עד כמה לנישואים יש השפעה על הבריאות?
כל שינוי באורח החיים יכול להשפיע על בריאות הגוף. המחקרים מראים שעדיף בלי טלטלות אישיות ביומיום

לדוגמה, לא אחת השינוי בהרכב הגוף (עלייה באחוזי השומן או הפחתה) הוא תהליך ארוך ומתמשך שלא מאפשר תמיד משוב מיידי אודות השינוי. לאחר תקופה של שבועות או חודשים, אותו אדם מופתע לגלות את השינוי שחל, לטוב או לרע, והדבר עלול להסתכם בק"ג רבים וצמצום או הוספה להיקפים.
מחקרים מראים שלמצב האישי של האדם (נשוי, גרוש) יש השפעה על מדדים כמו הרכב הגוף, משקל, היקפים ועוד. במחקר שנערך במרפאת קופר שבדאלאס ארה"ב, נבחן השינוי בסטטוס הזוגי והכושר הגופני של נשים וגברים.
המחקר נערך בין השנים 2005-1987, והקיף כ-9,000 מבוגרים בגילאי 50-40. בדיקת המעקב בוצעה שלוש שנים מתום המחקר, כשקבוצת הניסוי כללה כ-7,000 בני אדם, וקבוצת הביקורת כ-2,000. הקטגוריות הזוגיות שנבדקו בתחילת המחקר ושלוש שנים מסיומו היו: מרווק לנשוי, מנשוי לגרוש ומגרוש לנשוי. המשתתפים הם שדיווחו על מצבם הזוגי.
הכושר הגופני נמדד על ידי צריכת חמצן מקסימלית במהלך אימון מקסימלי על מסילה. כמו כן, נמדדו שינויים במדד מסת הגוף, מידת הפעילות הגופנית, עישון, צריכת אלכוהול ומחלות כרוניות רציניות.
מהשוואה בין קבוצות הביקורת לנסוי נמצא כי המעבר מסטטוס רווק לנשוי, כלל הפחתה בפעילות הגופנית אצל נשים וגברים כאחד. עוד נמצא, כי הגירושים הביאו לעלייה בכושר הגופני של גברים. החוקרים העריכו, שהמעבר מסטטוס רווק לנשוי או מגרוש לנשוי, הביא לירידה במידת הפעילות הגופנית, בעוד שגירושים גורמים לעלייה ברמת הכושר בקרב שני
במחקר נוסף שנערך במחלקה לרפואה בריגהם ובבית החולים לנשים ובבית הספר לרפואה של הרווארד בבוסטון, נבדקה ההשפעה של נישואים על הדיאטה ושאר מדדי בריאות בקרב נשים בארה"ב. על פי הממצאים, תוחלת החיים של אנשים נשואים ארוכה יותר ובאופן כללי הם בריאים יותר.
מחקר זה בדק את ההשפעה של שינוי סטטוס זוגי על הבריאות. המחקר התמקד בלמעלה מ-80 אלף נשים בנות 71-46 בין השנים 1996-1992. מתברר, שבהשוואה לנשים שנותרו נשואות, אלו שהתגרשו חוו ירידה במדד מסת הגוף. נשים שהתאלמנו חוו ירידה מועטה יותר.
מכאן ניתן להסיק שנשים שהתגרשו חוו ירידה מהותית יותר במדד מסת הגוף, ושהן החלו לעסוק בפעילות ספורטיבית אינטנסיבית יותר (שעה וחצי יותר בממוצע לשבוע ביחס לנשים שנותרו נשואות). כמו כן, הוכח בהשוואה לנשים הגרושות שנשים שנישאו בשנית חוו עליה קטנה במדד מסת הגוף.
על פי המחקרים הללו, שינויים במצב האישי משפיעים ישירות על מדדים בריאותיים שונים. שינוי חיובי בהרכב הגוף: עלייה במסת השריר, ירידה באחוזי השומן, שיפור הכושר הכללי, כולם משפיעים ישירות על המצב הבריאותי. לדוגמה: בהפחתת לחץ הדם במנוחה, איזון רמת הסוכר, שיפור ברמת הכולסטרול, העלאת צפיפות העצם (או האטה באיבוד המינרלים שבה), שיפור יכולת אירובית ועוד. לראייה קיים קשר ישיר בין גוף לנפש.
האם נישואים משפיעים על הבריאות הפיזית? נמצא שנישואים יציבים מגנים על בני הזוג ממוות מוקדם וממחלות ותורמים לבריאות הילדים של הזוג. נוסף על כך, נמצא כי זוגות נשואים החיים בעוני נהנים מבריאות טובה יותר לעומת אנשים ברמה סוציו-אקונומית דומה לשלהם, אבל גרושים, רווקים או אלמנים.
כמו כן, נמצא כי מצבו של אדם, גבר או אישה, בגיל 48 (גרוש, נשוי, רווק או אלמן) מנבא היטב אם הוא יחיה למעלה מגיל 65 או ימות מוקדם יותר. לגברים גרושים סיכוי של 65% בלבד, לעומת סיכוי של 90% לגברים נשואים לחיות מעל גיל 65. לאישה שמעולם לא נישאה סיכוי של 80% לעבור את גיל 65, לעומת 95% לאישה נשואה.
הכותב הוא סגן מנהל קמפוס שיאים באוניברסיטת תל אביב, מנהל תחום הקורסים למדריכי מועדוני בריאות וכושר ומומחה לפעילות גופנית וחדרי כושר