סבב תערוכות: שמות גדולים קופצים לבקר

שיא הקיץ הביא למחוזותינו עבודות ותערוכות של כמה מהאמנים האייקונים ביותר בדורם: מרסל דושאן, אנרי מאטיס,ואסילי קנדינסקי וכמובן אנדי ווהרול קופצים לביקור בארץ הקודש, לשמחתו של סבב התערוכות. לוהט כאן

רותי קדוש | 15/8/2013 12:50
תגיות: סבב תערוכות
רדי מייד – מן המוכן

בשנת 1913, הציב האמן מרסל דושאן בסטודיו שלו בפריז גלגל אופניים על שרפרף, חיבר אותם והציגם כעבודה אחת. הגלגל והשרפרף המקוריים אבדו, אבל ההיסטוריה זוכרת אותם כ"רדי-מייד" הראשון בתולדות האמנות המודרנית. דושאן הראה שכישוריו של אמן נמצאים גם ביכולתו להצביע על דבר מה קיים, ולאו דווקא ביכולתו לייצר דבר מה חדש. בבחירה של אמן בחפץ מן-המוכן, הוא מעניק לו מובן וקיום חדשים בעולם.

במלאות מאה שנה לרדי-מייד הראשון, תיפתח ב-24 באוגוסט תערוכה נרחבת במוזיאון חיפה לאמנות, שתתפרש על פני כל קומות המוזיאון. אוצרת התערוכה היא רותי דירקטור, ובין העבודות יוצג 'גלגל אופניים' של דושאן ועבודות רדי-מייד נוספות שלו מאוסף מוזיאון ישראל, (מתוך מהדורת הרפליקות שעשה דושאן בשנות ה-60 יחד עם ארטורו שוורץ), לצד העתק של "גלגל אופניים" שהכין האמן אריה ארוך בסוף שנות ה-60 .

עבודת וידאו של האמן הבלגי פרנסיס אליס, ובו תהלוכה המובילה עבודות מאוסף המוזיאון לאמנות מודרנית בניו יורק לקווינס, שבראשה  'גלגל אופניים' של דושאן. ואחריו "העלמות מאביניון" של פיקאסו, ופסל אישה של ג'קומטי (כולם, כמובן העתקים...).

עוד יוצגו עבודות  של 36 אמנים עכשוויים ישראליים,  שהן בבחינת מחווה, או התרסה והתגרות ביחס למהלך  ששינה את פני האמנות.  ביניהן עבודה של יאיר גרבוז עם הכיתוב "רדי מיידעלה", שהיא  גרסה ישראלית בוטה למשחקי המילים עם הקונוטציות המיניות של דושאן; פיליפ רנצר ועדו בר אל, שמאז שנות ה-80 עובדים עם רדי-מייד ועם חפצים מצויים; עבודות של מיכל נאמן המייצגות פן נוסף של עשייה ציורית במחוזות הרדי-מייד ועוד.

בנוסף יוצגו בתערוכה עבודות של אמנים צעירים (דן אלון, שני ברונר, סיוון גרוס ואחרים)  המגיבים באופנים שונים למורשת דושאן,  וקבוצת ארט אספיונאז' עם תצוגת ענק של 1000 ציורי נוף ישראלי שצוירו על ידי  ציירים סינים, שהוצגו  לאחרונה בתערוכה בשנחאי.

חלק נוסף בתערוכה  זהו  חדר חפצים שייפתח במוזיאון חיפה, ובו יציגו  אמנים ואנשי אמנות חפצים העונים על הגדרה: החפץ ההזוי ביותר שלי, החפץ המופרך ביותר שנתקלתי בו, החפץ הנחשק ביותר, הפרברטי ביותר, המיותר ביותר, היקר ביותר, הזול ביותר, האהוב ביותר, הישן ביותר, הסתמי ביותר, ועוד. החפצים יוצגו בחדר-מחסן על גבי מדפים מלווים בטקסטים המספרים את סיפורם.





"חלומות מנייר"

"חלומות מנייר" היא תערוכה של בובות נייר ופסיפס של האמנות ברכה קינן, המוצגת בקניון "אלרוב, שדרות ממילא" בירושלים.בעבודתיה, קינן עובדת עם נייר ופסיפס, ויוצרת שילוב עדין של חומרים היוצרים דימויים חלומיים של נשים וטבע.

התערוכה נולדה מפסל אחד המבוסס על עציץ הפוך שעליו יצרה האמנית את הפסיפס הראשון. "למראה התוצאה החלטתי לבדוק כיצד הפסיפס מתחבר עם הנייר, חומר שאיתו  אני יוצרת בקביעות,  ונוצרה הרמוניה חדשה של צבעים וטקסטורות" היא אומרת.

קינן הינה דור שלישי במושב נטעים. הטבע, החיות, הצורות והצבעים בסביבה בה גדלה מהווים השראה לפסליה עד היום. "התערוכה הנוכחית היא האישית ביותר שהצגתי", היא מספרת. "מדובר ביצירות שראיתי בחלומותי לאורך השנים וזכיתי להגשים אותם במקום שמרגש אותי".

התערוכה ממוקמת בקניון הסגור בשדרות ממילא, קומה שניה.
מועד נעילה: סוף ספטמבר

WANTED - אנדי וורהול

42 עבודות נבחרות של  חמישה אמנים מובילים מאוסף מוגרבי, מוצגות בימים אלה בתערוכה "Wanted" במוזיאון ישראל לאמנות. 26 מתוכן הן של אמן הפופ ארט, אנדי וורהול.

בין העבודות האיקוניות של  וורהול, שרעיונותיו והפרקטיקה האמנותית שלו היו בעלי השפעה מכרעת על הסצנה האמנותית בעול, ניתן למנות את בקבוק הקוקה קולה, דיוקנאות של כוכבי על כמרילין מונרו, ליז טיילור, אלביס פרסלי, מאו טסה טונג  וגם עבודות מיצירותיו המאוחרות ובהן שתי עבודות מונומנטאליות מתוך הסדרה "הסעודה האחרונה", המנכסת את הפרסקו של לאונרדו דה וינצ'י ודיוקנאות עצמיים מחשמלים. "מרבית העבודות בוצעו בטכניקה היחודית לאמן, שילוב של ציור ידני והדפס רשת צילומי" אומרת האוצרת סוזן לנדאו.

בין 16 היצירות הנוספות בתערוכה ניתן למצוא את עבודותיו של טום וסלמן, בן דורו של וורהול, המציג מוצרים ואובייקטים שמצויים בבתים אמריקניים רבים,  ציורי עירום נשי סטריאוטיפיים, על גבול ההפשטה ועוד. בשנות ה-60 וסלמן וורהול היו ממכונני וממנסחי הפופ-ארט.

יצירות אחרות הן של ריצ'רד פרינס,. אדם מקיואן  וסדרת עבודות יחודיות של ז'אן מישל בסקיאט, שאמנותו היא מארג אקספרסיבי של ציטוטי טקסטים, ציור, רישום ושרבוט שנשענות על הקשרים אוטוביוגרפיים, היסטוריים ורב-תרבותיים.




"צבע פראי"

שמות כמו אנרי מאטיס, ואסילי קנדינסקי הם רק חלק מהאמנים שיצירות המופת שלהם מוצגות בתערוכה  "צבע פראי" במוזיאון ישראל, ירושלים. היצירות לקוחות מתוך אוסף מרצבכר, הנחשב לאחד מאוספי האמנות המודרנית הפרטיים החשובים והשמורים בעולם.

התערוכה מתמקדת בשני זרמים מרכזיים באמנות, הפוביזם והאקספרסיוניזם, ומוצגות בה יצירות של גדולי האמנים המשתייכים לשני זרמים אלה, ובהם: ארנסט לודוויג קירכנר, מקס בקמן, ג'ורג' בראק , ואסילי קנדינסקי, אנרי מאטיס ואחרים.

"האוסף כולל ציורים המתחקים אחר תולדות הצבע במאה העשרים", אומר מנכ"ל מוזיאון ישראל ג'יימס ס' סניידר. "והיצירות המוצגות ב'צבע פראי' קשורות אלו לאלו בצבעים ובהבעה הרגשית העזה של האמנים, שבחלקם היו פורצי דרך באמנות של המאה העשרים".

בתערוכה גם יצירות שהצטרפו לאוסף מרצבאכר בשנים האחרונות, ובהן: "מלקטי תפוחי-אדמה"  מאת מוריס ולאמנק, "שתי עירומות על ספה כחולה", "נערה עם חתול, פרנזי"  מאת ארנסט לודוויג קירכנר, "שני פרשים ואדם שוכב" של וסילי קנדינסקי. ועוד.

התערוכה שאוצרת ד"ר עדינה קמיאן קשדן, מוצגת  באולמות האוספים של המוזיאון כמבוא לתערוכת הקבע של אמנות המאה העשרים.

תאריך נעילה: ה-2 בנובמבר.

"קינת הבצל"

"קינת הבצל", תערוכת הבוגרות של בית הספר לאמנות חברה ותרבות במכללת ספיר, תוצג החל מה-15 לאוגוסט ולמשך שבוע וחצי בגלריה שלוש בתל אביב.בתערוכה הראשונית שהוצגה במכללת "ספיר" הוצגו 15 תערוכות יחיד של הבוגרות, ועתה קובצו אלו לתערוכה אחת המשלבת את כל העבודות.  האמנויות הצעירות מציגות גופי עבודה במדיומים השונים: עבודות וידאו, סרטים, ציור, אנימציה פיסול, תיעודי  פרפורמנס וסאונד.

הערב (ה') תפתח התערוכה בגלריה שלוש  ויתקיים בה מיצג משותף של כלל הבוגרות, שיגיע אל שיאו בהעלאת המיצג האמנותי "קינת הבצל" עם קבוצת אום קולטור. מיכל שמיר מנהלת בית הספר לאמנות במכללת ספיר אומרת: "השנה, הבוגרות הן קבוצת מיוחדת של נשים צעירות בעלות חשיבה ומחוייבות חברתית מובהקת. ההצגה הקבוצתית חושפת את החיבורים האמנותיים היחודיים שישקפו את שיתוף הפעולה בין כלל הסטודנטים. זוהי גם אמירה ממוקדת  על שוק האמנות במרכז ובפריפריה, ועל מעמדו של הבוגר הצעיר בעולם האמנות האכזר".

"חומר זוכר" - הבינאלה לקרמיקה

מאתיים עבודות  של 66 אמני קרמיקה מוצגות בימים אלה בביאנלה השביעית לקרמיקה במוזיאון ארץ ישראל בתל אביב, הנושאת את השם "חומר זוכר"-  זיכרון תרבות ביצירה הקרמית העכשווית.

המשותף לאמנים המציגים בתערוכה היא היכולת לגעת בהקשרי תרבות שונים ולהטמיע אותם בשפה אמנותית ואישית, היוצרת פרשנות חדשה תוך יצירת דיאלוגים בין עבר להווה, מקומי למערבי, מסורתי לעכשווי, מלאכת כפיים לדיגיטציה, פרטי לקולקטיבי וייחודי לגלובלי.

"תודעה תרבותית המונעת מזיכרון אישי או קולקטיבי מזינה יוצרים עכשוויים רבים,  ומצריכה, מטבע הדברים, תודעה היסטורית ויכולת הקשבה לחומרי זיכרון, המחלחלים בתהליך של העברה בין-דורית הן במרחב הציבורי והן במרחב הפרטי", כותבת האוצרת ענת גטניו,  ומוסיפה:"הצורך לצלול אל חומרי היסוד של התרבות ולפצח את הקוד הגנטי התרבותי שאליו מחובר האמן, יוצרת  שיח בשאלות של זהות".

בבינאלה משתתפים  אמנים  צעירים שזה עתה סיימו את לימודיהם, לצד אמנים ותיקים מראשוני היוצרים בתחום הקרמיקה.

תאריך נעילה: ה-10 בנובמבר.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

המומלצים

פייסבוק