סבב תערוכות: קבלו את כוכבי האמנות החדשים
שיא הקיץ מסמל עבור סטודנטים רבים לאמנות סופה של תקופת לימודים מפרכת. כבכל שנה, מוצגות בתקופה זו תערוכות המסכמות את פועלם של בוגרי החוגים השונים לאמנות ברחבי הארץ. סבב תערוכות יצא לגלות את האומנים שעוד נשמע עליהם בקרוב
מכללת אורנים17 בוגרים מציגים תערוכות יחיד במסגרת ערוכת הבוגרים של המכון לאמנות במכללה האקדמית לחינוך אורנים. גופי העבודות בתערוכה נוצרו במהלך שנת הלימודים, אך מסכמים ארבע שנות לימוד ועשיה אמנותית. "התערוכה היא שיאו של תהליך היצירה שעבר כל אחד מהבוגרים המציגים בה", כותב גלעד אופיר מנחה פרוייקט הגמר ואוצר התערוכה.
התערוכה בכללותה מציעה פריסה רחבה של עשייה דו ותלת-ממדית, וידאו, צילום ומיצב, אשר משקפת עיסוק אינטנסיבי בשאלות של אמנות עכשווית, חומריה ונראותה. זהו רגע מעניין באמנות, המאפשר מיזוג ואף איחוי של פרקטיקות אמנותיות, הנובעות מהמסורות של האמנות המודרנית והפוסט-מודרנית.
"מה שמייחד אמנים צעירים אלה הוא שתערוכותיהם מתעלות על שאלות של זהות אישית ומקומית", כותב אופיר. "אך בו בזמן הן מעניקות חשיבות רבה לחומרי העשייה, לדיוק בבחירתם, בבואם ליצור עבודה אישית, ויחד עם זאת ממוקדת ומודעת לשלל ההצעות הבו-זמניות של האמנות במרחב התקשורתי, הטכנולוגי והחזותי".
אולם מכללת אורנים, קרית טבעון
התערוכה תנעל ב-10 באוגוסט.
החוג לתקשורת צילומית, מכללת הדסה
תערוכת הבוגרים בחוג לתקשורת צילומית במכללה האקדמית הדסה בירושלים, מתאפיינת השנה בפרויקטים מגוונים היוצאים מהשמרנות של מדיום הצילום ה'גלריסטי'. הבוגרים עסקו בתחומים הנוגעים לשבירת גבולות המדיה, גבולות הזהות, האינטרנט, המחקר הצילומי ועוד.
לדוגמא, עבודתו של דניאל לויט נוצרה בהשראת האמנות המופשטת. הוא מקלף את פני הצילום בטכניקה של החסרת אלמנטים מתוך הדימוי הקיים. באמצעות מיצב וידאו-ארט והדפסת צבע. "צילמתי דימויים ש'יפעילו' אותי, מקומות משמעותיים שיש לי אליהם קשר אישי", הוא אומר. "מצאתי את עצמי מגיב באופן רגשי לדימוי שבתוכו ומתוכו אני פועל. החוף שצולם במהלך חופשה בחו”ל, בית הספר שבו למדתי מרבית חיי, צמח הבוגנוויליה הצומח מחוץ לביתי, שמזכיר את סבי המנוח, הנדנדה בחצר הבית ועוד".
הסטודנטית מי-טל אברהם עוסקת בסף שמהווה את נקודת האיזון בעולם כאוטי. "הסף הוא נקודת האיזון הנמצאת בכל מקום ובכל זמן. סף המציאות, סף ההכרה. סף שאינו ניתן לידיעה וניתן רק לחוש בו. הדימויים הפואטיים טומנים בחובם כאוס והתפוררות", כתבה.
המכללה האקדמית, הדסה, רחוב הנביאים 37, ירושלים.
התערוכה תנעל ב-26 ביולי.
המרכז האקדמי, ויצו חיפה
בתערוכת הבוגרים במרכז האקדמי ויצו חיפה מוצגות, בין היתר, עבודות של בוגרי המחלקה לעיצוב גרפי ותקשורת חזותית בראשותו של פרופ' טרי שרויאר, ושל בוגרי המחלקה לצילום ומדיה בראשותו של עמית זולר. העבודות מאופיינות ב-'אני' ולצידן עבודות הנוגעות בעניינים חברתיים, הומניטארים ופוליטיים, הסורקים את החברה הישראלית ומציבים אותה למול המראה. בנוסף, קיים בעבודות עיסוק גורף ביצוגים של תרבות מקומית, דרך התרפקות, געגוע וגם התרסה וביקורת.
בעבודותיהם של בוגרים נוספים בולטת שפת האמנות והמדיה שנמצאת במרכז העשיה, והם מקיימים דיאלוג עם עולם האמנות תוך פריצת מסגרות. אחת העבודות, "טהרת המשפחה" של הסטודנטית מור זוהר קדוש, מציגה בצורה חושפנית וישירה מידע נרחב על דיני טהרה, שאינם מוכרים אפילו לצעירות הדתיות. "הפרוייקט בא לתת משמעות ויזואלית להלכות ולתהליכים שעוברים על גבר ואשה בתקופה הנידה, ולא באופן ביקורתי, כי אם מתוך חיבור להלכה ואהבה לדת" מסבירה זוהר קדוש.
עבודה נוספת של טל גוטברג, "הכל היה", הינה סרט דוקו המשלב אנימציה ועוסק באופן העלאת הזכרונות של סבתה.
המרכז האקדמי ויצו חיפה, רחוב הגנים 11, המושבה הגרמנית, חיפה.
התערוכה תנעל ב-3 באוגוסט.
המחלקה לאמנות, בצלאל
תערוכת הבוגרים של המחלקה לאמנות בבצלאל 2013 מוצגת בקמפוס הר הצופים בירושלים. "בוגרי המחזור הם דמויות שניתן לחשוב עליהן כגרסה מוקצנת של טיפוסים צעירים שנפל בגורלם לחיות בישראל, אך בחרו להביט על עצמם ביחס למקום אחר. גם אם המקום האחר הוא מחוץ לחלון, בישובים שכנים" כותב אלי פטל ראש המחלקה לאמנות בקטלוג.
בין הסטודנטים המציגים ניתן למנות את אנואר אגבריה בעבודתו "רוח מהעבר", שהיא מיצג של אוסף צעצועים שהיו לו בילדותו והם ספוגים בחינה."החומר הדומה לי ביותר, שריחו נותר בזכרוני" כתב.
בעבודה של יולי אלוני פרימור יש אלמנטים שצפים על פני השטח, מוטציות של בובות וחלקי גוף, המכילות בו זמנית זכרונות ביתיים ומוזרויות מאיימות. החומרים השונים משקפים תקופות שונות בזמן
ותהליך אינטואיטיבי המשחזר בדיוק נמרץ את חלום הלהבות המנסה לשלוט בכאוס. החומרים המשמשים אותה בעבודה הם חול ים, פיברגלאס מתכת פוליטראוטן מוקצף ואבן מרוסקת.
בצלאל, המחלקה לאמנות, הר הצופים, ירושלים.
התערוכה תנעל ב-2 באוגוסט.
המדרשה, מכללת בית ברל
חלק ניכר מהפרויקטים של 48 בוגרי בית הספר לאמנות במדרשה מורכב מעבודות מיצב מיוחדות לחלל, עבודות רישום, וידאו ופיסול. תערוכות הבוגרים שסיימו ארבע שנות לימוד, פרושות על פני המבנים והחללים של קמפוס בית הספר לאמנות.
ביצירות "ראש מכאני" של ליטל אריאלי, "דיוקן עצמי" של יעל כפרי, או העבודות של קטורה מנור, קשה ברגע הראשון להבין מה הקשר בין אוסף הדימויים: שיקוף של כלב במזוודה, שומר בבודקה של חניון, בתים בפרוורים, ארון תקשורת, דגם של מקדש יווני ועוד. אבל משהו בציור הקר והמזוגג עם ריבוי ההשתקפויות גורם למתבונן להרגיש ששום דבר לא באמת משנה. גם בבותקה של החניון ניתנת החירות לכתוב פרוזה, ולהתפנק כאותם כלבלבי מחמד במזודה, לנסוע לחו"ל או לגור בפרוורים. עם טיפת מזל, העבודה גם תוצג במוזיאון.
המדרשה לאמנות בבית ברל, היא מוסד אקדמי להכשרת אמנים בתחום האמנות הפלסטית, הוידאו, המדיה הדיגיטאלית והקולנוע, לצד הכשרת מורים לאמנות.
המדרשה, מכללת בית ברל.
התערוכה תינעל ב-24 ביולי.
התיכון למדעים ואמנויות
תערוכת הגמר של תלמידי המגמה לאמנות בתיכון הישראלי למדעים ולאמנויות "יאסא" בירושלים, היא החלק המעשי של לימודי בגרות לחמש יחידות. בית הספר, שהוקם בשנת 1990, קולט תלמידים מחוננים ומצטיינים בכיתות י'-יב' מכל הארץ ומכל מגזרי האוכלוסיה.
אחד הבוגרים המציגים בתערוכה הוא כרמל כהן מקיבוץ מעגן מיכאל, שעבודתו, שמן על גבי דיקט, משלבת בין טקסטים לדימויים שונים, כמו ציורים, וצילומים."התהליך החל מיצירת דימוי מסוים המבוסס על תחושות אישיות שלי", אומר כהן. "לאחר מכן שילבתי טקסט מתאים שלקחתי פעמים רבות מיומנים אישיים שכתבתי בתקופות שונות בחיי".
התיכון למדעים ולאמנויות, רחוב קוליץ 1 ירושלים
בית הספר לאמנות מוסררה
כשאנחנו עוברים אינספור מקומות בחיינו, אז איפה נמצא הבית? מדוע הופיע מתקן תבואה היסטורי בירושלים? ואיך נראה העולם דרך עיניו של זבוב? בנושאים אלה ואחרים עוסקת תערוכת הבוגרים השנתית של בית הספר לאמנות מוסררה אשר בירושלים.
התערוכה הינה רב תחומית ומחברת בין המחלקות לצילום, ניו מדיה ומוזיקה חדשה והיא מסמנת סיום שלוש שנות לימודים של 18 הבוגרים. העבודות משקפות את עולמם ואת תהליך למידתן, והתערוכה כוללת פרויקטים של מבני חלל, סדרות צילומיות, מיצבי צילום וידאו, עבודות אינטראקטיביות, וידאו ארט ומוזיקה.
הסטודנטית חן כהן מציגה עבודה המשלבת טכניקות צילום שונות ומייצרת "הכלאות" בין דימויי גוף לבעלי חיים. עידו כהן בוחן התנהגויות חברתיות וטיפוסים בתוך אירוע אנדרגראונד במבנה נטוש בירושלים. נדיה שובלוב מתבוננת בחברה הישראלית דרך צילום חצרות אחוריות, שהן מרחב פרטי וציבורי בו-זמנית.
עינב וייסמן מציגה סרט אנימציה קלאסית על מי שמוכר לנו בעיקר כמטרידן סדרתי – הזבוב. חנן בר אסולין חוקר בצילום ובוידאו את הגבולות בין חיים למוות ובין בריאות לחולי, דרך סיפור עשר מכות מצרים המקראיות וקישורן לימינו.במהלך ימי התערוכה ייערכו במקום מסיבות חצר, הרצאות, והופעות מוזיקליות.
התערוכה תוצג בבית הספר לאמנות מוסררה רחוב הע"ח 9, ובמתנ"ס מורשה שבטי ישראל 22 ירושלים.
תאריך נעילה:30 ביולי