מפצח הקוד הגרמני זוכה לכבוד שלא זכה לו בחייו

לעומת סרטי מלחמה שמתמקדים בקרבות ובאקשן, "משחק החיקוי" מתמקד באדם אחד. לעומת אנשים אחרים שהשפיעו על ההיסטוריה האנושית, אלן טיורינג לא זכה לכבוד המגיע לו בחייו. הסרט והשחקן בנדיקט קאמברבץ' מחזירים למפצח הקוד הגרמני את כבודו האבוד

נטליה ירמין | 9/1/2015 6:19 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר

''משחק החיקוי'', במאי: מורטן טילדום

שנת 2015 החלה ואיתה הגיע הזמן להכין את עצמנו לסבב נוסף של טקסי פרסים בהוליווד. המועמדויות לטקס האוסקר יוכרזו בעוד כשבוע (15.1) ואנו מודיעים לכם מראש – אל תופתעו כאשר תראו את "משחק החיקוי" מועמד בקטגוריית הסרט הטוב.

עוד כותרות ב-nrg:
למה החליט ליאור שליין לערוק לערוץ 10?
"משחקי הכס" נגד "האנטומיה" - מי לוקחת?
איפה נמצא הסיטקום הטוב ביותר בישראל?
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

הסרט החדש בכיכובם של בנדיקט קאמברבץ' (שזכה לתהילה רבה ומוצדקת בהחלט בזכות תפקידו כשרלוק הולמס של ה-BBC), קירה נייטלי ומתיו גוד, מספר את סיפורו המדהים של המתמטיקאי אלן טיורינג, שללא עוררין שינה את פני ההיסטוריה כאשר הצליח לפצח את הקוד הגרמני "אניגמה" במלחמת העולם השניה ואשר כיום ידוע כאבי הבינה המלאכותית. את הקוד המדובר, אגב, פיצח המתמטיקאי כאשר היה בשנות העשרים המאוחרות לחייו, עבודה שהובילה בסופו של דבר לתבוסתה של האימפריה הנאצית. אם זה לא גורם לכם לתהות מה אתם עשיתם עם חייכם עד כה, אנחנו לא יודעים מה כן.
באדיבות לב
''משחק החיקוי'' באדיבות לב

בדרמות היסטוריות ישנן כמה סכנות, משלל חזיתות. פעמים רבות מתקבלים תוצרים יבשים ומשעממים, או לחלופין אגדות מופרכות עתירות באי-דיוקים היסטוריים אשר

לבטח יעלו את חמתם של רבים מהצופים. "משחק החיקוי" נוטה יותר לכיוון המחנה השני, ואכן מקצין אלמנטים מסוימים בחייו של טיורינג למען הנאתם של אלה מאיתנו הפחות בקיאים בביוגרפיה שלו. ועם זאת, היצירה הקולנועית נשארת נאמנה דיה למקור בשביל לייצר עבור באי הקולנוע חוויה איכותית ואף חינוכית - לכל הפחות הסרט יכול להוות מקפצה לחקירה יותר רחבה של חייו של טיורינג, לכל המעוניין בכך.

כמובן שהעובדה כי סיפורו של טיורינג מהווה נקודת מפנה כה משמעותית בהיסטוריה האנושית, וכי עבודתו משפיעה ישירות על חיינו שלנו עד עצם היום הזה, כבר מציבה את "משחק החיקוי" בנקודת פתיחה לא רעה בכלל. סרטים העוסקים בהיסטוריה של הטכנולוגיה והמדע, שאת תמורותיהם כולנו מרגישים יום יום, הם קצת כמו לצפות בקלטות וידאו ישנות שלכם כילדים, של ההורים שלכם מתחתנים, או כמו למצוא תצלומי שחור-לבן מרופטים של סבתא ומכתבים ישנים מתקופה שבה התרחשו האירועים אשר הביאו למציאות, כפי שאתם מכירים אותה כיום. יש בזה משהו רומנטי ובה בעת עוצמתי, אשר גורם למסך הקולנוע להרגיש כמו הבית. ובמקרה של "משחק החיקוי", אין ספק שיוצרי הסרט מצליחים להפיק את המרב מאותה חוויה של מוכרות.

 


כולנו כבר כנראה צפינו בכמה וכמה סרטי מלחמה, ועל כן יכולים אנו להעיד כי בדרך כלל הפוקוס בסרטים אלה הוא על האקשן, על הקרב, על הנשקים והמתקפות והמרדפים, ועל הלוחמים האמיצים שניצחו או הובסו במלחמות הללו. "משחק החיקוי" מספק נקודת מבט נדירה יחסית, על האנשים שאמנם לא היו בחזית, אך עבדו מאחורי הקלעים וחוללו שינויים שאת תרומתם כמעט ולא ניתן לאמוד. ספציפית, במקרה של "משחק החיקוי" וטיורינג, שלא רק שלא זכה להוקרה שהגיעה לו, אלא שהסטיגמה נגד בחירותיו בחייו האישיים עינתה אותו תרתי משמע עד יומו האחרון, סרט זה חשוב אף יותר.

יש משהו עצוב בלצפות בסרט על אחד האנשים החשובים ביותר במאה ה-20 ולדעת לאיזה יחס הוא זכה בחייו. המעט שאנו יכולים לעשות הוא להכיר בתרומתו עכשיו, וללמוד ממנה, כך שבפעם הבאה שגאון צעיר ירצה לשנות על העולם, נוכל לדאוג שסיפורו יסתיים אחרת.

באדיבות לב
גם טוב וגם חשוב. ''משחק החיקוי'' באדיבות לב
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''קולנוע''

פייסבוק