאוזה מוקדמת השחלות צפויות להתאושש ולהוסיף לייצר הורמונים ואף ביציות עם אפשרות מועטה להרות. הבשורות הרעות הן שתסמיני גיל המעבר שתחווי לעומת נשים שנכנסו למנופאוזה בגיל הרגיל עלולים להיות חזקים בעוצמתם.
"בנוסף, כל אותן מחלות כרוניות שהופעתן מואצת עם הפסקת המחזור החודשי, כגון מחלות לב, אוסטיאופורוזיס, אלצהיימר ועוד, זוכות לדחיפה במנופאוזה מוקדמת. טיפול הורמונלי חליפי מומלץ במקרה הנוכחי יותר מאשר במנופאוזה רגילה.
"באמצעות הטיפול ניתן להימנע מאותן בשורות רעות. מומלץ גם להקפיד על אורח חיים בריא, הכולל פעילות גופנית במשך ארבע שעות שבועיות, נטילת תכשירי סידן וויטמין D וביצוע מעקב רפואי".