חבלי לידה: בין "כוכב נולד" לעלייה הרוסית

חשיפה: ולאדי בלייברג לא עבר בתחילה את האודישנים ל"כוכב נולד". וגם : איך השתנו הרגלי הצפייה של יוצאי ברית המועצות לשעבר בזכות התוכנית?

ערן סויסה ולי-אור אברבך | 29/8/2009 19:12 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ולאדי בלייברג, אחד מהפייבוריטים של העונה השביעית של "כוכב נולד" ופיינליסט בגמר שייערך ביום ראשון, לא עבר את האודישנים לתוכנית, ורק לאחר דיונים ממושכים החליטו השופטים וההפקה להרחיב את הנבחרת ולהכניסו.
כוכב נולד
כוכב נולד צילום: רונן אקרמן

עוד בטרם נפתחו האודישנים לציבור הרחב, התקיימו אודישנים לזמרים שאותרו על ידי ההפקה, שבהם השתתפו מתמודדים בעלי הכשרה מוזיקלית - בין היתר השתתפו בשלב זה של האודישנים בוגרי בתי ספר למוזיקה ובוגרי להקות צבאיות, בהם גם בלייברג.

לאחר שהסתיימו כל האודישנים, התקיימה סדנה באשקלון, שאליה הגיעו מאה המועמדים הסופיים, ביניהם בלייברג. במהלך הסדנה נופו עוד 40 מתמודדים, שלא הצליחו להגיע לשלב הסופי.

ימים ספורים לאחר מכן הגיעו 60 המתמודדים הנותרים, ובלייברג איתם, אל יום ההודעות באשקלון, שבו התבשרו המועמדים אם הם בתוך הנבחרת או לא. ביום זה התבשר בלייברג שהוא מחוץ לנבחרת.

על פי גורם המעורב בפרטים, השופטים דנה אינטרניושנל וצביקה פיק היו בעדו, ואילו שאר השופטים תמכו בו פחות. "הם טענו שהוא טו מאץ' ושהוא מלא במניירות", סיפר הגורם. "היה שם דיון סוער, ובסופו של דבר החליטו לשלוח אותו הביתה". "בניגוד למרינה מקסימיליאן בלומין ולמישה קירקלן, ולאדי הגיע לאודישנים עם כל ההוויה הרוסית", סיפר גורם אחר. "הבגדים, ההופעה, הנעליים, הכול היה קיצוני והיה קשה להם לעיכול".

זמן קצר לאחר מכן החליטו בהפקה ובצוות השופטים שאולי הם מיהרו לשחרר את הזמר המוכשר הביתה, והחליטו להרחיב את הנבחרת ל-22 מתמודדים במקום 20 בלבד. לאחר שכבר הגיע לביתו הוזמן בלייברג לשוב אל האולפן, ושם הודיעו לו שהוא בפנים. אז הצליח בלייברג לכבוש את קהל הצופים בבית ולהגיע אל שלב הגמר.

הזינוק של מישה

לא ברור אם הצלחתו של ולאדי היא תולדה של הצפייה של הישראלים דוברי הרוסית בתוכנית, או שההצלחה הזאת שלו היא שהביאה את אותו קהל אל המסך.

בלייברג הוא אולי המתמודד הראשון ב"כוכב נולד" המייצג באופן מובהק כל כך את העלייה הרוסית. על אף שקדמו לו כמה וכמה מתמודדים בני העלייה הגדולה האחרונה, בלייברג צמח בתקשורת הרוסית ודמותו מוכרת לצופי ערוץ 9 ולצופי הערוצים האחרים דוברי הרוסית.

בתחרות זמר של העולם הרוסי שארגן ערוץ 9 ב-2007 זכה בלייברג במקום השני, באחד המשדרים הנצפים ביותר בתולדות הערוץ עד אז. סגנון השירה שלו והשואו שהוא נותן מזוהים מאוד עם הזירה התקשורתית שבה צמח ופחות עם התרבות הישראלית הפופולרית.

יוצאי ברית המועצות לשעבר אינם מתיישבים כמעט מול ערוץ 2. הצפייה שלהם בפריים טיים דובר העברית זניחה עד לא קיימת. הם עדיין שומרים בקנאות על נאמנות לערוץ 9 ולערוצים מרוסיה. זאת על אף שמדובר בעלייה שימלאו לה 20 שנה בישראל. צפייה ערה מעט יותר בפריים טיים נרשמת בדרך כלל כשמשודרות תוכניות הפופולריות בקרב כלל האוכלוסייה.

על פי נתוני זכיינית ערוץ 2 קשת המשדרת את "כוכב נולד", בשנתיים האחרונות נרשמה עלייה משמעותית בצפייה בתוכנית בקרב העולים. הרייטינג הממוצע של העונה עד כה (לא כולל נתוני השבועיים האחרונים), עומד על 6.8 אחוזים מקרב משקי הבית של העולים. מדובר ב-36 אלף צופים עולים בממוצע לתוכנית. זהו נתון מעט נמוך לעומת השנה שעברה (37 אלף), אולם הוא צפוי להתאזן עד סוף העונה.

לשם השוואה, ב"כוכב נולד 2" צפו רק 8,000 עולים בממוצע, וב"כוכב נולד 3" - אז הגיע מישה קירקילן לגמר - חל זינוק משמעותיל?18 אלף עולים בעונה. ב"כוכב נולד 5", שהביא את מרינה מקסימיליאן בלומין לגמר, כבר צפו 31 אלף עולים בממוצע בכל תוכנית.

את העניין ההולך וגדל של יוצאי ברית

המועצות לשעבר ב"כוכב נולד" אפשר להקביל לצפייה שלהם בתכנים בעלי חשיבות לאומית כמו האירוויזיון או אפילו תחרות מלכת היופי. כמו ההשתתפות בתוכניות, כך גם הצפייה בהן הופכת בעבור העולים למעין כרטיס כניסה ללב הישראליות.

"כוכב נולד", שהפכה כבר מוסד ישראלי מבוסס, משרתת בדיוק מטרה זו בשביל הצופה העולה, שבדרך כלל מרגיש נוח יותר בערוצים אחרים. "מובן שלכל אוכלוסיית מיעוט יש מוטיבציה להשתתף, כי לצפות בתוכנית זה כמו להשתתף בחברה כולה", אומרת ד"ר נלי אליאס, ראש המחלקה לתקשורת באוניברסיטת בן-גוריון. לדבריה, "מהגרים בכל חברה מחפשים את המרחב המשותף כדי לבלוט, וכל תוכן תרבותי פופולרי הופך להיות מרחב כזה".

עם זאת, נוכח הנתונים, דוחה אליאס את הרמיזה לכך שהעולים לבדם מטיסים את ולאדי לאילת. "אני לא הייתי טוענת שוולאדי הגיע לגמר בזכות קולות העולים", היא אומרת. "אתה רואה שיש אצלם עניין הולך וגדל בתרבות הישראלית עם השנים. כל פורמט תקשורתי שיש לו ממד ציבורי מספק אזור מפגש בין תרבויות ויוצר מכנה משותף. במקרה של'כוכב נולד', בגלל שזו תוכנית שירה ותחרות, קל להתחבר אליה.'כוכב נולד' הופכת להיות כרטיס כניסה ברגע שהיא חלק אינטגרלי מהשיח הציבורי. הצעירים מבינים שכדי להשתלב בתיכון ובחטיבה, אולי אפילו במקום העבודה, צריך להבין בזה".

לדברי אליאס הרייטינג של הערוצים המרכזיים היה הולך וגדל, לו היו יותר "ולאדים" בטלוויזיה, לא רק ב"כוכב נולד". " יש עדיין תת ייצוג של יוצאי ברית המועצות לשעבר. אם יוצאי בריה"מ לשעבר היו רואים יותר נציגים שלהם על המסך, היינו רואים את אותו רייטינג גם בתוכניות אחרות".

"לגבי נתוני הרייטינג, אנו לא רואים סיבה לדאגה", אומר ליאוניד בלכמן, מנכ"ל ערוץ 9. " הקהל הרוסי הפגין נאמנות לשידורי ערוץ 9 גם בשנים עברו בזמן שידורי 'כוכב נולד'".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים