האם גיבורות משחקי הכס והרעב נוצלו מינית?

נשים הן כוכבות מרכזיות בסדרה הפופלרית ובסרט המצליח. אלא שלא מדובר בהכרח על מהפיכה פמיניסטית. מאמר במגזין ה"רולינג סטון" טוען שהלוחמות הצעירות הן למעשה נשים שנוצלו מינית

nrg תרבות | 23/11/2014 19:19 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
זה לא מקרי שסדרת הטלוויזיה המצליחה של השנים האחרונות ואחד הסרטים המצליחים של השנה חולקים שם דומה. "משחקי הכס" ו"משחקי הרעב" הם לא רק יצירות בדיוניות אלא מראות לחברה שבה אנחנו חיים. השימוש במילה "משחק" בשם הסרט לא בא לרמז על שעשוע דימיוני, אלא דווקא על מציאות שבה בני האדם הם כלי משחק בידי גורל עיוור ובני אדם אכזריים, בייחוד כשזה נוגע לנשים. אריה סטארק וקטניס אוורדין, מייצגות את דמותה המציאותית של אישה צעירה שעברה התעללות מינית. ההרפתקאות שהן עוברות, מרהיבות ככל שיהיו, והעובדה כי מדובר בשתי שחקניות אהובות, לא מכסות את המסר שהן מנסות להעביר לצופה.

כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

 
קטעים נוספים

מי שראה את העונה האחרונה של "משחקי הכס" לא יכול לשכוח כיצד אריה סטארק, הלוחמת הצעירה זונחת את כלב הציד, סנדור קלגאן, כשהוא גוסס מכאבים. הצאצאית של נד סטארק שהפכה לרוצחת קטלנית, לא מהססת לבגוד במי שהיה לה לשומר ומגן, דווקא כשהצופים חשבו שיצמח סיפור ידידות מפתיע בין "כלב הציד" למי שנשבעה להורגו.  

דמותה של אריה, שנחשבת לאחת השחקניות האהובות בסדרה המצליחה, היא מייצגת של תופעה רחבה יותר של נשים לוחמות, אמזנות צעירות שמגלמות תפקידי מפתח ביצירות קולנועיות וטלוויזיוניות. ג'ניפר לורנס, גיבורת סאגת משחקי הרעב היא דוגמה נוספת לכך. ב"עורבני החקיין, חלק 1", הופכת קטניס אוורדין לסמל המאבק בנשיא סנו ובשלטונו האכזרי. במהלך הסרט, היא מבינה שהיא לא תוכל להציל את אהובה, פיטה מלארק, ואף לא למנוע את מותו הצפוי. משהו בקטניס נכבה. ההתמודדות שלה עם היותה חלק מרכזי בתעמולה תנועת המרד מחזירה לה את השליטה בחייה, בדיוק כמו אריה.
 
אריה וקטניס הן שורדות. שתיהן מתמודדות עם סיטואציות קיצוניות ועם אובדן בני האדם הקרובים להן. ההורים נעדרים או חסרי יכולת. מי שמנסה להחליף את דמות האב, סנדור קלגאן (הכלב) או היימיטץ' אברנת'י, מתגלים כאנשים שבורים שלא ניתן לסמוך עליהם. גם בספר וגם בעיבוד הטלוויזיוני, נוצרו הלוחמות הצעירות לאחר שנאלצו להתמודד עם טראומה. אריה הולכת לישון כשהיא משננת את שמות אויביה, וקטניס לא יכולה לסמוך באנשים שחילצו אותה מתוך זירת המשחק. 

 
מייקל דין כותב ב"רולינג סטון" שהדמויות הנשיות הללו מתאימות לארכיטיפ של נשים שעברו התעללות מינית. נשים שנפלו קורבן לתקיפה, ניצול, השפלה לא מחלימות מהר. לעתים, תהליך ההחלמה הנפשי אורך שנים ועשורים. אריה וקטניס, השורדות, שצריכות לחיות עם הפצעים שלהן, הן הגילום החזותי של מצבן של נשים רבות במציאות האמיתית.

למרות שהן שולטות היטב בכלי נשק, אין להן כוחות על טבעיים שיכולים לסייע להם בשדה הקרב של הנפש. הרצון היחידי שמניע אותן הוא הרצון להמשיך הלאה, לעבור מאתגר לאתגר. את המסע שלהן הן תמיד יעשו לבד, כשהן נדרשות לעזוב שוב ושוב את האנשים שמנסים לסייע להן.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg
שתף

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

המומלצים

פייסבוק