יום הבריאות הבינלאומי: איך מעלים את המודעות לספורט?
שיעורי יציבה לקשישים, אירובי לאימהות וכניסה בחינם למכוני הכושר. לרגל יום הבריאות הבינלאומי הרשויות המקומיות ממנפות את טרנד הספורט העממי ופועלות כדי להקים את התושבים מהספות. וגם: טיפים לספורטאי העממי המתחיל

הספורט העממי הפך לטרנד פופולארי בישראל. "ספורט עממי הוא כל פעילות גופנית שאנשים עושים במטרה לשמור על אורח חיים בריא ומהנה", מסביר חגי הרצל, יושב ראש איגוד הספורט העממי בישראל. "מבחינתנו אין הבדל בין סוגי הספורט השונים וכל פעילות ראויה כל עוד היא נעשית בעקביות ולמטרה הנכונה".
לדברי הרצל, אחת ממטרות האיגוד היא לעודד את הציבור להקפיד על ביצוע עשרת אלפים צעדים בכל יום. "היום כל אדם בישראל, גם מי שאינו עושה ספורט, צועד בממוצע כשלושת אלפים צעדים, אבל על פי המלצות הפיזיולוגיים והרופאים, כדי לקיים אורח חיים בריא הציבור צריך להכפיל את מספר הצעדים שהוא מבצע ביום".
"ספורט עממי הוא במובנים רבים יותר בריא מספורט תחרותי, שכרוך לרוב בפציעות ובתזונה מאוד מסוימת שעלולה לפגוע בהתפתחות הגופנית", מסביר ד"ר דני נמט, מומחה לרפואת ספורט מבית החולים מאיר בכפר סבא.
"מחקרים רבים שנעשו בתחום מלמדים שהאנשים הכי בריאים הם לא הרזים במיוחד ולא השמנים, אלא דווקא אותה קבוצת אוכלוסייה שסובלת מעודף משקל קל. לרוב לאותם אנשים יש מודעות לגוף שלהם והם מרבים לעסוק בפעילות גופנית עממית, לא בצורה קיצונית אלא כדי לשמור על אורח חיים בריא ולהשיל את הקילוגרמים המיותרים".
לדברי נמט, כל אדם שעוסק בספורט עממי חייב לבצע קודם בדיקות גופניות ולהיעזר במדריך מוסמך או במידע הקיים באינטרנט כדי לבנות תוכנית אימון הגיונית המותאמת לגילו ולכושרו הגופני. "ספורט עממי נעשה בהדרגה בצורה מושכלת וחכמה וחשוב לדעת שפעילות גופנית קיצונית עלולה לגרום ליותר נזק מאשר תועלת", הוא מוסיף.
לרגל יום הבריאות הבינלאומי שחל בתחילת החודש, החליטו הרשויות המקומיות בישראל למנף את הטרנד ולפעול להעלאת המודעות לבריאות וספורט. ברשויות מקווים שבעזרת פעילויות מהנות וחינמיות, יצליחו להוציא את התושבים מהבית ולהצעיד אותם אל הצעד העשרת אלפים.
בראשון לציון, למשל, חגגו את יום הבריאות הבינלאומי בהפנינג בן שבוע, שבמהלכו פתחו מכוני הכושר את דלתותיהם לתושבי העיר ללא תשלום. בנוסף, ברחבת העירייה התקיימו פעילויות חינם של ספינינג, קיקבוקסינג וחוגים נוספים.
בעיריית מודיעין הגדילו לעשות ובמסגרת הקמפיין העירוני לחיים בריאים החליטו לקיים חודש שלם למען קידום הבריאות בעיר, לצורך העלאת המודעות לשמירה על אורח חיים בריא. במסגרת מיזם בשם "מתעמלים
בין היתר יתקיימו במודיעין שיעורי פילאטיס, עיצוב הגוף ומתיחות; שיעורי אירובי לאמהות צעירות ותינוקות; שיעורי יציבה לגמלאי העיר; שיעורי צ'י קונג וטאי צ'י בפארק העירוני וריקודי עם המוניים. "המטרה שלנו היא לעודד את התושבים להשתחרר מהעצלות, לקום מהספות הנוחות שבבית ולדאוג לקיים אורח חיים בריא", מסביר חן מזרחי, מרפא בספורט שמדריך את הקורסים העירוניים לפילאטיס ועיצוב הגוף.
"לשמחתי לתושבי מודיעין יש מודעות גבוהה לאיכות החיים וכמעט מדי יום אנחנו רואים עשרות אנשים בכל הגילאים רצים בפארקים, משחקים כדורגל או הולכים להנאתם כדי לדאוג לבריאותם".
לדברי הרצל, מסקרים שערכו לאחרונה ראשי האיגוד עולה כי 66% מאלו שעוסקים בספורט עממי עושים זאת בצורה עצמאית וללא מדריך. "אנחנו ממליצים לאנשים לעשות ספורט במסגרת קבוצתית, אם זה בשיתוף עם מספר חברים או בחוגים מאורגנים במתנ"סים ובקאנטרי", הוא אומר.
"אין ספק שהעיקר זה שהאנשים עוסקים בספורט וכל אחד יפעל על פי העדפותיו, אבל מהניסיון שלנו עולה שמוטיבציה לפעילות גופנית היא הרבה יותר גבוהה במסגרת קבוצתית. לקבוצה יש כוח והשפעה על חבריה ועל ידי הפעילות המשותפת הרבה יותר קל להגיע להישגים לעומת הפעילות העצמאית שדורשת משמעת עצמית חזקה מאוד וכל דבר קטן עלול לשמש כתירוץ להתחמק מהפעילות היומית".
הרצל יודע על מה הוא מדבר. הדינאמיקה הקבוצתית משפיעה גם על הצוות הרפואי בבית החולים הלל יפה בחדרה, שמדי יום שלישי מתעורר בחמש בבוקר לריצה משותפת של עשרות קילומטרים לאורך חופי הים הסמוכים. באחרונה אף הצפינה הקבוצה, הכוללת עשרות רופאים ואחיות, לרמת הגולן למרוץ השליחים הר לעמק שנערך במשך 24 שעות ברציפות.
"התחלנו לרוץ יחד כקבוצה לפני כשנה והתחושה היא אדירה", אומר פרופ' מוטי חלק, מנהל מחלקת נשים ויולדות בהלל יפה. "ריצת הבוקר נותנת הרגשה כללית טובה במשך היום, ולאחר מכן, כשאנחנו מגיעים לעבודה אנחנו מרגישים רעננים ומלאים באנרגיות טובות".
לדברי חלק, יתרון הקבוצה הוא בעידוד ובחיזוק שחבריה מספקים אחד לשני, בעיקר בחמש בבוקר, כשבחוץ יש חושך וכל מה שכולם רוצים זה להמשיך לישון. "יש סיפוק אדיר בריצה למרחקים אבל הסוד להתמדה זה בראש ובשכנוע עצמי", מוסיף פרופ' חלק. "פעם כשהייתי מתחיל לרוץ הייתי חושב על המרוץ הבא, אחר כך הקילומטר הבא והיום אני חושב רק על הצעד הבא, כי צריך ליהנות מכל צעד ורק כך בסוף מסיימים את המסלול".
דני טל, מומחה לפעילות גופנית בשירותי בריאות כללית, מספק המלצות לפיתוח כושר גופני עממי: הגברה הדרגתית של העומס - כדי לשפר את הכושר הגופני יש להפעיל את הגוף בעומס פעילות גבוה יותר מאשר בפעילות יומיומית שגרתית, וכן להעלות את העומס באופן הדרגתי. יש לבצע פעילות בסיסית 3-2 פעמים בשבוע, במשך 30-20 דקות בכל פעם.
תרגילי חימום - חשוב להתחיל כל אימון בחימום בן 10-5 דקות באמצעות ריצה במקום, ניתורים קלים ותרגילי מתיחה. בתום אימון יש להקדיש 10-5 דקות לשחרור והרפיה באמצעות תרגילי מתיחה (במיוחד לשרירי הרגליים), ריצה קלה וניעור השרירים.
הקצאת זמן - כדי לפתח או לשמור על הכושר הגופני, כל אימון חייב לארוך פרק זמן מינימלי. לדוגמה, יש לבצע פעילויות כמו הליכה, ריצה או שחייה 40-30 דקות בכל פעם, 4-3 פעמים בשבוע.
התמדה - הכושר הגופני משתפר בהדרגה, באמצעות פעילות קבועה לאורך השנים. הפסקת פעילות או פעילות בלתי סדירה גוררת ירידה חדה ומהירה בכושר.
רב גווניות - שילוב של ענפי ספורט שונים, מאפשר פיתוח מכלול מרכיבי הכושר ומגביר את העניין וההנאה מהעיסוק בפעילות גופנית.
רוצים להמשיך לדון בנושא? כנסו לפורום דיאטות ואורח חיים בריא בתפוז