"חצי מיליון למשה פרץ? טוב, נשלם"
לפני שנה שכר מרכז השלטון המקומי חברה פרטית, שאמורה היתה לרכז את רכישת מופעי הבידור לעיריות - ולהוזיל את העלויות. בפועל, האמנים הגדולים ומשרדי ההפקה לא שיתפו פעולה, והרשויות המקומיות לא זנחו את המרוץ אחר הכוכבים, גם אם זה אומר לשלם 150 אלף שקל להופעה לא מלאה של אייל גולן, שרית חדד או משינה. האם שר הפנים יכול לעשות שינוי? ואיך זה קשור לשנת בחירות ברשויות המקומיות?

הביקורת בשטח ותחושת בזבוז כספי הציבור חוזרות על עצמן כל פעם מחדש, אלא שהשנה המצב אמור היה להשתנות. בינואר 2012 שכר מרכז השלטון המקומי את חברת "מופעים בעם", שהיתה אמורה לגבש את כלל הרשויות לכדי כוח קנייה אחד, ולמעשה לסגור הופעות במחיר שפוי והגיוני במהלך כל השנה. מדובר, אגב, בחברה פרטית שגובה חמישה אחוזי עמלה על כל חוזה שנחתם.
כהחלטה גורפת הגבילה "מופעים בעם" את עלות מופעי יום העצמאות (בלבד) לכ־70 אלף שקל לאמן, בניסיון לקבוע רף עליון שיפסיק את השתוללות המחירים. אלא שהתוצאה המקווה לא הגיעה: הרשויות המקומיות השתמשו בשירותי החברה כדי לסגור אמנים "קטנים" וזולים, ואילו את האמנים הגדולים והיקרים המשיכו לשכור במחירים הגבוהים והאופייניים לחג. כך קרה שגם השנה עיריות, אפילו קטנות, מוציאות ביום העצמאות מאות אלפי שקלים, במקרה הטוב, או הרבה יותר מכך, עד כשני מיליון. בסך הכל יוציאו העיריות והרשויות המקומיות בישראל עשרות מיליוני שקלים על החגיגות, ושיאני המחירים הם האמנים הגדולים כמו אייל גולן, שרית חדד או משינה, שיקבלו כ־150 אלף שקל להופעה קצרה יחסית.
בדיקת "מעריב" מגלה מדוע לא צלח הניסיון לרסן את מלחמת המחירים ביום העצמאות, למה העיריות והרשויות המקומיות לא מתאגדות - דרך חברת "מופעים בעם" או בדרך אחרת - ומחליטות לקבוע רף עליון שיפסיק את המרוץ, כיצד כספי הציבור מתפזרים בנדיבות, והאם יש סיכוי שמישהו יעשה פה סדר.
האמנים, כך נדמה, רחוקים מלהיות הגורם העיקרי למסע הבזבוזים המסורתי. הפרצה, או במקרה הזה הקופה הציבורית, היא שקוראת למשרדי ההפקה המייצגים את האמנים. כסף ציבורי מתגלגל להנאתו, ואם אפשר לבקש, ולקבל, סכומים אסטרונומיים – אז למה לא? "לראשי הערים אין שום אחריות ציבורית", טוען גורם בחברת "מופעים בעם". "אם כולם היו קונים את ההופעות דרך חברה אחת, המחירים לא היו גבוהים כל כך, נקודה. המצב היום הוא שראש עיר בא לאמן ופשוט אומר לו 'אני רוצה אותך השנה בכל מחיר'. לפני חצי שנה ניגש אליי ראש עיר גדולה ואמר לי 'אני רוצה את משה פרץ ביום העצמאות'. אמרתי לו 'הוא סגור בעיר רחוקה, הוא לא יכול'. הוא ענה 'אני מוכן לשלם כל מחיר'. אמרתי 'זה יעלה חצי מיליון שקל', והוא המשיך 'אני משלם'".
אז כך זה נסגר?
"לא, כי פרץ באמת היה תפוס. מבחינתו של הזמר, הוא ילך למי שישלם יותר, אבל אם יקנו אותו בפחות, הוא גם יבוא. יש אמנים שהעיר לא תעבור קיץ בלעדיהם, אז הם מרשים לעצמם לקחת כמה שהם רוצים. יש אמרגנים שכשאני מתקשר הם אומרים 'איפה זה? אה, יש להם כסף'. המשרדים תוקעים מחירים לכל עירייה כראות עיניהם. אין מחירון. אותו אמן יכול לעלות בארבע עיריות ארבעה מחירים שונים".
"בשורה התחתונה, העיריות נושאות באשמה. אם אמן מבקש 200 אלף שקל והעירייה משלמת לו, אז היא אשמה. יש כאן בעיה - אין שום רגולציה, אין פיקוח על הכסף שיוצא. ועוד עניין, מה יקרה אם ראש העיר הוא מושחת, או שיש מנהל אגף מושחת, והם עובדים דרך מישהו שמסדר להם דברים. אף אחד לא יכול לדעת".

גם ראש עיריית מעלות וראש מרכז השלטון המקומי, שלמה בוחבוט, לא מרוצה מהמצב. "כל ראש עיר מחליט מה הוא מביא ומה לא. אני נתתי להם כלים, כולל חברת 'מופעים בעם', כדי שיוכלו ליצור קשר אחד עם השני, אבל מתברר שקשה לחדור לשטח של כל מיני מפיקים, שמראש רוכשים הופעות של אמנים ואז משמשים כמתווכים. המצב לא פשוט, זה כמו קרטל".
בוחבוט מתייחס למצב הנתון שבו לא מעט אנשים גוזרים קופונים בדרך להופעה בעיר. כיום הופעה לא נסגרת כמובן מול אמן מסוים, אבל גם לא ישירות מול מי שמייצג אותו. ההופעות נקנות מראש על־ידי חברות הפקה, ואלו מוכרות אותן לגורם הבא, שלעתים הוא העירייה ולעתים חברה נוספת שגוזרת עוד קופון. "שלומי שבת, למשל, מיוצג דרך הליקון", מסביר הגורם ב"מופעים בעם", " אם אתה רוצה אותו להופעה, אתה חייב לקנות רק ממי שהליקון מכרו לו. העירייה, אם היא רוצה ואם לא, משלמת תיווך. לפעמים זה מגיע לרשויות אחרי ארבע ידיים".
גורם הקשור לאגף התרבות באחת הרשויות בארץ לא רואה כיצד תבוא הישועה מ"מופעים בעם". “הם לא מצליחים להשתלט על זה”, הוא אומר, “האמנים הגדולים לא מוכנים ללכת איתם כי הם שוברים להם את העסק הכלכלי. זה הרי הכל כסף. הם גם לא יצליחו בעתיד, זו בעיה מטורפת”.ואילו גורם בעיריית אשדוד רואה דווקא ב”מופעים בעם” את הבעיה. “הם לא סיפקו לי שום דבר יותר זול, ואני מתנגד להם נחרצות”, הוא אומר. “אני משיג אמנים במחיר זול יותר מהם. למה אני צריך לשלם למופעים תוספת של חמישה אחוזים מעבר למה שאני מוציא ממילא? הם לא זולים”.
בשורה התחתונה, בלית גורם חיצוני שיתערב במרוץ החימוש שחוזר על עצמו מדי שנה, העיריות מפחדות למצמץ ראשונות ולפספס את האמנים הגדולים. “ראשי הערים נמצאים בקונפליקט עם הציבור”, מודה בוחבוט. “אם אנחנו לא מביאים מופעים אומרים שאנחנו קמצנים בני קמצנים, ואם אנחנו מביאים אומרים שאנחנו פזרנים. אוי לי מיוצרי ואוי לי מיצרי”.
דווקא מנכ”לית “מופעים בעם”, ליאת רבנר, מצליחה להציג שבריר אופטימיות לגבי שינוי מגמה: “קמנו לפני שנה והרשויות מתחילות להפנים את התהליך הזה של רכש מרוכז של אמנים. רשויות שעבדו איתנו בשנה האחרונה כמו בת ים, רחובות, דימונה, שוהם, נתיבות ורמת השרון, קנו במרוכז והמחירים ירדו והיו הוגנים יותר”.

ובינתיים, החגיגה נמשכת. ב"ידיעות אחרונות" פורסמו השבוע ההוצאות על יום העצמאות מצד עשרות רשויות, שמסתכמות כאמור, ועל פי הערכות, בעשרות מיליוני שקלים. תושבי חיפה ייהנו מחגיגות גדולות במיוחד ומהופעות של 13 אמנים מובילים, בהם שלומי שבת, אביב גפן, דודו אהרון והדג נחש. המחיר לצרכן, כלומר לנו: 1.9 מיליון שקלים.
"החתמנו 13 אמנים והם עוברים בשבע הבמות שלנו", אומר ל"מעריב" ראש העיר יונה יהב. "יש להם שבעה מופעים, לא באורך מלא. אבל העלות המרכזית היא בכלל לא האמנים, אלא השמירה, שזו שערורייה שאין שנייה לה. המצב הוא כזה שסביב כל במה צריך אנשי בטיחות וביטחון, וכל אחד ששם שלייקס עולה הון עתק".
אתה חושב שבתקופה כזאת, של קיצוצים ובעיית יוקר מחייה, זו הוצאה פרופורציונלית?
"תראיינו אותי לקראת יום העצמאות הבא ואני אגיד אם מדובר באותו היקף או לא. למה לא שאלתם אותי על פסח שהיו אצלנו חגיגות ענק? אין מה לעשות, אנחנו רוצים את האמנים האלה, זה היום הגדול שלהם, והם קובעים את המחירים".
אגב, בעירייה עצמה מסבירים את מספר הבמות הגדול יחסית ב"מבנה הדמוגרפי והטופוגרפי המיוחד של העיר, המחייב בניית במות ברחבי העיר". טופוגרפי, ברור. בעיריית עפולה, שתפנק את תושביה בהופעות של אהוד בנאי, משה פרץ וזהבה בן, דווקא מגלים עניין בחברת "מופעים בעם". "הרעיון מאוד חיובי", אומר יניב בוגנים, מנהל תרבות בעיריית עפולה, "אבל הדברים לוקחים יותר זמן. אי אפשר לעשות שינויים מרחיקי לכת תוך שנתיים. למדנו שאנחנו יכולים להשיג יותר בזול מהם, אז למה אני צריך לעבוד איתם?".
הסכומים עדיין גבוהים.
"כל האמנים מנסים לרכוב על יום העצמאות ולדרוש מחירים לא הגיוניים, ואנחנו מסרבים. בסך הכל אנחנו עומדים במסגרת התקציב שנקבע לנו. אם בשנה הבאה יתנו לנו 50 אלף שקל, נעמוד בזה. לא נחרוג מהתקציב".
התקציב הקדוש. הכל כולל הכל נעשה בשמו. הרשויות משלמות לאמנים במסגרת תקציב התרבות השנתי שלהן, אלא שמדובר, כמובן, בתקציב שהן עצמן קבעו. כך יכולה רשות לא מאוזנת לבקש נדבות ביד אחת ובאחרת לפזר צ'קים לבמות יום העצמאות, או בשאר ימות השנה. חלק מהאמנים המובילים מקבלים סכומים גבוהים גם בתאריכים רגילים, ללא קשר לחג כלשהו.

700 אלף שקלים, מתוך תקציב תרבות של כמיליון שקלים, הוציאה עיריית קריית אתא על חגיגות המימונה והעצמאות, שנסגרו בחבילה אחת. ביום העצמאות יופיעו בעיר מירי מסיקה, עידן רייכל, כנסיית השכל ומשה פרץ. פרופורציונלי? תחליטו אתם. "העירייה פועלת במסגרת תקציב", מגיבים בעירייה, "זה לא שיש חריגה. וזה כולל עלויות אבטחה, שמירה, הפקה, הגברה, זיקוקים, הכל".
וכמה אתם משלמים רק על יום העצמאות?
"אני לא יכול לנתק את זה משאר האירועים מכיוון שרכשנו אמנים יחד לכמה אירועים. אני לא יודע כמה משה פרץ מקבל וזה לא מעניין אותי. אני מביא חבילה של אמנים ולא מעניין אותי אם עידן רייכל מרוויח עשרת אלפים שקל או 100 אלף שקל. אנחנו לא רוכשים אמן אחד בודד. קריית אתא תמיד קיימה אירועים ברמה גבוהה לפי דרישה של תושבים".
גם 40 אלף תושבי רמת השרון לא יישארו מקופחים בגלל מספרם המועט יחסית. 800 אלף שקלים השקיעה העירייה בחגיגות העצמאות השנה, הכוללות שבע במות. יצוין כי העירייה השתמשה חלקית בחברת "מופעים בעם" וסגרה שלושה אמנים (רמי קלינשטיין, התקווה 6, עילי בוטנר) בסך כולל של 134 אלף שקל. בעירייה אמרו כי הם מקדמים במלוא המרץ את הפעילות ושיתופי פעולה בין הרשויות המקומיות למופעים בעם, והדגישו כי סך העלויות כולל את כל האמנים שיופיעו וכן שירותי הגברה, תאורה ולוגיסטיקה.
באשדוד יופיעו השנה, בין השאר, אייל גולן ומאור אדרי. כ־215 אלף שקל משלמת העירייה על התענוג הכפול. עלות אירועי יום העצמאות בעיר היא בין 800 אלף שקל למיליון שקלים אבל "תמיד יש את הבלתי צפוי", מודה גורם בעירייה. "זו לא הוצאה כזו גדולה ביחס לערים אחרות. אם מישהו יגיד שהוא מוכן לא לתת לציבור שלו הופעות בעצמאות, אנחנו מצטרפים. על מה מתקטננים פה? הציבור מחכה לזה בכיליון עיניים. יש לנו תקציב, ובתקציב אנחנו מביאים את הכי טוב. הרי מי מגיע ליום העצמאות? אנשים שאין להם כסף לראות את אייל גולן בקיסריה. תקרא לזה מעמד הביניים".
לא אחת עולה שמו של שר הפנים, כזרוע היחידה שמסוגלת לכופף את המציאות. השר לשעבר אלי ישי בהחלט מודע לכך שהעיריות מוציאות סכומי עתק, שלדבריו "אסור שייצאו, וייהפך העולם. בכסף הזה אפשר לעשות דברים אחרים לטובת העיר, גם בתרבות, ברמות הכי גבוהות בעולם. אם האמנים יידעו שלא עוברים סכום מסוים, הם לא יבקשו אותו. מה האמנים יעשו? ילכו לחוץ לארץ?"
משרד הפנים צריך להתערב?
"לרגולטור אין הרבה מה לעשות פה, אבל אם השלטון המקומי יקבל החלטה לא לשלם יותר מסכומים מסוימים, אין לי ספק שהמחירים יירדו במקום. כשאני הייתי שר הפנים אמרתי את זה בשיחות עם ראשי הערים. לאלה שהגזימו הערתי, אבל לא מעבר לזה. צריך שמשרד הפנים, יחד עם השלטון המקומי, יקבעו כללים".
"אם משרד הפנים יוציא הנחיות ויגיד שרשות מקומית יכולה להוציא רק אחוז מסוים מהתקציב שלה לתרבות - אנחנו נדאג לזה", אומר בוחבוט. "הפנייה צריכה להיות לשר", מאשרת מנכ"לית "מופעים בעם" רבנר. "צריך להגיד לו 'יש פה ראשי ערים שחושבים שכגודל האמנים שהם מביאים הם יקבלו יותר קולות בבחירות'. זה בא על חשבון הציבור".במשרד הפנים אמרו כי "בהתאם לחוק, המשרד מפקח על האיזון התקציבי של הרשויות. ניצול התקציב הינו באחריות הרשות המקומית בלבד".

כך או כך, בעיריות מבקשים לכוון את השר החדש לכתובת אחרת. "העירייה לא תוריד מחירים", אומר גורם בעיריית אשדוד. "המדינה צריכה להגיד לאמנים 'בכל השנה תיקחו מה שאתם רוצים, אבל ביום העצמאות תקבלו רק עד מחיר כזה וכזה'".
אולי משרד הפנים צריך להגיד את זה קודם לכן, לעיריות?
"יכול להיות. אבל המצב כיום הוא כזה שאם אני אגיד 'לא' לאמן, תיקח אותו עירייה אחרת. זו הבעיה. כל אחד רוצה להביא את הכי טוב לתושבים שלו בחינם".
והחינם הזה שווה הרבה. הרבה קולות. בעוד כחצי שנה יתקיימו הבחירות לרשויות המקומיות ונדמה שהשנה כל ראש עיר מתאמץ כפליים למצב את עצמו כמיטיב העם. "כל ראש עיר רוצה להראות שהוא נהדר. אתה תראה איזה הופעות קיץ יהיו השנה, כל עירייה תפציץ. אני אומר לך, זה קורה כל בחירות", אומר המפיק חיים סלוצקי, מנהלו האישי של שלמה ארצי, שלא משתתף במופעי יום העצמאות. "כשראש עיר מתמודד - העיר חוגגת. השנה, מניסיון של 40 שנה, ראשי עיריות מוציאים כספים. ולא רק זה, גם גינות צצות וכל מיני שטויות. בחירות, נו"
.
אבל עירייה שתתעקש על מחיר נמוך תפספס את אייל גולן.
"אז לא יהיה אייל גולן ביום העצמאות. גם שלמה ארצי אין. משהו קרה?"
גורם נוסף ב"מופעים בעם" מאשר את השפעת הבחירות: "ראש עיר אחד בדרום אמר לי 'אני צריך את אייל גולן הקיץ, לפני הבחירות'. בדקנו וקיבלנו הצעת מחיר של 240 אלף. אמרתי לו 'תקשיב, אפשר לעשות מופע כל יום באוגוסט במחיר הזה', אז הוא אומר לי 'אתה יודע באיזה שנה אנחנו, נכון? אני חייב את אייל גולן'".
חברות ההפקה מצדן הולכות להיכן שהפנקס פתוח והעט רושם צ'ק גבוה יותר. קשה לבוא אליהן בטענות. מצד שני, נטען, החברות עושות הכל כדי לא לאבד את זכותן למכור הופעות לימי עצמאות במחירי "מניה", מחירי תדמית גבוהים. באחת מהחברות שפנינו אליהן הגיבו בחשדנות. "לא תקבלו תשובות", הבהירו.
