"יידיש היא הבלוז היהודי": ג'ימי לויד יופיע הערב בפסטיבל הכלייזמרים
הסיפור של ג'ימי לויד מתחיל כילד בטרינידד, ממשיך במפגשים של פעם בחיים עם הזמר האגדי נט קינג קול ועם הרב בא-גד ומגיע עד לפסטיבל הכליזמרים בצפת, שבו ישיר הזמר ביידיש

ג'ימי לויד צילום: יח''צ
אף מילה בעברית, אפילו לא "הבה נגילה", בטח לא "איידישע מאמא" שהוא היום כמעט הסמל המסחרי שלו. הערב ישתתף זמר הנשמה שהתמחה בשירי נט קינג קול בפסטיבל הכליזמרים ה-21 בצפת, ובו ישיר שירים מהמקורות ושירים ביידיש. לויד הוא כיום כמעט ישראלי לכל דבר, לוקאל פטריוט שמכריז על כך בראש חוצות. הוא גם מוכן להתראיין בעברית, אבל כדי שהעסק יזרום, אנחנו חוזרים לאנגלית.
מה אתה עושה בעצם בפסטיבל כליזמרים?
"מה זאת אומרת? אני שר שירים חסידיים יפים. שירים חסידיים הם כמו ג'ז או בלוז".
אבל בוא נגיד שאלה לא בדיוק השורשים שלך.
"השורשים שלי הם אנושיים. מוזיקה היא משהו אנושי, שלמעשה בא ממקורות שנמצאים מעלינו".
אבל אתה שר בדרך כלל נט קינג קול, ג'יימס בראון ופרנק סינטרה.
"על מה אתה מדבר? אני שר ביידיש, בפולנית, ברוסית, ברומנית".
ללויד אין שום בעיה להסביר איך זמר יליד טרינידד מגיע לבצע שירי נשמה ביידיש. "הכל מלמעלה, אצבע אלוהים", הוא אומר בעברית וחוזר מיד לאנגלית, "אני מאמין שכל אדם נמצא במקום שהועידו לו להימצא, וכשאתה מגיע למשהו, אל תשאל הרבה שאלות".
ואיך התאהבת ביידיש?
"יידיש היא מוזיקה שמבטאת סבל. ממש כמו הבלוז האפרו?אמריקני, יידיש היא הבלוז היהודי. גרשווין הוא יהודי. תקשיב ל' סאמרטיים' ותבין עד כמה יש כאן מפגש בין בלוז למוזיקה יהודית. ולי, שקיבלתי בילדותי חינוך פרוטסטנטי, אין בעיה להתחבר למוזיקה יהודית, ממש כמו שאני מתחבר לגרשווין".
לויד הגיע מלונדון לישראל באמצע שנות ה-70 להופעות במועדון הלילה "סברה", והוחתם לשישה שבועות. "לא ידעתי עברית, מעולם לא שמעתי יידיש", הוא נזכר, "דיברתי רק אנגלית וספרדית. לא שהתאהבתי בישראל ברגע שרגליי נגעו באדמת הקודש, אבל ב'סברה' פגשתי כמה מוזיקאים נפלאים שנתנו לי להרגיש כמו בבית. וחוץ מזה, במועדון אהבו את מה שעשיתי, אז החוזה הוארך משישה שבועות לשנה וחצי". מאז מדובר בסיפור אהבה מתמשך. "באמריקה שואלים אותי אם אני מגיע להופעות כנציג הסוכנות", צוחק לויד.
מוזר
אולי לשמוע, אבל מי שהביא את לויד לצפת היה לא אחר מהרב יוסף בא-גד. "למעשה, הוא זה שהחזיר אותי לישראל בשנת 1986", מספר לויד. "הופעתי אז במועדון בברוקלין. הוא שמע אותי אז שר "א-יידישע מאמא" ונטרף על הביצוע, וכעבור שנתיים הזמין אותי להופיע בערב מיוחד לכבוד 35 שנה לישיבת נחלים. הייתי אמור לחזור לניו יורק כעבור יומיים, אלא שאחרי ההופעה קיבלתי הצעה שלא יכולתי לסרב לה - להופיע במלון הילטון בירושלים. מאז אני רוב הזמן כאן. אין לי משפחה בארץ, אבל ישראל היא המשפחה שלי, וזה גם מה שמביא אותי לפסטיבל הכליזמרים בצפת. אני מאמין שהיהודים הם העם היחיד ביקום שיש לו קשר עם אלוהים".
ומה תשיר בצפת חוץ מ"א-יידישע מאמא" ?
" את השיר 'כי בשמחה תצאון' שבוצע באחד הפסטיבלים החסידיים, הרב קרליבך כתב את המוזיקה. אשיר גם את 'אלוקיי, נשמה שנתת בי'".
אז מה אתה מעדיף לשיר היום, נט קינג קול או הרב קרליבך?
"את נט קינג קול לא אנטוש לעולם. הייתי נער כשהוא הגיע לטרינידד. הוא שמע אותי שר, וסיפר
לכל מי שפגש ששמע נער בעל קול נפלא שכדאי לטפח אותו. הוא גם הבטיח שכשאגיע לאמריקה, אקבל ממנו עזרה. אתה יודע מה זה היה לנער טרינידדי לקבל מחמאה מענק כמו נט קינג קול? בדיעבד, הוא האיש שגרם לי לעזוב את טרינידד ולהגיע עד לכאן".