מפירוק לבנייה: מהם התהליכים הפיזיולוגיים שעובר הגוף בצום
הצום מאופיין בתהליכי פירוק, בניגוד למצב של בנייה המאפיין את פרק הזמן שלאחר ארוחה. במהלך צום מפנה הגוף את כל משאביו לשמירה על רמה תקינה של גלוקוז בדם, החיונית לתפקוד התקין של רקמות מסוימות ובעיקר מערכת העצבים והמוח

בגוף האדם חלים שינויים קבועים של בנייה והרס - בעיקר בתקופת הגדילה וגם אחר כך. התהליכים הללו כרוכים באספקה מתמדת של אנרגיה ורכיבים שאינם יכולים להיווצר יש מאין ונדרשים לו ממקורות חיצוניים.
הגלוקוז הוא הדלק הבלעדי של מספר מערכות בגוף כמו מערכת העצבים והמוח, כדוריות הדם האדומות ועוד. כדי לשמור על פעילות סדירה, רמת הגלוקוז בדם חייבת להישמר תמיד בטווח התקין.
הגלוקוז נאגר בצורת גליקוגן בכבד ובשרירים. בזמנים שבין הארוחות הגוף מפיק את האנרגיה הדרושה לו בעיקר ממאגרי הגליקוגן והשומן. הגליקוגן מנוצל בשרירים בזמן מאמץ ונבנה מחדש בשעת מנוחה ולאחר ארוחה. הגליקוגן שבכבד משמש להפקת אנרגיה בעיקר בזמן שבין הארוחות ובלילה, אז אנחנו לא אוכלים במשך מספר שעות.
תהליכים אלו משתנים בזמני צום או רעב, כמו בצום לילה, צום קצר של יום או מספר ימים וצום מתמשך של מספר ימים עד שבועות. במצבים אלה מתקיימים תהליכים שונים מהרגיל, שכן אין בנמצא אנרגיה ממקור חיצוני ועל הגוף להשתמש ברכיבים פנימיים.
מצבי הצום השונים נבדלים אחד מהשני במקורות האנרגיה המנוצלים, בסוג התהליכים המטבוליים המתבצעים ובתוצריהם. צום מאופיין לרוב בתהליכי פירוק, בשונה מהמצב לאחר אכילה שמאופיין דווקא בתהליכי בנייה. בצום הנמשך מספר ימים המטבוליזים הבסיסי של הגוף יורד ואיתו גם צורכי האנרגיה של הגוף.
במהלך צום, מפנה הגוף את כל משאביו לשמירה על רמה תקינה של גלוקוז בדם, החיונית לתפקוד התקין של רקמות מסוימות ובעיקר מערכת העצבים והמוח. בשלב הראשון של הצום מערכת זו תלויה באופן בלעדי בגלוקוז. בזמן הצום משתמש הגוף בגליקוגן בשרירים ובכבד ובשלב מאוחר יותר פונה לחלבון ולשומן להפקת גלוקוז.
ההורמון שנמצא ברמה גבוהה בדם בעת הצום הוא גלוקגון, זאת לעמת האינסולין שנמצא ברמה נמוכה ומאפשר תהליכי פירוק ויצירת גלוקוז. בצום קצר מועד, הגליקוגן מתפרק בכבד והגלוקוז מועבר
השרירים למעשה תורמים למאגר הגלוקוז של הגוף ביצירת חומצת חלב בשריר, ניודה דרך הדם אל הכבד והפיכתה לגלוקוז. לאחר שכמעט כל מלאי הגלוקוז נוצל, עובר הגוף לייצר גלוקוז בעזרת תהליך נוסף המכונה גלוקונאוגנזה - תהליך יצירת גלוקוז המתרחש בכבד ובכליות.
החומרים המשמשים בתהליך זה הם תוצרי הפירוק של טריגליצרידים, חומצת החלב הנוצרת בשרירים ובעיקר חומצות אמינו שהן תוצרי פירוק חלבוני השרירים. בצום לילה ובצום ארוך יותר חומצות האמינו משמשות כמקור עיקרי לייצור גלוקוז. בצום הנמשך תקופה ארוכה מידלדלים השרירים ומנגנוני הסתגלות מאפשרים חסכון בחלבונים. במצב זה הגוף עובר לניצול מוגבר של שומנים.
פירוק השומנים ברקמות השומן מתרחש כל העת. ברקמות השרירים, ובמיוחד בשריר הלב, משמשות חומצות השומן כמקור אנרגיה קבוע ומועדף. ככל שמצב הצום מתארך, גוברים תהליכי הפירוק של שומן למטרת ייצור אנרגיה. הורמון האינסולין שנמצא בכמויות נמוכות מהרגיל בדם מאפשר פירוק מוגבר של טריגליצרידים לטובת הפקת אנרגיה.
תוצרי הפירוק מועברים דרך הדם אל הכבד והשרירים. בכבד תוצרים אלה הופכים לאנרגיה, חלקם הופך לגלוקוז ואחרים הופכים לגופי קטון. גופי הקטון הם תוצר נוסף של פירוק חומצות שומן בכבד והם מועברים לדם ומשמשים מקור אנרגיה עיקרי לשרירים. במצבי צום ממושכים שמעל מספר ימים, גם מערכת העצבים מסתגלת לשימוש בגופי קטון אלה כמקור אנרגיה חלופי לגלוקוז.
צום ארוך עלול להביא לסיבוכים בשל החלשות המערכת החיסונית ואולי אף למוות. צום יום הכיפורים אורך 25 שעות ואין בו כדי להזיק לאדם הבריא. לאנשים הסובלים מבעיה או מחלה כלשהי, נוטלים תרופות, נשים בהיריון, קשישים או ילדים, מומלץ להיוועץ ברופא לפני תחילת הצום. יש להרבות בשתייה לאורך כל היום שלפני הצום ולהעדיף מים על פני משקאות מוגזים.
בארוחה המפסקת ההמלצה היא להרבות באכילת מזון עשיר בפחמימות מורכבות, שתורמות לתחושת השובע וימלאו את מאגרי הגליקוגן שבכבד לקראת הצום. כדאי לשלב בארוחה המפסקת גם מזון המכיל שומן כגון טחינה, אבוקדו או אגוזים על מנת להאט את קצב התרוקנות הקיבה ולתרום לתחושת השובע.
עם שבירת הצום ההמלצה היא להרבות בנוזלים. כדאי לפתוח בכוס משקה ממותק בטמפרטורת החדר, כמו תה עם סוכר, יחד עם עוגה יבשה או פרוסת לחם עם כפית דבש. זאת כדי לא להכביד על מערכת העיכול מיד בסיום הצום וכדי להשיב לגוף את הסוכר הנחוץ לו. לאחר כשעה ניתן לאכול ארוחה. יש לזכור כי הצום אינו דרך להורדה במשקל והוא לא מסייע בהרזיה. הדרך הנכונה להורדת משקל מבוקרת היא הקפדה על אורח חיים בריא ותזונה נכונה.
הכותבת היא דיאטנית קלינית ויועצת לרשת מועדוני הכושר Great Shape