תזונה נכונה לחולי סוכרת בחג הפסח

כמויות האוכל בחג עולות על הנדרש, מה שעלול להביא לעליה במשקל. לכן חשוב לשמור על כמה כללים

ד''ר יעקב פוגלמן | 29/3/2010 10:35 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
חולי סוכרת נאלצים לנקוט בחג הפסח במשנה זהירות, ולהגביר את המודעות שלהם לתזונה. מחלת הסוכרת מוגדרת כמגיפה עולמית, ובישראל אובחנו עשרות אלפי חולים שמתמודדים בכל שנה בהצלחה כזו או אחרת עם ימי הפסח, אורחותיו, מנהגיו, מאכליו וימי החופשה.
בדיקת סוכר
בדיקת סוכר צילום המחשה: אלי דסה

כמויות האוכל המבושל והנאכל בחג זה עולות בהרבה על הצרכים הגופניים, ולא פעם אנשים עולים משמעותית במשקל לאחר ארוחות החג. אדם החולה בסוכרת, נושא על גבו מטען בלתי נראה אך ממשי של אזהרות, בקרה ובדיקה של התנהלות בריאותית נבונה ומונעת.

שמירה על משקל תקין עשויה לסייע בעצירה ההידרדרות של מחלת הסוכרת והסיבוכים הנלווים - יתר לחץ דם, כולסטרול, מחלות לב וכלי דם ועוד. המחשבה על התזונה בפסח ללא מגבלות הסוכרת משמעה כמו לצעוד בשדה מוקשים. אם נוסיף על כך את נושא הפחמימות, הסוכרים והשומן הרווי - דומה כי תזונה נבונה בפסח היא מושג בלתי אפשרי.

מצה: אנחנו מצווים לאכול שלוש מצות, כנגד שלושה אבות (מוציא,כורך, אפיקומן). ההצעה היא לאכול כזית. מדוע? מצה אחת מכילה כ-25 גרם פחמימות וכ-130 קלוריות השוות לשתי פרוסות לחם. קיימות מצות מקמח מלא/מצה קלה, המכילות סיבים תזונתיים שמפחיתים את כמות הפחמימות. חשיבות הסיבים התזונתיים היא באינדקס הגליקמי הנמוך שלהם, בתהליך העיכול האיטי ובתחושת השובע.
בלי יותר מדי יין

גפילטע פיש: כ-100 עד 250 קלוריות במנה של דג קרפיון. מומלץ לא להוסיף קמח מצה (עתיר קלוריות).
חרוסת: עשויה מרסק פירות ואגוזים, זכר לטיט שהכינו בני ישראל במצרים.
ביצה: זכר לקורבן החגיגה. בכל ביצה כ-80 קלוריות.
כרפס: ירק. זכר לעבודת הפרך במצרים. ירקות ופירות מומלצים בכל כמות.
מרור: חזרת. חסה. יש להרבות באכילת ירקות.
קניידלך במרק: עתיר קלוריות (ביצים, קמח מצה, מלח - לא מומלץ). מה כן מומלץ במרק? מרק צח, ירקות כמו סלרי, כרישה, קישוא, פלפל, פטרוזיליה, נבטים, שעועית, עדשים וגזר (מומלץ לא את הכל יחד). ממה כדאי להמעיט או להימנע במרק? בטטה, דלורית, אפונה צעירה.

יין: קיימת מצוות שתיית ארבע כוסות יין, המכילות כ-400 קלוריות. בכוס יין אדום כ-160 קלוריות. במיץ ענבים כמות סוכר גבוהה. בכוס יין יבש/חצי

יבש כ-80 קלוריות. הוא כמעט ללא פחמימות ולכן עדיף. ככלל, יש להרבות בשתיית מים ואכילת ירקות ופירות שיפחיתו את תחושת הרעב.

כולנו מכירים בחג את תחושת אי הנוחות בבטן, נפיחות, עצירות שאנחנו מתלוננים עליה. שינוי בתזונה היומיומית שלנו בתקופת החגים, לדוגמה עודף במצות וחוסר שתייה, יכולים להביא למצב של אי סדירות בעיכול. מה צריך לעשות? שתייה מרובה: מים, סודה, ומעט משקאות דיאט. שתייה תורמת לתחושת שובע ומסייעת לפעילות תקינה של מערכת העיכול.

סיבים תזונתיים: המלצת משרד הבריאות היא לאכול 35-20 גרם סיבים ביום. ניתן להוסיף סיבים לתפריט על ידי אכילת מצה מלאה, אגוזים ושקדים, ירקות וקטניות. ירקות: שיטות הכנה מומלצת לירקות: אפייה בתנור, הקפצה בווק, מרק או סלט טרי. פעילות גופנית: מסייעת לעיכול.

הכותב הוא הרופא המרחבי באיזור חיפה בקופת חולים לאומית, מומחה לרפואת משפחה ומנהל מרפאת סוכרת חיפה

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים