אזהרה: גם מזון אפוי עלול לגרום לסרטן

העובדה שטיגון אינו בריא ידועה לנו, אבל כעת הסוכנות לתקני מזון בבריטניה מזהירה גם מפני אפייה – או ליתר דיוק קובעת: מזונות מסוימים שמקבלים צבע כהה בצורות בישול אלה – עלולים לגרום לסרטן ולנזקים נוספים. עם זאת, מומחים אחרים טוענים: זו היסטריה

ניסן צור | 23/1/2017 18:43
תגיות: צ'יפס,טיגון,אפייה
הסוכנות לתקני מזון בבריטניה פרסמה אזהרה שלפיה מזון מטוגן או אפוי מדי – "עד צבע כהה" – עלול לגרום לסרטן. הסוכנות המליצה לטגן ולאפות מאכלים שיגיעו ל"צבע זהוב בהיר" בלבד, על מנת להפחית את הסיכון הבריאותי. על פי הודעת הסוכנות, מאכלים מסוימים כמו תפוחי אדמה, טוסטים, צ'יפס ועוד, שיהיו מוכנים מדי – עלולים להוות סכנה בריאותית חמורה ואף לגרום לסרטן ופגיעה במערכות חיוניות בגוף.
 
ראובן קסטרו
בין המזונות הרגישים: בטטות, תפוחי אדמה וירקות שורש. ראובן קסטרו

אנשי הסוכנות הסבירו כי מחקרים שבוצעו לאחרונה הוכיחו כי טיגון או אפיית יתר של מאכלים, עד לרמה של צבע חום כהה, משחררת חומר כימי בשם אקרילאמיד הנמצא במזונות עשירים בעמילן. אקרילאמיד הוכח בעבר כחומר שפוגע באיברי גוף שונים בצורה קשה, כמו גם במערכת העצבים ומערכת הרבייה, ואף עלול לגרום לסרטן.

מנהל הסוכנות בבריטניה, סטיב ווירן, אמר כי "אנו לא מבקשים להימנע ממזונות מסויימים או מקבוצת מזונות כלשהי, אלא לשנות את הרגלי התזונה כך שנקטין את הסיכון לפגיעה בריאותית. אנו גם לא מבקשים מאנשים לדאוג בגלל פיסת מזון אקראית שטוגנה או נאפתה יתר על המידה, אלא לנהל את הסיכונים לאורך כל החיים ולהימנע מצריכת מזון שנאפה או טוגן יותר מדי ועלול לפגוע בבריאות".

הסוכנות פרסמה רשימת מזונות הכוללים רמות גדולות של אקרילאמיד שמשוחרר בטמפרטורות גבוהות: תפוחי אדמה ובטטות, ירקות שורש שונים, קרקרים, דגנים, לחם, ביסקוויטים וקפה.
 
צילום: שאטרסטוק
לא רק מזון מטוגן. המבורגר וצ'יפס צילום: שאטרסטוק

קט מהלוהלנד, יועץ בכיר בסוכנות לתקני המזון בבריטניה, אמר כי "אם אתם צורכים הרבה צ'יפס, טוסט מעט שרוף או מאכלים דומים, זה עשוי להיות מסוכן יותר לבריאותכם. לא מדובר בסיכון עצום, אבל עדיין סיכון גבוה מהרגיל".

במקרה של רכישת מזונות מוכנים, המליצו אנשי הסוכנות לוודא כי הם נאפו או טוגנו רק עד צבע בהיר ולא כהה מדי. הם גם המליצו להרתיח או לאדות מזונות במים או אדים, על מנת להימנע ככל האפשר מטיגון או אפייה ארוכים.

מחקרים שבוצעו בעבר בבעלי חיים הוכיחו כי רמות גבוהות של אקרילאמיד גרמו להתפתחות סרטן בבעלי החיים, והמדענים מעריכים כי מדובר בתגובות תואמות גם אצל בני אדם.

עם זאת, פרופסור דוד שפיגלהלטר מהמכון להבנת ציבורית של סיכונים באוניברסיטת קיימברידג', ניסה להרגיע את הציבור ואמר כי הסיכון ללקות בסרטן כתוצאה מצריכת מזונות מטוגנים או אפויים מדי אינה גבוהה במיוחד.
 
צילום: ראובן קסטרו
מזונות שעלולים להפריש חומר שנוי במחלוקת. טוסט צילום: ראובן קסטרו

לדברי פרופ' שפיגלהלטר, "אפילו מבוגרים עם הצריכה הגבוהה ביותר של אקרילאמיד יצטרכו לצרוך 160 פעמים יותר מאשר הם צורכים כעת, על מנת להגיע לרמה שהביאה לצמיחת תאים סרטניים אצל עכברים. הסוכנות לתקני מזון לא סיפקה שום אומדן לגבי הנזק שגורם אקרילאמיד או התועלת שתיגרם לאנשים שיפחיתו את צריכת המזונות הכהים מדי, כתוצאה מטיגון או אפיית יתר".

גם אמה שילדס, קצינת מידע בריאותי במכון לחקר הסרטן בבריטניה, אמרה כי יתכן שאקרילאמיד אכן נחשב כחומר מסרטן, אולם עדיין לא ברורה מידת הסכנה האמיתית שלו. עם זאת, "כדי להיות בצד הבטוח", היא המליצה "להפחית את החשיפה למזונות מטוגנים או אפויים מדי. גם כדאי להפחית את צריכת המזונות עתירי הקלוריות כמו צ'יפס, עוגיות, ושאר המוצרים שנחשבים כמכילים כמויות גדולות של אקרילאמיד".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים

עוד ב''תזונה וכושר''

כותרות קודמות
כותרות נוספות