לקראת הסדר: קערת חג אלטרנטיבית

הרעיונות דומים, אבל הערכים התזונתיים גבוהים יותר. שום במקום חזרת, סלמון במקום זרוע. מה ההחלפות?

שרית חבר חן | 29/3/2010 11:24 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בכל חג פסח מונחת על השולחן קערה מסורתית המכילה מזונות שונים, אותם חלקנו הגדול לא אוכל, ולא מודע תמיד למה שהם מסמלים. לקראת חג הפסח, לפניכם הצעה להכנת צלחת סדר חליפית, שתסמל את הרעיונות הדומים בתוספת ערכים תזונתיים על פי כללי התזונה הטבעית.
ליל הסדר
ליל הסדר צילום ארכיון: יהונתן שאול

באופן כללי, קערת פסח אמורה לסמל את הקשר שבין האדם לבורא, עם השפע שיש בעולם, נתינה ואהבה. הקערה האלטרנטיבית תסמל גם היא חיבור לשפע, לטבע ולרצון לתת לגופנו את הטוב ביותר והיא כוללת מספר עקרונות תזונתיים.

תזונה המבוססת על 80% מזון עם אפקט בסיסי, ו-20% עם אפקט חומצי - בריאות הגוף תלויה באופן ישיר באיזון רמת החומציות בדם. כל מזון משאיר בגוף אפקט חומצי או בסיסי, והטוב ביותר לגופנו הוא מזון שברובו בסיסי.

פירות וירקות משאירים אפקט בסיסי, בעוד מזונות מהחי משאירים אפקט חומצי. דגנים וקטניות הם חומציים קלים. התזונה שלנו צריכה להתחלק כך - 70% פחמימות מלאות, הכוללות לפחות 50 גרם סיבים, 10 עד 15 אחוזים של חלבון.

לשים דגש על חלבון מלא אותו ניתן לקבל ממזונות מהחי או משילוב של מזונות מהצומח: קטניות עם דגנים מלאים וקטניות עם אגוזים. 15 עד 20 אחוזי שומן איכותי כמו שמן זית, אבוקדו, אומגה 3, שפע של ירקות מכל הצבעים. ככל שצבעוני יותר, כך טוב יותר.
להחליף את הזרוע בסלמון

הפריטים שבקערת הפסח:

זרוע - סלמון: הזרוע מסמלת את קורבן הפסח שאכלו בני ישראל ביציאתם ממצרים ואת נס יציאת מצרים "בְּיָד חֲזָקָה וּבִזְרֹעַ נְטוּיָה". בצלחת שלנו נחליף אותה בדג הסלמון הקופצני. גם הוא מזון מהחי, מהווה חלבון מלא ואחד המקורות הטובים ביותר לחומצות שומן חיוניות בכמות וביחס הנכון לנו. אפשר בקלות ובמהירות להכין פילה סלמון בתנור עם פטרוזיליה, שום, שמן זית, מלח, פלפל.

מרור - סלט ירוק: המרור הוא ירק מר וחריף, שנועד להזכיר לנו את החיים הקשים שהיו לבני ישראל כעבדים במצרים. את המרור נחליף בסלט ירוק עשיר בסוגי עלים ירוקים שונים - חסה, עלי רוקט, עלי סלק שגם הם מרירים ומעט חריפים. ניתן להעשיר אותו באגוזי מלך (עשירים במינרלים וחומצות שומן חיוניות)

ורוטב לפי טעמכם, או להישאר עם השמן זית והלימון.

חזרת - שום: טעמה החריף והמר של החזרת מסמל את אותה המטרה של המרור. את החזרת נחליף עם שום, גם הוא חריף ובעל טעם עז וסגולותיו הבריאותיות נודעות למרחוק. אפשר להוסיף שום לכל מאכל, אולם כדי להרגיש באמת את טעמו העז ובנוכחות בולטת, סלט עגבניות חתוכות לריבועים עם שמן זית והרבה שום עם צנוברים יעשה עבודה טובה.

כרפס - ירק: לכרפס פירושים שונים. יש הרואים בו תפוח אדמה, אחרים סלרי, בצל, צנון, עלה של חסה, סלק או פטרוזיליה. באופן כללי הוא ירק המשמש מתאבן, ומטרתו לעורר את התיאבון. פלפלים קלויים מכל הצבעים עם חתיכות אבוקדו וכוסברה או פטרוזיליה, ימלאו את המטרה ויוסיפו לנו לארוחה ירקות בצבעים שונים ושמן איכותי.

להחליף ביצה במג'דרה

ביצה: הביצה היא סמל לקורבן החגיגה שהקריבו בבית המקדש בכל חג. מבחינה תזונתית הביצה מהווה את החלבון המושלם, חלבון מלא המתאים ביותר לגוף האדם. מכיוון שכבר יש בצלחת חלבון מהחי (הסלמון), נחליף אותה בחלבון מהצומח.

אפשרות טובה היא המג'דרה - שילוב של דגנים וקטניות ביחס הנכון, 1:2 לטובת הדגנים. אפשר לבחור באורז מלא או קינואה בשילוב עם עדשים או שעועית מאש. את העדשים או המאש מומלץ להנביט קודם ואז מקבלים תבשיל טעים ובעל ערך תזונתי גבוה מאוד.

חרוסת: החרוסת היא תערובת העשויה מפירות כמו תפוחים, תמרים ויין אדום מתוק. נועדה להזכיר לנו את הטיט שבו השתמשו העבדים במצרים, ולכן הדגש הוא על צבעה החום. המתיקות שלה מזכירה שסופו של קושי הוא חירות מתוקה.

את החרוסת לא נחליף, כיוון שמדובר בקינוח נפלא. היא מכילה מתיקות טבעית מפירות טריים ויבשים עם שפע של ויטמינים ומינרלים, בתוספת אגוזים המכילים שמנים איכותיים שמפחיתים את האינדקס הגליקמי שלה (המהירות שבה הסוכר עובר לדם). כדאי ומומלץ לאכול ממנה, רק לא להגזים עם הכמות.

הכותבת היא נטורופתית הרבליסטית ומרצה לתזונה בבית הספר לרפואה משלימה בסמינר הקיבוצים

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים