האצילות לא מחייבת: על "אחוזת דאונטון"
"אחוזת דאונטון", מיני סדרה אנגלית המשודרת בערוץ 1, מצליחה להיות עוצמתית ומרהיבה וכן לשמור על עניין והתפתחות
''אחוזת דאונטון'', יום שישי, ערוץ 1

אמנם את שלד העלילה פגשנו כבר בסדרות בסגנון "על אדונים ומשרתים" - שני מעמדות הכלואים יחדיו באחוזה אחת ומצייתים למערכת כללים נוקשה ותוקפנית - אבל ניסיון הבגידה ש"אחוזת דאונטון" מחוללת למערך הזה כולו תופינים לשבת.
לכאורה, הכל קורה בעקבות תאונה: יורשיה החוקיים של האחוזה - שמתוקף אירוסים מלאכותיים היו אמורים להבטיח את המשך שושלת הכסף וחיי הבטלה - טבעו בטיטניק, והאחוזה עברה לידיו של קרוב משפחה חצי אלמוני. עורך דין חתיכי ממנצ'סטר, שכה רחוק ממלייה האצילות המלא מעצמו, מחליט, עם תום ימי האבל (בעיקר על אובדן הירושה), להתגורר עם אמו באחוזה. הידיעה הזו מפצלת את הקראולים: האדון מקבל בשמחה כבושה את הגזרה, ואילו אמו מחליטה לצאת לקרב. העימות הזה חושף מלחמה בין העולם הישן לחדש. עבורו זו הזדמנות להשתחרר מהכבלים, ואילו הצד הנשי מנסה לשמר בכוח את ההירכייה הישנה. הוא נבנה כמופת הומני, והן כפקאצות של שנות ה-20 במאה הקודמת.

מצד אחד, בא לך שכל המבנה המקומם הזה יתנפץ, שילכו לעזאזל כל האדונים והאדוניות האלו ביחד עם רובי הציד ופשטידות הקידני שלהם. מצד אחר, למפץ הגדול יש מחיר: הסדר הישן נותן ביטחון כלכלי לבנות ומבטיח את עתידן. הקידמה, מבחינתן, היא סכנה.
כל הדרמה הנפלאה הזו לא הייתה יכולה להתקיים בלי החברים מעבר לקיר: המשרתים. הסדרה מטיבה לתאר שני מעמדות בעולם מקביל. לכאורה הכי רחוקים בעולם, אבל בעצם דומים. גם כאן יש היררכייה פנימית נוקשה ומערכת של מעמדות וחוקים, וגם כאן יש את מי שעוסק ברקיחת מזימות לטיפוס בסולם הקידום. במובן הזה התפקיד של המשרתים כפול: תמונת מראה של האדונים הגדולים ושחקנים בטריטוריה שלהם.
דיאלוגים