ילדים מבשלים: "הטבח המתוסבך" מגיע לטלוויזיה
השף אבי ביטון מאמין שלאהבה לבישול אין גיל אז הוא חבר לעודד פז, חביב הילדים, ויחד הרימו תוכנית בישול שמיועדת דווקא לקטנים. כך הופכים את הבישול למשחק

"אני חושב שכל מי שמבשל בתור ילד, יישאר עם זה כל החיים", מחייך ביטון, "אמנם אם הוא יהיה חכם הוא יילך לאוניברסיטה, ולא יפתח מסעדה, אבל אהבה לבישול היא חסרת גיל".
כעת משמש ביטון כיועץ הקולינרי לתוכנית בישול חדשה, שמיועדת לילדים בלבד, "הטבח המתוסבך", שתעלה לשידור רק ב-VOD של "הוט". את התוכנית מנחה עודד פז ("הפיג'מות") והיא מיועדת לילדים בגילאי 9-15.
"זה בעצם דוקו-אוכל", מסביר פז, "זה תמיד מתחיל בקטע מבוים במטבח שלי, וממנו אני יוצא למסע בעקבות מאכל מסוים. אחר כך אני חוזר ומבשל במטבח. כך למשל בפרק שעשינו על ארוחות בוקר, יצאתי לקיבוץ להביא ביצים ולחלוב פרות, וכשחזרתי הכנתי ארוחת בוקר בכוס, כי כאילו גיליתי שכל הצלחות נשברו".
פז וביטון עבדו על המתכונים בבתים הפרטיים שלהם, והשף המיר מתכונים מסורתיים לחוויות יצירתיות. "כשישבנו עם אבי אמרנו שאנחנו רוצים מנות עם טוויסט", מספר פז, "אז הוא הציע לעשות מרק בטעם שקדי מרק או במקום מרק תירס, מרק בטעם פופקורן. כדי להתאים את המתכונים לילדים היינו צריכים לפשט את המנות מהבסיס.
חוץ ממנה מורכבת בתוכנית 'על האש', כל שאר המנות הן בסיסיות. לא באנו לחנך ולהגיד מה בריא ומה לא, לא אוהבים סושי? נגלגל שניצל אורז וחביתה. זה מאתגר ילדים לא לעשות רק כדורי שוקולד. צריך לדבר לילדים בגובה העיניים, השיטה היא לא להתיילד".
לדברי השף ביטון, שבקרוב יפתח בר אוכל בתל אביב, לא הייתה לו בעיה להיכנס לעולם של הטבח המתוסבך, כי הוא ילד בעצמו. "צריך לחשוב בראש של ילד ואת זה עשינו בקלות רבה", הוא אומר, "יש לי אחיינים שאני מבשל איתם מדי פעם. עשיתי סדנאות בישול ילדים.
ילדים חייבים לעבוד הרבה עם הידיים, הם לא יכולים לעשות משהו יותר מארבע פעמים, הם אוהבים ללוש ולעבוד עם הרבה חומרים, ולהתעסק בדברים שהם חצי משחק. אני גם אומר למבוגרים שאני
כמי שלימד את עצמו לבשל, עודד פז מספר כי האהבה להכנת האוכל הייתה בבסיס התוכנית. "אני אוהב להכין מרקים, אין בחורף שבוע בלי מרק אמיתי, לא משקיות. הרעיון נולד מתוך המחשבה שאין לקהל הילדים ובני הנוער תוכניות בישול, כי מתייחסים לילדים כמי שלא צריכים להכין אוכל-שההורים יבשלו".
רוב ההורים מפחדים להכניס ילדים למטבח בגלל הבלגן.
"אתה יודע איזה בלגן יש במטבח אחרי שאני עושה לזניה? יש לי אחיינית שעולה לכיתה ב' ואנחנו מבשלים יחד. צריך לקחת צעד קדימה כדי שהילד יבוא ויגיד 'אמא, אבא, בואו נעשה יחד'. בכל אופן רוב המנות לא משאירות בלגן, וגם אם כן, אני רוצה שבמקום שההורים יכינו את המנה שהילדים יבשלו וההורים ישטפו כלים. זה לא רק למידה, זה להעביר את הזמן בכיף".