סרטי האוסקר: הגרוע, הרע והלא נורא
במרכז טקס האוסקר השנה חמישה סרטים פגומים וקלושים למדי. השאלה, על כן, היא מי יזכה בפרס הבמאי הפחות איום, ומי יקטוף את תואר התסריט הפחות מופרך

לטוב או לרע (בעיקר לרע), "האביר האפל" היה ה-סרט ההוליוודי בשנת 2008. הן בפרמטרים של הכנסה בקופות והן אצל מבקרי הסרטים האמריקנים, שדומה כי ירדו לגמרי מהפסים נוכח הסרט הנבוב הזה. לכן, מוזר היה להיווכח לפני כחודש שדווקא ההצלחה הזאת סולקה מטבלת המועמדויות לתואר ההפקה הטובה של השנה, ובשטח נותרו חמישה מועמדים דלים למדי, שקשה, קשה מאוד, למצוא בהם משהו חיובי.

הבאזז התקשורתי גורס ש"נער החידות ממומביי" הוא שייקח הפעם את האוסקר. והרי היו כבר דברים מעולם.

"נער החידות", לא יותר ממבט בריטי פולקלוריסטי מתנשא על תרבות זרה ומוזרה, עדיף על מיאוס "נער קריאה", שניכרים בו סממנים מהוססים להבנת הצד הנאצי שבסיפור מלחמת העולם השנייה ולקבלתו. שני מתחרים נוספים על הפרס, "מילק" ו"פרוסט/ניקסון", מעדיפים להתמקד בעוללות הפוליטיקה האמריקנית בשלהי שנות ה-70, ושניהם מאכזבים באותה המידה. בעיקר בגלל היעדר זווית ראייה חברתית רעננה או משום חוסר מקוריות באופני ההגשה של שני המוצרים הפילמאיים הללו לצרכניהם.
מהבחינה הזאת, "הסיפור המופלא של בנג'מין באטן" הוא ממש פריצת דרך. שכן ניכר בו שהבמאי דיוויד פינצ'ר עושה כל שביכולתו כדי להשחיל אלמנטים מאתגרים אל תוך הסיפור הקטן הזה. על אף שהתוצאות על הבד אינן מספקות, סרט זה הוא המוצלח מבין החמישה. האם זוהי סיבה להעניק לו פרס אקדמיה? לא בהכרח. הבאזז כנראה ינצח ו"נער החידות" הוא שיזכה. פינצ'ר יתנחם בפרס הבמאי הטוב. או שמא מוטב להגדיר זאת כבמאי הפחות גרוע.
מזל שמיקי רורק עשה השנה את הקאמבק שלו, וסגר את הסיפור בכל הקשור לקטגוריית השחקן המצטיין. רורק, בהתפרצות פראית שיונקת ממקורות של התייסרות נוצרית, טורף את הבד בסרט "המתאבק" ולא מותיר שום פיסת עוגה למתחריו.
בנסיבות אחרות, ניתן היה להצביע על פרנק לנג'לה - המגלם באלגנטיות תיאטרלית את הנשיא המבוזה ריצ'רד ניקסון ב"פרוסט/ ניקסון", כזוכה ראוי. אך לא כשחיית הטרף רורק משוטטת בזירה. שון פן ("מילק") וריצ'רד ג' נקינס ("האורח") אינם משחקים תפקיד משמעותי בהתמודדות הנוכחית, ואפילו לא המגה סטאר בראד פיט, שמועמד על התעלול "בנג'מין באטן".

ומי כמו 5,000 החברים באקדמיה ההוליוודית יודעים להעריך מאמץ יחצני שכזה. סיבה מספיק ראויה כדי
מריל סטריפ, שמרביצה שטיקים מעולם התיאטרון ב"ספק" ; אן האתוואיי, בהופעה מעצבנת ב"רייצ'ל מתחתנת" ; קייט ווינסלט, שדומה כי אין במילון הקונבנציונלי די מילות גנאי כדי לתאר את הופעתה ב"נער קריאה". האלמונית מליסה לאו ("נהר קפוא"), שלא תזכה באוסקר, היא היחידה שראויה לו, ועל כך בהרחבה בהמשך הסקירה.


שונים הדברים בקטגוריית התסריט המקורי, כשתחת מטרייה זו, לצד "מילק" החיוור, מסתופפים כמה מועמדים בעלי משמעות של ממש. "וול-E" המצויר, "חופשייה ומאושרת" של הבריטי מייק לי, "נהר קפוא" המצוין ו"ברוז'" המתחכם . נראה כי דווקא סרט האנימציה, שבמשאלי מבקרים רבים הוכתר כסרט השנה של הוליווד, יהיה הזוכה.